Het S-model van Audi houdt doorgaans het midden tussen de brave A-versies en de vurige RS-reeks. Of ook de nieuwe Audi S6 slaagt in de evenwichtsoefening tussen comfortabele gezinswagen en sportieve bak zochten wij even uit.

Eerst en vooral: ook de nieuwste Audi ontsnapt niet aan de downsizing trend die bijvoorbeeld de BMW M5 al een kopje kleiner heeft gekregen. De Audi S6 heeft zijn atmosferische V10 dus noodgedwongen vervangen door een nieuwe V8 bi-turbo. Je mist dan wel het vervaarlijke gegrom van de V10 5.2l (oorspronkelijk toevertrouwd aan Lamborghini), maar daarvoor krijg je een mechanisch modernere en soberder V8 4.0 TFSI in de plaats.

Zij die het gaspedaal graag eens wat steviger indrukken, zullen echter snel merken dat de nieuwe S6 nog steeds een stevige ‘drinker’ kan zijn. Maar rijd je iets rustiger, dan toont de V8 zich plots al een stuk gematigder. Geheim wapen is de mogelijkheid om hem op slechts vier van de acht cilinders te laten draaien. Die techniek – die overigens erg in trek blijkt bij de zwaardere motoren – zorgt ervoor dat er bij een laag toerental (minder dan 3500 toeren per minuut) en zolang er maar een koppel tussen de 160 en de 250 Nm wordt gevraagd, slechts op de helft van de aanwezige cilinders een beroep wordt gedaan. Om te vermijden dat de S6 als een eenvoudige viercilinder gaat klinken, hebben de Duitse ingenieurs een actief geluidscontrolesysteem ontwikkeld. Kleine microfoons registreren de verschillende geluidsfrequenties binnen in de S6 zodat ze die kunnen neutraliseren om ze vervolgens te vervangen door aangepaste geluiden, die via de luidsprekers de wagen worden ingestuurd. Een slim bedacht systeem dat ervoor zorgt dat je amper merkt wanneer je nu weer bent overgeschakeld van acht naar vier cilinders of omgekeerd.

De integrale Quattrotransmissie en de S-troniczeventrapsautomaat met dubbele ontkoppeling werken harmonieus samen met de nieuwe V8 en creëren zo die typische efficiëntie waar Audi nu al jaren bekend om staat. Het (als optie beschikbare) Quattro Sportdifferentieel verdeelt het koppel niet alleen uiterst efficiënt tussen het linker- en rechterachterwiel, het zorgt er ook voor dat de bijna twee ton zware S6 sierlijk als een ballerina over straat beweegt.

Net zoals zijn voorgangers slaagt de nieuwe S6 wonderwel in de evenwichtsoefening tussen de berlinefamiliewagen en de duivelse sportbak. De aanpasbare ophanging, ook bij het seriemodel, maakt dat je makkelijk kunt switchen tussen beide gedaantes die de S6 in zich verenigt. Het enige kleine minpunt is de aanpasbare stuurinrichting die in sportmodus een ietwat vals gevoel van hardheid geeft.

Afgezien van dat ene detail legt de nieuwe Audi S6 de lat zeer hoog.

Zo hoog dat we nu al vol verwachting naar de nieuwe RS6 uitkijken.

DOOR JEAN-FRANÇOIS CHRISTIAENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content