RANKING: 14/10 (FIFA/UEFA) EINDIGDE ALS EERSTE IN GROEP F

PROGRAMMA

8/6 – 18 UUR

POLEN – GRIEKENLAND (WARSCHAU)

2/6 – 18 UUR

GRIEKENLAND – TSJECHIË (WROCLAW)

16/6 – 20. 45 UUR

GRIEKENLAND – RUSLAND (WARSCHAU)

INFO

Oppervlakte: 131.957 km2²

Aantal inwoners: 10,7 miljoen

Hoofdstad: Athene

Website voetbalbond: www.epo.gr

Legendes: Nikos Anastopoulos, Antonis Nikopolidis,

Theodoros Zagorakis, Angelos Basinas

WEETJES

Karagounis, Katsouranis en Chalkias zijn de enige drie spelers die er op het EK 2004, dat Griekenland won, ook bij waren.

Angelos Charisteas, die in de finale van het EK 2004 scoorde, is in Griekenland nog altijd een charismatische figuur, maar is niet in de selectie opgenomen.

Dionisis Chiotis, de doelman van Apoel Nicosia die de kwartfinales van de Champions League speelde, is niet geselecteerd.

Fanis Gekas, de diepste spits, werd topschutter van de WKkwalificaties in 2010 met tien doelpunten.

Michalis Sifakis werd vorig seizoen – toen hij nog niet geblesseerd was – verkozen tot doelman van het jaar in de Griekse competitie.

TEAMANALYSE

Maakte Otto Rehhagel Griekenland in 2004 Europees kampioen in een 4-4-2, Fernando Santos laat zijn team spelen in een 4-3-3, maar dat neigt vaak meer naar een 4-5-1. Griekenland heet onder hem iets offensiever te zijn dan onder Rehhagel, maar van een echte revolutie hebben ze in Griekenland nooit gewaagd. Het grootste verschil is dat Rehhagel doorgaans van dezelfde spelers uitging terwijl Santos zijn keuze meer laat afhangen van wie op dat moment in de goede vorm zit en hen meer vrijheid gunt op het veld. Doordat de Portugese bondscoach in tegenstelling tot zijn Duitse voorganger met AEK, Panathinaikos en PAOK Griekse clubs trainde en als bondscoach in Griekenland blijft wonen, kan hij bij het publiek op extra waardering rekenen.

Goede wedstrijden spelen, scoren en de volgende ronde halen wordt in Griekenland een realistisch doel genoemd dankzij de haalbaar geachte tegenstanders Tsjechië, Rusland en Polen. Veel allusie werd sinds de loting ook gemaakt op het Euro 2004, waar Griekenland Europees kampioen werd. Toen zaten net als nu Rusland en het organiserende land (destijds was dat Portugal, nu Polen, maar allebei tegenstander in de openingswedstrijd) in de poule. Dat nu Tsjechië in plaats van Spanje de derde tegenstander is, wordt als een goed signaal beschouwd.

Griekenland slaagde erin groepswinnaar te worden door tegen favoriet Kroatië uit gelijk te spelen en thuis te winnen. Bovendien zette het een reeks neer van vijf opeenvolgende overwinningen en werd de bondscoach openlijk gesteund door de federatie in een fase waarin Griekenland dreigde te wankelen toen het Letland onderschatte.

Uitkijken wordt het vooral naar Karagounis en Katsouranis, die met hun ervaring het tempo van de wedstrijden zullen bepalen, en naar wat de aanvallende spelers aan gevaar kunnen creëren. Gekas is de centrale spits, vanaf de flanken gesteund door Samaras, die te boek staat als een atypische aanvaller want vooral iemand die liever creëert dan afwerkt, en Salpingidis, met wie op de counter kan worden gespeeld.

PLUS

Zoals gewoonlijk kan Griekenland leunen op een gedegen verdediging van ervaren spelers. Die verdedigende kwaliteit is ook te vinden op het middenveld, waar de nationale ploeg met Maniatis kan terugvallen op de kapitein van Olympiacos Piraeus. Omdat er verder weinig spelers echt boven uitsteken, is het de compacte speelwijze die de ploeg het sterkst maakt.

MIN

De keuze van de doelmannen deed in Griekenland wenkbrauwen fronsen: Chalkias is de meest ervaren doelman, maar was nooit eerder in zijn carrière eerste keuze bij de nationale ploeg, Tzorvas was doelman op het WK 2010, maar zat sinds november op de bank bij Palermo, en Sifakis mag dan de meest getalenteerde heten, hij speelde amper door een blessure.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content