Veldrijders ontdekken Wallonië

Toen Sven Nys vorige winter verkozen werd tot Sportman van het Jaar, mede dankzij stemmen uit Wallonië, riep hij de veldritorganisatoren op om het zuidelijke landsgedeelte niet langer links te laten liggen. Hij sprak niet voor dovemansoren. Komende zaterdag wordt op de Citadel van Namen een gloednieuwe veldrit georganiseerd, waar het kruim van de veldrijders aan de start komt.

Op de internationale kalender stond tot dit seizoen welgeteld één Waalse veldrit ingeschreven: de Grote Prijs van Dottignies. De cross in deze deelgemeente van Moeskroen trekt vooral Vlaamse supporters, want zoals de RTBF-reporter Christophe Deborsu het ooit uitdrukte: “De namen Niels Albert en Sven Nys zeggen de gemiddelde Waal hoegenaamd niets.”

De veldritsport, die zichzelf in stand houdt door Vlaamse inteelt, heeft ten zuiden van de taalgrens nauwelijks een geschiedenis. De crossfiets moet het er afleggen tegen de mountainbike. Het is tien jaar geleden dat er in Wallonië nog eens een BK veldrijden werd georganiseerd en nog zeker tot 2014 zullen Vlaamse organisatoren aan zet blijven. We moeten al teruggaan tot 1966 om nog eens een Waalse veldrijder in de top tien van een BK voor eliterenners te vinden.

Toch heeft de try-out in Namen alle troeven in handen voor een lang leven. Als opener van de Gazet van Antwerpen Trofee – een voorrecht dat de voorbije jaren de legendarische Koppenbergcross toekwam – is de wedstrijd zeker van een aantrekkelijk en gemotiveerd deelnemersveld. Niet alleen Sporza, maar ook de RTBF brengt de cross rechtstreeks op het scherm.

De laatste tijd kozen steeds meer organisatoren voor een snelle omloop, in de hoop hun wedstrijd zo lang mogelijk spannend te houden. De spectaculaire omloop in Namen, die door de voormalige wereldkampioen Roland Liboton werd uitgetekend, breekt met die trend. Nys ging het klauterparcours al verkennen en is ondanks al zijn ervaring erg onder de indruk. “Hier dromen veel crossers al lang van.”

De stad Namen kan zich geen betere promofilm voor zijn roemrijke Citadel wensen, nadat de motorcrossers er in het verleden gouden sportbladzijden schreven. Belangrijk echter is ook dat de sponsors van de twee toppers, Niels Albert en Sven Nys, het uitstapje over de taalgrens toejuichen. Zowel BKCP (Beroepskrediet/Crédit professionnel) als Landbouwkrediet (Crédit agricole) hebben agentschappen in Wallonië.

Om uit het slijk op te staan heeft de Waalse cyclocross nu nog nood aan een lokale vedette. De 22-jarige Quentin Bertholet (Telenet-Fidea) uit Doornik beschikt over de beste papieren om die rol op zich te nemen. Op het jongste WK voor beloften in Hoogerheide werd hij zesde en beste Belg.

Bertholet kreeg de crossmicrobe als jonge snaak te pakken bij een bezoekje aan de veldrit van Dottignies. Wie weet inspireert de wedstrijd van zaterdag de Waalse jeugd om in zijn voetsporen te treden.

DOOR BENEDICT VANCLOOSTER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content