Zowel AA Gent als Club Brugge, komend weekend tegen elkaar, haalden een speler in de Noorse competitie. “Twee goede, jonge en interessante spelers”, zegt Jan Jönsson, over Mushaga Bakenga (Club Brugge) en Mikkel Diskerud (AA Gent), die ze als trainer allebei onder zijn hoede had. Bakenga recent nog bij Rosenborg, Diskerud bij zijn vorige werkgever, Stabaek. “Bakenga heeft als centrale spits of vanaf links snelheid en een goed tempo in zijn manier van spelen. Het is wat je noemt een ‘ natural scorer‘ die nog jong en in ontwikkeling is. Diskerud speelde meestal centraal op het middenveld, waar hij voor een goede balans zorgde omdat hij als offensieve speler ook een defensieve rol aan kan nemen: hij begrijpt wanneer hij de tegenstander moet afschermen. Een intelligente jongen, op en naast het veld. Allebei hebben ze bovendien veel interlands gespeeld met hun nationale belofteploegen.”

Voormalig Club Bruggespeler Rune Lange zag hen beiden aan het werk in Noorwegen. “Bakenga is een groot talent, met goede bewegingen. Diskerud is fysiek niet zo sterk, maar heeft wel loopvermogen en is goed met de bal aan de voet. Hij speelt daarom graag met combinaties over de grond. Dat is, denk ik, ook een van de redenen waarom hij voor de Amerikaanse en niet voor de Noorse nationale ploeg koos.”

Terwijl Bakenga een Noor is met Congolese roots, is Diskerud een Noor met, aan moeders zijde, roots in het Amerikaanse Arizona. AA Gent kwam Diskerud op het spoor via Luc Sanders, voormalig scout van Club Brugge, nu van AA Gent. Hij merkte Diskerud op tijdens een scoutingopdracht in Noorwegen. Sanders werkte voorheen overigens twee jaar in de Verenigde Staten als trainer van Tampa Bay. Diskeruds trainer bij de Amerikaanse olympische ploeg, Porter Kaleb, is een oud-speler van Sanders. In die olympische ploeg vormde Diskerud een duo met Jared Jeffrey, nu bij de reserven van Mainz, maar daarvóór in de kern bij … Club Brugge. “Maar Mikkel heeft meer uitstraling”, zegt Sanders. “Hij staat verder in zijn ontwikkeling.”

Met de Verenigde Staten werkt Diskerud de komende maanden kwalificatiewedstrijden af voor de Olympische Spelen, wat zijn beschikbaarheid voor AA Gent zal beperken. Maar ver van zijn competitieniveau kan hij niet verwijderd zijn. Ook al ligt de Noorse competitie stil van in november, een trainingskamp in Californië en wedstrijden tegen Costa Rica hielden hem in conditie.

DOOR RAOUL DE GROOTE

“Diskerud heeft loopvermogen en is goed met de bal aan de voet.” Rune Lange

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content