Voor Olympique Marseille oogt het plaatje sinds begin 2007 weer vrij aardig.

Marseille beet vorig weekend in het zand tegen Le Mans, maar sprokkelde de weken voordien zoveel punten dat het team weer volop in de race zit voor de tweede plaats die recht geeft op een ticket voor deelname aan de Champions League. Het Zuid-Franse team doet ook nog mee aan de bekercompetitie en zette in de Ligabeker een fantastische partij neer tegen landskampioen Lyon. Dat leverde in extremis nog een 2-1-zege en een kwalificatie op, terwijl OM nochtans lang tegen een achterstand aankeek. De belangrijkste verklaring voor de sportieve hoogconjunctuur ligt in de uitstekende verstandhouding tussen het duo Djibril Cissé en Franck Ribéry. Omdat ze om de beurt aan de kant moesten blijven met blessureleed, hadden ze sinds het begin van de competitie nog niet samen kunnen spelen, maar sinds ze in de bekerpartij tegen Cambrai voor het eerst samen in de basis stonden, springen de vonken eraf. Ondertussen scoorden ze samen al zes goals. De vroegere spits van Auxerre en Liverpool toont zich een gedroomde targetman en creëert op die manier veel ruimte voor Ribéry, die op zijn beurt na snelle infiltraties Cissé blindelings weet te vinden.

Michaël Pagis heeft door het sterke optreden van het duo zijn basisplaats verloren, maar als hij invalt, blijkt hij toch nog, zoals tegen Lyon, een beslissende rol te kunnen spelen. In de rug van de twee aanvallers is ook de jonge spelverdeler Samir Nasri helemaal aan het openbloeien. De middenvelder liet zich voor het eerst opmerken in het seizoen 2004/05 maar kon vorig seizoen niet echt bevestigen. Voor een twintigjarige is dat niet onlogisch. Nu staat hij er echter helemaal en hij geeft elke week blijk van troeven die in het voetbal nog altijd dodelijk efficiënt zijn : een enorme technische begaafdheid en heel veel vista. Ook in het defensieve compartiment toont de ploeg zich heel wat secuurder dan voor de winterstop. De komst van Julien Rodriguez van de Glasgow Rangers is daar niet vreemd aan.

Niet alleen sportief evolueert OM trouwens onder een goed gesternte. Want nadat de Canadees Jack Kachkar 115 miljoen euro op tafel legde om de club over te nemen, blijkt hij ook een duidelijke visie te hebben op de verdere expansie van de club. “Sportieve successen boeken is in het voetbal van vandaag niet mogelijk als ook commercieel niet alles perfect draait. Alle grote Europese ploegen scoren ook commerciële hits. Tijdens het WK in Duitsland heb ik gezien dat voetbal echte business is geworden. En ik vond het tijd om daar ook in actief te worden”, verklaarde hij aan France Football.

Frédéric Piquionne tekende verrassend voor Monaco. De speler van Saint-Etienne werd aanvankelijk het hof gemaakt door Lyon en op het einde van de transferperiode ook door Lens en Betis Sevilla, maar Monaco bleek uiteindelijk de beste argumenten te hebben om het jonge talent vast te leggen. Daardoor kan Sébastien Graxop huurbasis naar Sochaux. Dat team verzekerde zich eveneens via een huurovereenkomst ook van de diensten van Fousseni Diawara(Saint-Etienne).

Peguy Luyindula keert terug naar Frankrijk, want hij ruilt Levante voor PSG. Bij die club vertrekt Fabrice Pancrate, die ook gevolgd werd door Club Brugge, uiteindelijk naar Betis.

Lens, dat nochtans meestrijdt voor een ticket in de Champions League, liet tijdens de laatste twee uur van de transferperiode twee niet onbelangrijke pionnen vertrekken : Olivier Thomerttekende bij Rennes en de Braziliaan Jussiéwerd uitgeleend aan Bordeaux. De enige versterking die Lens binnenhaalt, is Olivier Monterrubio. Die komt over van Rennes.

Bordeaux blijft de Zuid-Amerikaanse kaart trekken. De blauw-witten trokken niet enkel Jussié aan, ze tastten ook in de geldbeugel om zich te verzekeren van de diensten van de Argentijnse spits Fernando Cavenaghi, die voor Spartak Moskou speelde.

Lyon wierf op de valreep nog de Braziliaanse verdedigende middenvelder Fabio Santosaan .

Nice beleefde een echte crisisweek. Toch is iedereen uiteindelijk op post gebleven. Voorzitter Maurice Cohen, die eerst verplicht werd om ontslag te nemen, keerde terug en deelt voortaan de voorzittersstoel met Franck Giudicelli.

SVDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content