Frankrijk lijkt op weg naar barragewedstrijden.

Zowel tegen Roemenië als tegen Servië moest de Franse nationale ploeg zich tevredenstellen met een 1-1-gelijkspel. Daardoor blijft de kloof met leider Servië vier punten bedragen. Het puntenverlies was zuur, maar anderzijds stonden les Bleus in Belgrado eindelijk nog eens als een hecht team op het veld en legden ze fraaie patronen op de mat. De prestatie deed aan de heroïsche strijd van vorig seizoen tegen Roemenië denken. Het lijkt erop dat Frankrijk moeilijke omstandigheden nodig heeft om weer op te leven.

De heimelijke hoop op een 6 op 6 om zo tot op het laatste te kunnen meestrijden voor de eerste plaats is nu echter verzwonden. Barragewedstrijden lijken onvermijdelijk. Bovendien volgde vorige week het ene incident na het andere. Volgens Le Parisien liet aanvoerder Thierry Henry verstaan dat het spelsysteem van Raymond Domenech niet adequaat is en dat iedereen zijn trainingen oersaai vindt. In het journaal van 20 uur trok hij die beschuldigingen weer in, maar het spreekt voor zich dat een en ander sporen zal nalaten.

De spelers die met hun bondscoach al lang een haat-liefdeverhouding hebben, beginnen zich toch af te vragen of hij nog wel de juiste man op de juiste plaats is. L’Equipe Magazine zette pro’s en contra’s van Domenech op een rijtje. Pluspunten zijn dat hij jonge talenten als Franck Ribéry en Yoann Gourcuff snel naar een hoger niveau kon brengen, zijn groep altijd in bescherming neemt en het al lang volhoudt. Domenech is na Michel Hidalgo, die 75 keer in de dug-out zat, de coach met de langste staat van dienst.

Negatieve kanten zijn dat hij met een aantal spelers niet goed omgaat – Karim Benzema is titularis bij Real Madrid, maar zit bij Frankrijk op de invallersbank – geen duidelijke lijn kan trekken en geen duidelijk tactisch spelconcept heeft. Een aspect dat Frankrijk ook parten blijft spelen, is dat Ribéry enkel op links wil spelen. Daar staat echter Henry. Domenech weigert op zijn eis in te gaan, met als gevolg dat Ribéry voorlopig op de bank blijft.

Jean-Alain Boumsong (29), de verdediger van Lyon, moet omwille van een blessure aan de aanhechtingsspieren een maand langs de kant blijven. De nieuwe publiekslieveling Lisandro Lopez heeft dezelfde blessure, maar de Argentijnse aanvaller zal niet lang onbeschikbaar zijn.

Tulio De Melo, de Braziliaanse spits van Lille, liep tegen FC Sochaux een blessure op aan de kruisbanden van de rechterknie. Hij zal twee tot vier weken onbeschikbaar zijn. Hij mist dus ook het duel tegen Valencia voor de Europa League.

Laurent Blanc, de trainer van Bordeaux, drukte het gerucht de kop in dat hij zal aantreden als opvolger van bondscoach Raymond Domenech. “Na het EK heeft de bondscoach het vertrouwen van de bond gekregen. Voor eens en voor altijd: laat mijn collega zijn werk doen en noem niet om de haverklap mijn naam. De taak van clubtrainer combineren met die van bondscoach is volgens mij trouwens gewoonweg niet mogelijk.”

Damien Marcq (20), een talentvolle controlerende middenvelder van Boulogne-sur-Mer, tekende voor twee jaar bij.

Bertrand Laquait, de ex-doelman van Charleroi, staat met zijn nieuwe team Evian TGFC ex aequo op kop in derde klasse. In acht wedstrijden slikte de ploeg slechts vier tegendoelpunten. In tweede klasse voert Caen de rangschikking aan.

FC Lorient kan gedurende drie maanden geen beroep doen op middenvelder Yann Jouffre (25) omwille van een blessure aan de adductoren.

STÉPHANE VANDE VELDE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content