Markus Rosenberg wil bij Ajax landgenoot Zlatan doen vergeten.

“Ajax staat voor puur voetbal. Als je de kans krijgt om naar een dergelijke topclub te gaan, dan moet je die pakken. Zeker als jonge speler, want via deze club kan je een topper worden”, zo verklaarde de Zweedse aanvaller Markus Rosenberg (22) bij zijn voorstelling aan de pers. Het nieuwe rugnummer 24 van de Amsterdammers koos in dit stadium van zijn loopbaan duidelijk niet voor het grote geld. “Er waren volop andere mogelijkheden in Duitsland en Frankrijk. Clubs die meer wilden betalen. Er was zelfs een Russische ploeg, Lokomotiv Moskou, die meer salaris bood. Maar Ajax leek mij vanaf het begin de juiste keuze.”

Rosenberg, die qua spel veel wordt vergeleken met Steffan Pettersson, treedt daarmee in de voetsporen van Zlatan Ibrahimovic. Hij deed dat eerder ook al, met succes, bij Malmö FF. “Eigenlijk was ik zijn opvolger. Ik sprak met hem over Ajax. Zijn advies was duidelijk : ‘doen, zeker niet twijfelen’. Het oordeel van zo iemand volg je altijd blindelings”, aldus Rosenberg.

Ondanks het overeenkomstige carrièreverloop springen de verschillen tussen Rosenberg en de huidige Juventus-spits in het oog. Waar de toen negentienjarige Zlatan in 2001 als steraankoop binnenkwam en door de transfersom van 8,6 miljoen euro meteen torenhoge verwachtingen wekte, verliep de entree van Rosenberg vrij geruisloos. Danny Blind is sterk overtuigd van diens kwaliteiten. ” Angelos Charisteas is met zijn lengte en kopkracht sterk als aanspeelpunt, Markus voegt daar explosiviteit, snelheid en scorend vermogen aan toe.”

In vergelijking met straatvechter Zlata, die opgroeide in de achtergestelde buurt Rosengard, wordt de in een middenklassegezin groot geworden Rosenberg als mentaal kwetsbaarder beschouwd. Er wordt immers goed voetbal én doelpunten van hem verwacht. Een combinatie waar al heel wat voorgangers, onder andere Wesley Sonck, zich stuk op beten. (FV)

Heracles en De Graafschap werden uit de Amstel Cup gezet, omdat ze beiden in de eerste ronde een niet-speelgerechtigde speler hadden opgesteld. Er vielen drie verrassingen : FC Den Bosch verloor met 2-1 van Excelsior Maassluis, Stormvogels Telstar sneuvelde door toedoen van HSC’21 Brein, terwijl RBC met 2-1 onderuit ging bij het nietige Gemert. In de tweede ronde (op 20 en 21 september) is de topaffiche FC Groningen – Sparta. FC Groningen huurt de Zweedse middenvelder Rasmus Lindgren voor een seizoen van Ajax. Ook Daniël de Ridder mag een nieuwe club zoeken, want hij past niet in de plannen van Danny Blind. Anthony Obodai (ex-Germinal Beerschot) trekt naar Sparta. Nicolae Mitea is door een operatie aan de rechterknie zes maanden out. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Huntelaar (Heerenveen) 3 goals ; 2. o.a. Arveladze (AZ), Hirayama (Heracles), Hoogendorp (RKC), Koné (Roda JC) 2 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content