Frédéric Piquionne tekende uiteindelijk voor Monaco.

F rédéric Piquionne maakte vorige zaterdag op het veld van PSG een opgemerkt debuut. In een wedstrijd die zijn nieuwe club, Monaco, uiteindelijk met 4-2 verloor, scoorde hij één keer, maar hij miste van op de strafschopstip ook de gelijkmaker.

Piquionne kreeg een opleiding bij Nîmes, brak door bij Rennes en koos dan voor Saint-Etienne om een vervolg aan zijn carrière te breien. Bij de “groenen” ontpopte hij zich steeds meer tot een echte sterkhouder. Vóór de winterstop trok hij met zeven doelpunten en zes assists de aandacht. Het was dan ook niet verwonderlijk dat verschillende clubs hem het hof begonnen te maken. Sportief liep het voor hem bij Saint-Etienne uitstekend, maar naast het veld slaagde hij er niet altijd in de nodige sereniteit te bewaren. Zo kreeg hij het vorig seizoen aan de stok met een fan, zodat de club eraan dacht om hem van de hand te doen. Nadat hij afgelopen zomer toch bleef, begon de sirene van Lyon steeds aantrekkelijker te klinken. “Ik was echt niet uit op een clash met Saint-Etienne,” verklaarde de aanvaller aan France Football, “maar het bestuur kende mijn verlangens al lang en is er nooit op ingegaan. In ruil om te blijven had ik om een contractaanpassing gevraagd, maar ik kreeg als antwoord dat daarover pas in juni kon worden onderhandeld.” Ondanks een bod van Lyon van 5,5 miljoen euro, liet Saint-Etienne zijn parel niet vertrekken. Piquionne verklaarde toen dat hij zich als een slaaf behandeld voelde. “Dat was eigenlijk niet precies wat ik bedoelde. Eigenlijk was ik een gevangene, een gijzelaar in de rivaliteit tussen Lyon en Saint-Etienne. En uiteindelijk vond ik niet dat ik daar het slachtoffer mocht van worden. Op een dag het shirt van de landskampioen kunnen aantrekken was voor mij net als voor zoveel andere voetballers altijd een jongensdroom geweest en die heeft Saint-Etienne me niet gegund.”

Dat was voor de speler het definitieve sein om weg te gaan. Lens en Monaco gooiden zich ook in de strijd om zich van zijn diensten te verzekeren. “Op een gegeven ogenblik ging mijn voorkeur naar Lens.” Maar uiteindelijk sprak de prestigieuze omgeving in Monaco hem meer aan. “Tot het einde van het seizoen zal ik er precies evenveel verdienen als bij Saint-Etienne. Als het me om het geld te doen was geweest, had ik er alles aan gedaan om naar Engeland te kunnen trekken.”

Op zijn 28ste en met 173 eersteklassewedstrijden op zijn actief, waarin hij 42 keer scoorde, begint de Nieuw-Caledoniër bij Monaco het derde luik van zijn carrière.

Issam Jemaa, de Tunesische spits van Lens, werd na een vechtpartij in Arras onder gerechtelijk toezicht geplaatst.

Mario Yepes, de verdediger van PSG, liep bij een contact met Djibril Cissé een breuk op aan de linker- enkel en is voor de rest van het seizoen buiten strijd.

Julien Rodriguez (Marseille) en Nicolas Flamini(Arsenal) zaten vorige woensdag in de kern van de nationale ploeg die de vriendschappelijke partij tegen Argentinië verloor met 0-1. Het duo Thierry Henry-David Trezeguetkon absoluut niet overtuigen.

Santos, de Tunesische aanvaller van Toulouse, werd uitgeleend aan FC Zurich.

Lyon werd vorige vrijdag de eerste Franse voetbalclub met een beursnotering. De eerste dag kostte een aandeel 24 euro.

Nancy heeft dit seizoen nog geen enkele keer gewonnen op verplaatsing. Enkel Nice bevindt zich ook in die situatie.

Claude Puel was vorige week woest op de Senegalese voetbalbond. Voor de vriendschappelijke interland die Senegal nochtans in Frankrijk speelde, verplichtte de bond immers zijn doelman Tony Sylva om eerst naar Senegal te reizen.

Steve Savidan scoorde voor Valenciennes vier keer in de met 2-5 gewonnen wedstrijd op het veld van Nantes. In dezelfde partij zag Luigi Pieronidrie mooie doelpogingen gestuit door doelman Nicolas Penneteau.

PSG boekte zijn eerste zege sinds de komst van coach Paul Le Guen : de Parijzenaars versloegen Monaco met 4-2.

SVDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content