Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal +), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv)en Marc Delire (RTBf-tv). Deze week is Dirk Deferme als laatste van dit seizoen aan de beurt.

Veel voetbal op tv deze week, met de Europese finale, de bekerfinale en twee testduels om de Europese plaats. Zag jij een rode draad ?

Dirk Deferme : “Ik heb de indruk dat de ploeg met de meeste drang naar voor het telkens haalde. Daar wordt niet altijd rekening mee gehouden. Het is een beetje de mode om voetbal af te doen als een exacte wetenschap en alles tot feitjes en gebeurtenissen te herleiden, maar dan wordt er voorbij gegaan aan het feit dat er in alle wedstrijden tientallen van dat soort gebeurtenissen zitten, momenten waarop zelfs een fantastische machine als Milan het niet meer onder controle heeft. Milan speelde een schitterende eerste helft, individueel, collectief, met goals, maar binnen zes minuten was dat allemaal geschiedenis door één tactische ingreep van Be- nítez.”

Moet de Uefa Liverpool opvissen met een wild card, zodat het straks zijn titel kan verdedigen ?

“Wie wordt daar dan het slachtoffer van ? Regels zijn regels. Het is mooi om te zeggen dat de defending champion er straks weer bij moet zijn, maar daarnaast zijn er regels en die kent iedereen vooraf. In een WK of EK loop je ook het risico dat de titelverdediger zich de volgende keer niet plaatst.”

In eigen land plaatste Genk zich ten koste van Standard voor Europees voetbal.

“Ik vond Genk het afgelopen seizoen als team beter voetballen dan Standard omdat voetbal in de eerste plaats een collectief spel is. Bij Standard heb je individuele uitblinkers, zoals de klassenflits van Wamberto in de heenwedstrijd mooi illustreerde. Maar als dat niet lukt, schakelt Standard veel sneller over naar stereotiep voetbal met de lange bal, ook het stokpaardje van Trond Sollied. Ook hij ziet graag zo snel mogelijk de bal in het doelgebied van de tegenstander. Mourinho doet dat ook graag bij Chelsea. De lange bal is terug, las ik ergens deze week. Ook op het allerhoogste niveau.”

Waarom greep Standard uiteindelijk naast het Europees ticket ?

“Bij afwezigheid van Conceiçao moest de ploeg het iets meer van het collectief hebben en dat lukte niet, gaandeweg viel die ploeg uit elkaar. Vandenbergh vond ik schitterend en Moons deed ook bepalende reddingen. Ook het thuisvoordeel in de laatste match was bepalend. Draai de volgorde van de wedstrijden om en je krijgt misschien Standard in Europa.”

Germinal Beerschot gaf aan zijn Uefacupticket extra glans door de beker te winnen ten koste van Club Brugge.

“Er was wat kritiek op Beveren en nu GBA, die zich beiden plaatsten via de beker. Wat kunnen die in Europa doen ? Maar wat hebben de groten in Europa laten zien, dit seizoen ? Tenslotte was de poules halen in de Uefabeker of in de Champions League voor allemaal het maximaal haalbare.”

Dat Genk én Standard in de competitie bijna dertig punten meer haalden dan GBA is voor jou van geen tel ?

“Dat is een andere discussie. GBA verdiende dat Europees ticket ook als ze hadden verloren, want ze hébben die finale gehaald. Genk niet, al wilden ze dat heel graag. Ik denk dat ze liever de bekerfinale haalden dan deze testwedstrijden, maar ze geraakten in de beker niet voorbij Germinal Beerschot. Te vaak zoekt men iets om over te kunnen zeuren. Waarom moet Kevin Vandenbergh topschutter zijn omdat hij, weliswaar met twee testwedstrijden erbij, meer goals maakte dan Jestrovic ? De regels bepalen dat het ophoudt na 34 wedstrijden.”

Anderzijds tellen gele kaarten wel nog mee en werd Standard daar het slachtoffer van..

“Ja, maar ook dat is een regel die voor beide ploegen geldt. Maar goed, ik vond Beerschot de terechte winnaar van de bekerfinale. Ik had wel het gevoel dat Brugge het niet helemaal meer kon opbrengen, maar daar tegenover stond een ploeg met een gigantisch hart en fantastische supporters die van ’s ochtends al in de weer waren. Tenzij je supportert voor de topploeg heeft iedereen sympathie voor de underdog. Dat was zo toen Lierse de titel pakte, of Genk, of Beveren of KV Mechelen. Echt genieten was het niet, omdat Brugge niet zijn beste voetbal bracht. Bayern en PSV pakken wel de dubbel, maar andere ploegen slagen daar niet in. Het is moeilijk je te concentreren op twee doelen. Chelsea slaagde er ook niet in.”

Wie viel je bij Beerschot op ?

Dembele en Messoudi zijn jongens die veel talent hebben maar er nog niet zijn. Luciano is op zijn manier ook een bijzondere speler, die zie ik ook graag bezig, net als Cavens, al doet die af en toe iets te theatraal. Dat had hij ook al toen hij een groot talent in wording was, eigenlijk zou dat er al uit moeten zijn. Wie het op zijn manier in zijn zone goed doet, is Carl Hoefkens, met nogal ongepolijst voetbal, maar wel met een groot hart. Daarom is het niet onterecht dat hij weer in de nationale selectie zit. Waarbij hij net iets meer Daniël Van Buyten is dan Timmy Simons of Vincent Kompany. Een man die in opdracht kan spelen. Het vreemde was dat dit een heel andere match was dan de twee competitieduels die Club al bij al vrij makkelijk won, 0-1 op Beerschot en 6-0 thuis. Toen werden ze in de vernieling gespeeld, maar zaterdag werd dat dicht gelopen.”

Roeselare promoveert naar eerste klasse. Met twee nieuwkomers erbij heeft West-Vlaanderen vier eersteklassers.

“Het klinkt charmant, nog nooit in de hoogste klasse gespeeld. Ik ken de ploeg niet, maar sportief hebben ze het verdiend. Tweede in de eindstand, winnaar van de eindronde. Daar kan je niks op afdingen. Economisch kan je wel vragen stellen, maar dat moet de toekomst uitwijzen. En zo krijgen we volgend seizoen nog eens Antwerp-KV Mechelen in tweede klasse, dat is ook een leuke affiche. Vermits er toch tweede- klassewedstrijden op tv komen, is dat mooi meegenomen.”

Marius Mitu verhuist naar Anderlecht.

“Voorspelbare transfer. De uitblinker op het middenveld van de voorbije competitie, misschien niet in alle wedstrijden. Dat die het op een hoger niveau wil proberen, lijkt me logisch. Zetterberg kan niet alles spelen, dan is het goed om een stand-in te hebben. In minstens 28 van de 34 wedstrijden moet Mitu het kunnen.”

Twee nieuwe trainers maken straks hun opwachting : Vincent Dufour bij Beveren en Slavoljub Muslin bij Lokeren.

“Ik verwachtte van Albert Cartier ook niks en die heeft ons toch een half jaar bekoord. Dat ze maar wat laten zien, vooral die van Lokeren. Die heeft toch al een en ander op zijn palmares staan.”

Zaterdag speelt België zijn…

“… 44ste wedstrijd van de laatste kans. Mathematisch zijn we bij verlies nog niet uitgeschakeld, maar een nul op zes tegen een rechtstreekse tegenstander betekent zo goed als het einde. De manier waarop kan me niet schelen, maar winnen moeten ze. Ik verwacht van Emile Mpenza meer nog dan thuis tegen Bosnië een cruciale rol. Ik hoor van Aimé Anthuenis dat Servië thuis volop de aanval speelt, en dan wordt iemand als Mpenza op de counter van groot belang.”

door Peter T’Kint

‘GBA verdiende dat Europees ticket ook als het de bekerfinale had verloren.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content