Nog twee keer slapen en de nieuwe competitie gaat van start. Met heel goed nieuws. Op 7 augustus gaat de Pro League zich buigen over de problemen die vorige week hier werden aangekaart.

Gedelegeerd bestuurder Pierre François heeft een aanzet gegeven om de statuten te veranderen om de problemen rond de zogenaamde dualiteit van de clubs (clubleiders die belangen hebben in meer dan één ploeg, zoals dat met Standard en STVV het geval dreigde te worden) en de invloed van spelersmakelaars of gokbedrijven in de leiding van een club te regelen. Met de voetbalbond wil de Pro League ook maatregelen nemen om de overname van stamnummers in goede banen te leiden. Pierre François wil op die manier de integriteit van de competitie vrijwaren zonder dat de politiek zich ermee hoeft te bemoeien.

Op sportief vlak was het zelden zo onduidelijk wat we mogen verwachten. De Jupiler League boette alweer aan kwaliteit in, met het vertrek van jongens als Mehdi Carcela, Paul-José Mpoku en wellicht ook Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba en Geoffrey Mujangi Bia. Grote namen komen al lang niet meer naar ons land en het is dus hopen dat er een nieuwe lichting jong talent in de wachtkamer zit.

Een uitgesproken titelfavoriet is er niet. De meest opvallende vaststelling van deze voorbereidingsperiode is dat alle clubs kwetsbaar zijn. Zelfs tegen teams uit lagere afdelingen. De voorbereiding was niet echt een pleidooi voor de scheiding tussen profs en amateurs.

Zelfs Anderlecht en Club Brugge verloren van bescheiden tegenstanders. Om niet te spreken van de landskampioen. AA Gent kon zelfs tegen provincialers de nul niet houden. Tot de supercup tegen Club Brugge die alle narigheid deed vervagen.

Sinds Frankrijk-België weet iedereen dat we aan oefenwedstrijden zo weinig mogelijk belang moeten hechten. Veel hangt immers af van de instelling van beide ploegen, het feit of de sterkste formatie werd uitgespeeld en in deze fase van het seizoen vooral de manier waarop de elftallen zich op een duel voorbereiden. Vaak wordt de ochtend van een partijtje tegen een kleinere ploeg nog een training ingelast. Toch is het niet meteen geruststellend om te verliezen tegen ploegen die later aan de competitie en dus zeker aan de voorbereiding zijn begonnen.

De kans lijkt dan ook reëel dat de nivellering zich nog verder doorzet in ons profvoetbal. KV Kortrijk gaat met Johan Walem een heel andere weg op en verloor flink wat kwaliteit. Dat geldt ook voor het Lokeren van Bob Peeters. KV Oostende en Zulte Waregem daarentegen mogen enkele plaatsen hoger worden verwacht. Misschien ook KV Mechelen, dat in de vorige jaargang sterk finishte.

STVV, Waasland-Beveren, Westerlo, OH Leuven en Mouscron-Péruwelz koesteren als enige doel het ontlopen van de degradatieplaats.

Van de topploegen lijkt alleen Club Brugge een beetje versterkt. Al was daar vorige donderdag in de Ghelamco Arena niets van te merken. Vraag is of het Jan Breydelstadion de Hans Vanaken van vorig seizoen of die van een campagne eerder te zien krijgt. Tegen AA Gent voetbalde hij alvast veel te ‘laag’.

Racing Genk en Standard herbeginnen bijna van nul. De Rouches zijn het meest verzwakt van het hele veld en het valt te betwijfelen of de zware trainingsarbeid die Muslin oplegt inspirerend werkt.

AA Gent staat voor de boeiendste maar wellicht ook lastigste campagne uit zijn geschiedenis. Het verwachtingspatroon is kolossaal en Champions Leaguevoetbal zou weleens een vergiftigd geschenk kunnen blijken.

Anderlecht is een levensgroot vraagteken. Het is nog niet duidelijk wie gaat blijven en nog veel minder wie in de plaats komt. De terugkeer van Matías Suárez zou een onverwachte meevaller kunnen worden voor Besnik Hasi.

Een goede start wordt voor iedereen levensbelangrijk. Hoewel, de meeste ploegen zullen pas na het sluiten van het transferraam op volle sterkte zijn. Eigenlijk wordt het tot 1 september, de transferdeadline, wachten om de juiste waardeverhoudingen in te schatten. Op dat moment zijn al zes speelrondes afgewerkt en kunnen er al flink wat kaarten geschud zijn. De groten moeten zich echter geen zorgen maken. Voor hen begint het pas echt midden maart.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Pas op 1 september kunnen de waardeverhoudingen echt ingeschat worden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content