De jonge Servische rechterflankspeler Adam Marusic is een van de revelaties van de Jupiler Pro League en een van de wapens waarmee KV Kortrijk zich verrassend naar de subtop van het klassement hees.

In het begin, op mooie zomerdagen, genoot zijn vriendin Kristina minstens evenveel aandacht. Adam zelf bleek heel gereserveerd, gesloten, afstandelijk te zijn. Maar hij trof het in Kortrijk: in de basisploeg zijn er meer van wie de moedertaal Servo-Kroatisch is dan Nederlands of Frans. De aanvoerder is bovendien een landgenoot, Nebojsa Pavlovic, en ook in de staf zit met Adnan Custovic een Balkanboy. Het nummer 11 voelde zich er vrij snel thuis. Via de club volgt hij nu ook privéles Engels. Het was een opvallend ontspannen Adam Marusic die we vorige week op het wekelijkse persmoment ontmoetten.

“Vorig weekend was zijn moeder hier voor het eerst”, zegt T2 Custovic. “Ik verzekerde haar dat ik goed voor hem zorg. Adam is een jongen voor wie je graag werkt. Soms beseft hij nog niet voldoende hoe goed hij wel is.”

Bekende oom

Intussen scoorde hij in de Jupiler Pro League al vier keer: de winning goal op KV Mechelen, twee van de vier doelpunten op Cercle Brugge, en de gelijkmaker tegen Zulte Waregem. Twee afstandsschoten, een stiftbal en een kopbal. Vooral zijn atletisch vermogen en diepgang maken indruk. Hij was niet transfervrij, tegen zijn gewoonte in betaalde KVK een transfersom, maar het blijkt verantwoord te zijn geweest. Adam Marusic is een toptransfer. KVK kent zijn weg in de ‘Balkanjungle’.

“Je moet weten dat KV Kortrijk in de Balkan intussen een goeie reputatie geniet als springplank voor jonge spelers”, zegt Claude Verspaille, coördinator van de scouting. “Stefan Mitrovic bijvoorbeeld is van hier naar Benfica vertrokken, van daar naar Real Valladolid, zit nu bij Freiburg en is international. Dat zijn referenties. Onze scoutingcel is een echt team. We adviseren nooit een transfer als we niet allemaal overtuigd zijn. In het geval van Marusic was er niet de minste twijfel. Alle wedstrijdrapporten en info die we inwonnen over zijn karakter en mentaliteit waren positief. Ook toenmalig trainer Hein Vanhaezebrouck, die hem op dvd bekeek, ging akkoord met zijn komst. Zijn balaanname en de snelheid waarmee hij tegenstanders overliep, vielen iedereen meteen op. Na het vertrek van Pablo Chavarría was er nood aan iemand die in de rug van de tegenstander voor diepte kon zorgen. Adam kan bovendien ook redelijk goed op doel sjotten. Hij doet een beetje denken aan de Duitser Gerd Körner, die hier ooit speelde.”

Adam Marusic werd 22 op 17 oktober. Hij is geboren in de Servische hoofdstad Belgrado in een gezin met drie kinderen. “Mijn zussen zijn ouder”, vertelt hij. “De ene vier jaar, de andere twee. De oudste is stewardess in Dubai, de jongste studeert nog. Mijn ouders zijn gescheiden. Mijn vader is instructeur in een autorijschool. Mijn moeder zit zonder werk. Toen ik zeven was, nam zij mij mee naar Partizan Belgrado. Mijn oom trainde er de kleintjes. Hij is Nikica Klincarski, een ex-speler van de club.” Niet zomaar een speler: met 518 wedstrijden voor Partizan is de gewezen Joegoslavische international op één na recordhouder in de clubgeschiedenis. “Hij was ook een snelle rechterflankaanvaller. Eén jaar was hij mijn trainer bij de jeugd. Ik was bij de besten, maar ik bleef lang klein en toen ik veertien was, kwam er een trainer die grotere spelers verkoos en moest ik naar satellietclub Teleoptik. Twee jaar later verhuisde ik naar Vozdovac, een andere kleine club uit Belgrado. Daar geraakte ik in de eerste ploeg. Twee jaar geleden werd ik opgeroepen voor een paar oefenwedstrijden met de nationale U-20, maar daarna niet meer. Waarom weet ik niet. Volgend jaar in juni is er het EK U-21 in Tsjechië, misschien word ik dan wel opgeroepen. Ik speel nu toch in een veel betere competitie.” Ex-KVK-speler en huidig Balkanscout voor KVK Ivica Jarakovic scoutte hem bij Vozdavac wel tien keer, zegt hij. “Samen met mijn makelaars, Sale Gruber en Mateja Kezman.”

F16

Met Adam Marusic op rechts is KV Kortrijk aan die kant heel dreigend en in defensief opzicht tegelijk ook heel solide. Yves Vanderhaeghe is lovend over de jonge Serviër. “In het begin keek hij de kat uit de boom, maar hij zag snel dat iedereen hem hier met open armen ontving en is heel rustig gegroeid in de groep”, aldus de opvolger van Vanhaezebrouck. “Op het veld toonde hij wel meteen dat hij ballen aan zijn lijf heeft en over enorme mogelijkheden beschikt, dat hij wil werken zonder een grote mond op te zetten. Nooit commentaar, nooit klagen. Gewoon vlammen. Hij moest zich wel even aanpassen aan ons systeem.”

Marusic is snel, maar ook groot en sterk, benadrukt Vanderhaeghe. “Met zo’n body kan hij zich ook op kracht doorzetten. Het hoeft niet altijd mooi te zijn. Soms maken ze een fout op hem, maar blijft hij op de been. Ik zei hem al dat hij zich dan mag laten vallen, maar dat zit echt niet in hem. Hij is sober in zijn spel, hij voetbalt binnen zijn kwaliteiten, maar soms kan het nog soberder. Tegen Zulte Waregem gaat hij alleen af op Karel D’Haene, die daar met dertig meter in zijn rug staat. Dan volstaat het om gewoon die bal voor zich uit te duwen en er achteraan te lopen, want dan pakt hij op 20 meter zeker 5 à 6 meter. Soms is hij nog te overhaast, maakt hij niet de juiste keuze en mist hij rust voor doel. Maar voor de rest is hij een echte teamspeler, iemand die aanvalt, maar ook meeverdedigt tot op onze zestienmeterlijn. Ik zie niet in welke tegenstander hem in de Belgische competitie in de problemen kan brengen. Die jongen kan het ver schoppen.”

Custovic vergelijkt de spelstijl van Marusic met een machine. “Adam is een gevechtsvliegtuig”, vindt hij. “Een F16. Hij is ook een realistische jongen: hij gaat stap per stap. Als hij gewoon zo blijft voortwerken, dan zullen de volgende stappen vanzelf komen.”

Marusic zelf kent zijn dromen, maar hij weet dat het niet al dromend is dat je die realiseert. “Ik hoop op een dag in de Engelse competitie en voor de nationale ploeg te spelen,” bekent hij, “maar daar denk ik nu niet aan. Misschien kan ik volgend seizoen al naar een grotere club, maar misschien blijf ik hier ook nog vele jaren. Ik ken de toekomst niet, ik weet alleen dat ik in alles nog kan verbeteren.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE – BEELDEN: BELGAIMAGE

“Soms beseft hij nog niet voldoende hoe goed hij wel is.” T2 Adnan Custovic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content