Twee jaar geleden streek Manuel Pellegrini neer in Villarreal. De Chileense trainer kondigde meteen aan dat hij bij de “gele duikboot” voor een nieuwe speelstijl zou zorgen. Vorig jaar leidde dat tot een fantastische en nooit eerder behaalde derde plaats in de Liga. Straks staat het kleine Villarreal zowaar in de halve finale van de Champions League tegen Arsenal.

Eén van de sleutelfactoren in het succes is de perfecte harmonie tussen de filosofie van de coach en de clubprincipes. Van voorzitter FernandoRoig is bekend dat hij het voetbal beschouwt als een spektakel om de toeschouwers te vermaken. Ook Pellegrini heeft veel oog voor de spektakelwaarde. “Als we willen groeien, moeten we ook proberen om de voetballiefhebbers tot ver buiten Villarreal te bekoren. Resultaten alleen zijn daarvoor niet genoeg. Het moet ook aangenaam zijn om naar te kijken”, verklaarde Roig. Pellegrini predikt offensief voetbal en vindt van zichzelf dat hij “een efficiënte en creatieve coach” is. Op de vraag wat hij van Chelsea vond, antwoordde Pellegrini : “Ze spelen egoïstisch voetbal. Van zodra ze scoren, plooien ze terug op de eigen helft.”

Een andere succesfactor is het feit dat Pellegrini veel spelers gebruikt. In bijna twee jaar stelde 34 spelers op. En 21 ervan speelden meer dan twintig wedstrijden. Dat betekent dat de Zuid-Amerikaan er dus in slaagt om een rotatiesysteem toe te passen zonder dat dit het rendement schaadt. Hoewel JuanRománRiquelme en DiegoForlán de opvallendste spelers zijn, krijgen JoséMari en Josico de meeste speelgelegenheid. Maar de coach durft ook jong talent voor de leeuwen te gooien. Dat deed hij eerder ook al in Argentinië bij San Lorenzo en River Plate. Niet voor niets was hij eerder aan de slag als trainer van de Chileense nationale ploeg onder twintig. Dankzij hem konden de eigen jeugdspelers Santiago Cazorla en HéctorFont zich alvast in de kijker spelen.

Roberto Carlos, die tien dagen geleden in de wedstrijd tegen Barcelona van het veld werd gestuurd, verdedigde zich door te verklaren dat hij niets had gezegd. De Spaanse voetbalbond maakte gebruik van tv-beelden om het tegendeel te bewijzen en schakelde experts in om te liplezen. Ze konden aantonen dat de Braziliaan wel degelijk weinig fraaie woorden gebruikte.

Guti kreeg vorige zaterdag tegen Real Sociedad eveneens een rode kaart wegens grove verwijten aan de scheidrechter. De Madrilenen moesten zich in die wedstrijd tevredenstellen met een 1-1-gelijkspel als gevolg van een flater van Iker Casillas.

Valencia profiteerde van het puntenverlies van Real om na een 0-1-overwinning bij Celta Vigo op te rukken naar de tweede plaats.

Joaquín, de spits van Betis, gaf de behoudskansen van Cádiz een flinke deuk, door in de 88ste minuut de gelijkmaker te scoren.

HenrikLarsson, de aanvaller van FC Barcelona, verklaarde dat het op zijn 34ste tijd is om na het seizoen terug te keren naar zijn vaderland. De Zweedse spits, die eerst bij Feyenoord en daarna vooral bij Celtic bijzonder succesvol was, zal er een contract tekenen bij Helsingborg.

José Molina, de doelman van La Coruña, tekende voor een jaar bij.

ShunsukeNakamura, de Japanse middenvelder van Celtic, zou volgens de Japanse pers volgend seizoen overstappen naar Atlético Madrid.

JavierAguirre, de Mexicaanse trainer van Osasuna, wordt voor volgend seizoen eveneens in verband gebracht met Atlético Madrid. De betrokkene ontkent dat echter.

DDV

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content