Hoe lang ben je al omroeper?

“Ik heb er al drie volledige seizoenen op zitten. Ik was al langer actief als animator bij Kortrijk, maar op een gegeven moment werd ik door manager Patrick Turcq gevraagd om als omroeper te beginnen. Dat had ik ook te danken aan mijn ervaring bij radiozenders KLO en Contact, waar ik de wedstrijdverslagen verzorgde.”

Job?

“Ik geef les bij Syntra West. Daarnaast ben ik ook op zelfstandige basis presentator-animator.”

Favoriete speler?

“Momenteel kan je niet om Sven Kums heen. Hij is de draaischijf van de ploeg. Hij is technisch heel sterk en speelt steeds met veel inzet. Hij zet zich ook in voor het collectief en dat spreekt me wel aan in hem. Als ik buiten Kortrijk kijk, vind ik vooral de aanvallers van Standard, Jovanovic en Mbokani, erg sterk.”

Lievelingsnummer om te draaien voor of na een wedstrijd?

You’ll never walk alone is natuurlijk een echte voetbalklassieker. Daarnaast spelen we ook dikwijls liedjes van Johny Turbo, een Kortrijkse zanger die intussen jammer genoeg overleden is. Zo wordt bijvoorbeeld Vis in de Leieluidkeels meegezongen door de spionkop. Ambiance verzekerd.”

Als jouw club scoort …

“Weerklinkt er de bekende oweo van Frans Bauer door de luidsprekers. Weliswaar in een versnelde versie. Voor het volgende seizoen denken we aan een ander liedje, maar we weten nog niet welk. In Kortrijk hebben we een stille regel dat er bij een doelpunt van de tegenstander op een rustige manier wordt gezegd wie scoorde en wat de stand is. Bij goals van Kortrijk roep ik, net als bij andere eersteklassers, eerst de voornaam van de speler, waarna het publiek mag antwoorden met de achternaam.”

Wat moet een goede stadionomroeper kunnen volgens jou?

“Belangrijk is dat je als supporter van je ploeg steeds neutraal blijft. Je mag niets negatiefs zeggen over je tegenstander. Als omroeper moet je ook niet enkel op je eigen ploeg letten. Je moet alles hebben gezien en binnen enkele seconden kunnen reageren. Zeker bij doelpunten moet je steeds zien wie er heeft gescoord. Dat heb ik ondertussen geleerd.”

Welke anekdote zal je nooit vergeten?

“De bekermatch tegen AA Gent zal me altijd bijblijven. Je moet weten dat mensen mij dikwijls aanspreken om eens iets over hen te zeggen tijdens een wedstrijd. Bijvoorbeeld voor de opening van een winkel. Voor de wedstrijd tegen Gent had ik tussen pot en pint een weddenschap aangegaan met een vriend. Als Kortrijk zes keer zou scoren, moest ik zijn naam bij dat doelpunt vermelden. Ik was er niet echt bang voor, want niemand hield het voor mogelijk dat wij zes doelpunten konden maken tegen een eersteklasser. Tien minuten voor tijd was het echter 5-1 geworden. Ik heb toen tien minuten met een ei in mijn broek gezeten. Gelukkig is het bij die vijf doelpunten gebleven.” S

JEROEN VAN PAESSCHEN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content