Ruim een jaar na zijn aanstelling als hoofdcoach van Ajax bereikte de twijfel over de positie van Danny Blind een hoogtepunt. De oud-international mag dan een doorlopend contract hebben bij de Amsterdammers, zeker van zijn baan is hij allerminst. Het bestuur aarzelt, ondanks het feit dat de club in de running blijft voor het tweede Champions Leagueticket.

De vraag of Blind ook volgend seizoen nog coach is, wordt niet met een volmondig ‘ja’ beantwoord door technisch directeur Martin van Geel en voorzitter John C. Jaakke. Zij zitten in een lastig parket. Het uitspreken van een onaangetast vertrouwen in Blind zou vreemd overkomen. De ploeg kende een slecht seizoen, terwijl ook niet alle transfers slaagden. Als de beleidsbepalers echter laten blijken dat de coach niet langer kan rekenen op hun onvoorwaardelijke steun, zaaien ze onrust. Het gevolg is dat Blind almaar meer wordt geconfronteerd met uitspraken die hij moeilijk op hun waarde kan schatten. Hoeveel zekerheid heeft hij immers over zijn positie als niemand hem naar buiten toe volledig steunt ? De moeizame communicatie maakt de oud-verdediger onzeker en die innerlijke onrust kwam op de persconferentie na het duel tegen FC Groningen aan de oppervlakte.

Ondanks de mindere resultaten in competitieverband hebben de supporters zich nooit tegen Blind gekeerd. Wellicht komt dit omdat zij, net als de clubleiding, weten dat het ontslag van zijn voorgangers Morten Olsen, Jan Wouters en Co Adriaanse, en het opstappen van Ronald Koeman, ook geen soelaas bracht. Blind is duidelijk geen passant, maar een echte Ajacied, zoals de fans hem noemen. Er moet voorzichtig worden omgesprongen met Blind, die in 2000 al eens vroegtijdig wegging als directeur spelersbeleid.

Na Koeman bracht de oud-voetballer met een grote staat van dienst als coach rust binnen de club. Hij leidde Ajax alsnog naar de tweede plaats in het seizoen 2004/05, waardoor deelname aan de Champions Leaguevoorronde werd afgedwongen. Daarna won hij de Johan Cruijffschaal. Het overleven van de groepsfase van de Champions League, een van de doelstellingen, werd gehaald. Ook al gebeurde dat in een zwakke poule, met FC Thun en Sparta Praag, en werd Ajax vervolgens in de achtste finales kansloos uitgeschakeld door Inter. De ploeg plaatste zich ook voor de bekerfinale.

De schamele successen wegen echter niet op tegen het enorme gezichtsverlies in de competitie. Ajax speelde geen enkele rol in de strijd om de titel en eindigde op 24 punten van kampioen PSV. Het zelfvertrouwen van de ploeg was broos. Klaas-Jan Huntelaar, tijdens de winterstop voor negen miljoen euro overgenomen van Heerenveen, was met zijn doelpunten van onschatbare waarde voor een wankel elftal zonder enige vorm van hiërarchie.

Thomas Vermaelen werd samen met Urby Emanuelson uitgeroepen tot talent van het jaar bij Ajax. Het duo kreeg daarvoor de Trofee Marco van Basten, die werd uitgereikt door Ruud Krol. Klaas-Jan Huntelaar ontving uit handen van Ruud Geels de Trofee Rinus Michels als beste speler van het jaar. Er werd afscheid genomen van Tomás Galásek, Hans Vonk, Yannis Anastasiou, Steven Pienaar en Juanfrán, die allen vertrekken. Hedwiges Maduro viel uit met een enkelblessure. Het herstel van de Nederlandse international zal minstens twee weken in beslag nemen.

Excelsior contracteerde onze landgenoot Daniël Guijo-Valesco (22), einde contract, nadat de oud-middenvelder van PSV een goed seizoen speelde bij AGOVV. De middenvelder tekende voor twee seizoenen. Ook Mitchell Piqué (Cambuur) en Rudy Jansen (Heracles) werden vastgelegd door de promovendus.

De publieke belangstelling voor de play-offs valt zwaar tegen. Bijna dertig procent van de toeschouwers bleef weg na tien duels in de eerste ronde.

Ondanks een nog twee jaar lopend contract mag de Nigeriaan Pius Ikedia (25) AZ verlaten. Hij kwam door blessures maar weinig in actie. De transfer van onze landgenoot Maarten Martens (RKC, vijf seizoenen) werd definitief afgerond.

Oud-international Gerald Vanenburg (42) gaat, na een mislukt Duits avontuur bij 1860 München, voor het eerst aan de slag als hoofdcoach in Nederland. Hij tekende voor een seizoen bij Helmond Sport.

FV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content