KV Oostende en FC Brussels zijn nieuw in eerste klasse. En ?

Wie in Brussel voetbal wil zien, gaat naar Anderlecht en wie dat in West-Vlaanderen wil, gaat naar Club Brugge, dus waarom zou een mens naar FC Brussels of KV Oostende komen kijken ?

JohanVanRumst (KV Oostende) : “Tja, waarom ? Ik weet het ook niet zo direct ( lacht). Nu, er zullen voor onze supporters al eens wedstrijden tegen Club Brugge en Anderlecht bij zitten, maar voor de rest is Oostende misschien niet zo voetbalminded. Het basket leeft hier meer. Voetbal is, denk ik, in Oostende misschien wel sport nummer twee. Iedere West-Vlaming supportert voor Club Brugge, waardoor, dacht ik, de kalender ook zo is opgesteld dat wij op zaterdag spelen als zij op zondag voetballen. Maar wij hebben niks te verliezen, dus we zullen met aanvallend en attractief voetbal publiek proberen te lokken.”

ChristopheKinet (FC Brussels) : “Een RWDM-supporter gaat niet naar Anderlecht, want hoewel we Brussels heten, merk je aan alles dat het hier toch nog RWDM is : de kleuren zijn dezelfde, het stadion is hetzelfde en in de derby voor de beker zag je het ook, dat het weer gewoon RWDM tegen Anderlecht was. Wij zijn een solidaire groep met spelers die er altijd voor gaan en daar houdt een supporter van. Bij ons werkt iedereen voor de ploeg en lopen er geen sterren bij die voor het geld komen. Dat was vorig seizoen zo en dat is nu ook zo.”

Welke accenten legt de trainer ?

Van Rumst : “Hij legt nadruk op een goeie organisatie en thuis voluit voor de winst gaan, want het zal daar zijn dat we onze punten moeten rapen. Thuis aanvallend en op verplaatsing op de counter. Al zal counteren thuis tegen ploegen als Club Brugge of Anderlecht ook wel moeten natuurlijk. Maar tegen de kleinere ploegen zouden we toch zelf het spel moeten kunnen maken. Bodart is eigenlijk een heel gemakkelijke trainer, als mens perfect : hij geeft de spelers veel vrijheid en maakt elke dag grapjes met ons. Hij kaart ook mee. Het is niet echt de tactische trainer zoals EmilioFerrera, die ik bij Beveren drie jaar heb meegemaakt. Maar pas op, daarom is hij niet minder goed, hé. Ferrera, dat was elke dag tactisch trainen, met lijnen op het veld. Bodart heeft als speler veel ervaring en staat ook dichter bij de spelers. Hij heeft in het Nederlands een woordenschat van misschien vijfhonderd woorden waar hij al zijn zinnen mee vormt, dus soms beginnen we wel eens te lachen als hij voor de zoveelste keer zegt : ‘Denk een beetje.’ Gelukkig ziet hij daar dan zelf ook wel de humor van in ( lacht). Want dat is nog altijd waar Oostende om bekend staat : veel ambiance en een familiale sfeer.”

Kinet : “Ferrera heeft een andere discipline dan VanVelthoven, die spelers veel vrijer liet omdat hij ze daartoe in staat achtte. Dat is een andere, maar wat mij betreft even goeie visie. We hebben onder Ferrera wel heel tactisch gewerkt, anders moeten leren verdedigen. Ik be-doel : leren wachten en dan in de ruimte duiken. Daar hebben we tijdens de trainingen heel veel op gewerkt. Al zal het in een wedstrijd natuurlijk iets gecompliceerder zijn ( lachje). Maar het verschil met vorig seizoen is dat we toen aan de andere kant stonden, altijd aanvielen, verdedigers hadden die offensief dachten omdat we voor de titel gingen en vijf verdedigers tegenover ons kregen. Nu zal die manier van spelen niet altijd mogelijk zijn omdat ploegen tegen ons drie punten zullen willen pakken en offensiever zullen voetballen.”

Dat er ‘een sterk collectief’ is, zegt elke nieuwe ploeg in eerste klasse, maar wat wordt straks echt jullie sterkste wapen ?

Van Rumst : “Het zal belangrijk zijn zolang mogelijk de nul te houden. Ik zal het zo zeggen, de trainer zegt dat toch altijd. Dat is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar we zullen spelen voor wat we waard zijn. Als je ziet wat de Grieken gedaan hebben op het EK… Ik heb al een tijdje voor het seizoen gezegd : als zij het EK kunnen winnen, dan gaat het een raar seizoen worden. Ik hoop dat wij wat zoals de Grieken kunnen zijn. Goed georganiseerd achterin, een goed middenveld en dan uitbreken. Okon is daarbij voor ons zowel op als naast het veld heel belangrijk. Hij is eigenlijk de tweede trainer. Hoe hij kleinigheden oplost door te praten, weet hoe hij moet reageren, voor sfeer zorgen, zijn uitstraling, ervaring… Maar de eerste wedstrijd is hij geschorst, wat wel spijtig is.”

Kinet : “De snelheid waarmee we kunnen counteren, is een wapen. Zowel links, rechts als vooraan hebben we snelle spitsen die een speler kunnen passeren : Zézéto op rechts heeft een dribbel, ikzelf, als ik zo onbescheiden mag zijn, kan een voorzet geven vanop links en met Makasi en Nong beschikken we over veel snelheid voorin. Met vier offensieve spelers staan we er niet slecht voor. Plus dat Culek opkomend vanuit het middenveld ook af en toe met het hoofd scoort. Dus het is eigenlijk zelfs een combinatie van sterke punten.”

Wat mist jullie ploeg om in balans te zijn ?

Van Rumst : “Voorlopig zit het achterin en op het middenveld goed, maar wat we missen is een spits. En dat is toch wel redelijk belangrijk in een ploeg, hé ( lacht). In geval van nood kan ChristopheLauwers daar ook nog spelen, maar die staat nu meestal op de rechterkant. Zowel bestuur, spelers als technische staf zijn er zich van bewust dat er nog een goeie spits bij moet, eentje die tien, vijftien doelpunten in een seizoen kan maken. Anders gaan we het verschrikkelijk moeilijk krijgen.”

Kinet : “Achterin kenden we in de voorbereiding wat problemen omdat twee, drie transfers niet gelukt zijn en de club nog een of twee verdedigers zocht voor dit seizoen. Iemand als Malusci hadden we met zijn ervaring na het vertrek van Ernst bijvoorbeeld echt nodig. Nu zal er zeker nog een verdediger bij moeten die vierendertig wedstrijden aankan en een extra aanvaller zou ook welkom zijn.”

Worden jullie het nieuwe Heusden-Zolder of het nieuwe Cercle Brugge ?

Van Rumst : “Ik hoop het nieuwe Cercle. Maar de eerste vijf wedstrijden zijn wel redelijk zwaar : Westerlo, Club Brugge, Anderlecht, Germinal Beerschot en Bergen. De start is altijd redelijk belangrijk, dus we gaan ons fixeren op die eerste wedstrijd en daarna zien we wel. Het zal voor ons een kwestie van groeien zijn : voor sommigen is het hun eerste ervaring met eerste klasse, dus we weten nog niet goed hoe alles zal verlopen. Iedereen tipt ons al als eerste degradatiekandidaat en misschien hebben ze wel gelijk. Maar we zullen proberen te bewijzen dat het niet zo is. Vorig jaar was bij het begin van het seizoen de helft van de rangschikking halen genoeg, terwijl we op het eind konden overgaan.”

Kinet : “Wij worden geen van de twee. Ik hoop dat wij een eigen persoonlijkheid kunnen tonen. We zijn sterk genoeg om niet te zakken en als dat toch gebeurt, zal het onze eigen schuld zijn. Dus het nieuwe Heusden-Zolder kan je ons niet noemen en ik hoop zelfs dat we ook beter zullen doen dan Cercle Brugge. Gewoon omdat we positief moeten zijn en ambitie moeten durven hebben. Al zal het niet van in het begin makkelijk zijn : je hebt als nieuwkomer altijd een aanpassingsperiode nodig. Maar we zullen ons zo snel mogelijk proberen te redden zodat we daarna – ik zal niet zeggen champagnevoetbal gaan spelen ( lachje) – maar toch iets vrijer in het hoofd kunnen voetballen.

door Raoul De Groote

‘Okon is eigenlijk onze tweede trainer.’ (Johan Van Rumst)

‘We moesten anders leren verdedigen.’ (Christophe Kinet)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content