Met spelers van internationale allure wil het nog niet altijd vlotten, maar in eigen land bewijst de trots van Beieren dat het over een grote aantrekkingskracht beschikt. Voor de neus van Werder Bremen, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen slaagde Bayern München er in om international Jan Schlaudraff (23) weg te halen bij Alemannia Aachen. Vanaf volgend seizoen speelt de aanvaller, die eerst nog het behoud van zijn huidige club moet veilig stellen, voor het sterrengezelschap van Felix Magath.

In Duitsland overheerst de vraag waarom de jonge belofte – die weg kon voor de gelimiteerde transfersom van 1 miljoen euro, voor drie seizoenen tekende en daarbij kan terugvallen op een lucratief jaarsalaris van twee miljoen euro – de weg van de meeste weerstand verkoos. De kans is immers gering dat hij direct een significante versterking wordt, waardoor hij mogelijk ook zijn plaats in de selectie van bondscoach Joachim Löw riskeert. Daarvoor wordt altijd verwezen naar het voorbeeld van Lukas Podolski. De aanvaller vormt een goed bewijs dat de overstap van een laagvlieger, in zijn geval FC Keulen, naar de Europese topclub, allerminst eenvoudig verloopt.

Hoewel Schlaudraff in Aken vooral furore maakt als spits, zal hij zich in Zuid-Duitsland vooral moeten richten op het middenveld. De technische staf ziet in hem de potentiële opvolger van de afscheidnemende routinier Mehmet Scholl. “Met zijn dribbels, loopacties en gevaar voor het doel kan Jan ons verder helpen”, liet Magath al weten. Met Roy Makaay, Claudio Pizarro, Podolski en Roque Santa Cruz liggen er bovendien al vier aanvallers onder contract.

Daarnaast kondigde het bestuur de komst aan van een topspeler. Er is sprake van Franck Ribéry (Marseille). De nieuwkomer mag naar verluidt dertig tot veertig miljoen euro kosten. Bayern München is dus bereid veel te investeren om de toekomst goed voor te bereiden.

Schlaudraff zelf blijft ondertussen rustig. “Natuurlijk is het een grote stap. Maar in München krijg ik de kans me verder te ontwikkelen en meer op het internationale podium te acteren. Zo kan ik bijvoorbeeld eens proeven van de Champions League, iets waar elke profvoetballer toch van droomt”, liet hij weten. Sportdirecteur Jörg Schmadtke is gelukkig met de snelle besluitvorming. “Het is goed dat er nu al duidelijkheid bestaat. De keuze die Jan nu maakt, zal hem allerminst blokkeren. Integendeel zelfs, ze zal hem vleugels geven voor de terugronde.”

Klaus Augenthaler (49) mag langer aanblijven als trainer van VfL Wolfsburg. De oud-international verlengde zijn overeenkomst met twee seizoenen. Bij Trabzonspor werd voor 2,8 miljoen euro de Braziliaanse draaischijf Marcelinho (31), een wispelturige voetballer die tussen 2001 en 2006 furore maakte bij Hertha BSC maar ook moeite had met discipline, weggehaald tot 2009.

Doelman Robert Enke (29) blijft tot 2011 bij Hannover 96.

Michael Skibbe, die in september 2005 aan het roer kwam bij Leverkusen, bereikte een akkoord tot 2009. Technisch directeur Rudi Völler kreeg ook een nieuw driejarig contract. De Braziliaan Roque Junior, die in 2006 maar twee duels speelde door een achillespeesletsel, traint opnieuw.

Borussia Mönchengladbach betaalde 1,4 miljoen euro aan FC Midtjylland voor spits Mikkel Thygesen (22), die een overeenkomst tekende tot 2010. Hij moet het uitvallen van Oliver Neuville (33) opvangen. Door een liesoperatie is de Duitse international zeker twee maanden niet inzetbaar. Václav Sverkos werd verhuurd aan Austria Wenen.

Oliver Kahn (37) zet in 2008 een punt achter zijn actieve loopbaan. De doelman van Bayern München wil eerst nog voor de achtste keer kampioen worden en, als het kan, ook de Champions League nog eens winnen.

De positie van Thomas Doll bij Hamburger SV is niet onwrikbaar, want de clubleiding benaderde tijdens de winterstop Bernd Schuster (Getafe). Thimotée Atouba werd vanuit Dubai vervroegd naar huis gestuurd. De Kameroense verdediger, die een paar weken geleden in opspraak kwam door zijn middenvinger, had iets te fel kritiek geuit op de medische staf.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content