Pierre Bilic

DE TRAINER DOMINIQUE D’ONOFRIO

Ik beschouw onze heenronde als geslaagd. De ambitie bestond erin om bij de topploegen te behoren en aan die verwachting hebben we voluit beantwoord. Ik geef toe dat we enkele keren op het nippertje hebben gewonnen, Standard heeft soms geluk gekend, zoals topploegen dat wel vaker kennen. Dat bewijst trouwens dat het topploegen zijn : geluk ken je niet, je moet het forceren. Toch houd ik aan enkele uitwedstrijden een zure nasmaak over. Vooral dan die uitwedstrijden waarin we op voorsprong kwamen en die voorsprong uit handen gaven : tegen Germi- nal Beerschot, FC Brussels en AA Gent. In Moeskroen waren we dan weer totaal niet bij de zaak. Op delicate momenten zie ik bij de ploeg een mentaal deficit. Tegen Gent hadden we de zege bij de rust al op zak moeten hebben, maar Frédéric Herpoel redde zijn ploeg en tot overmaat van ramp viel aan de andere kant de gelijkmaker letterlijk uit de lucht. Waarop we een moeilijke tweede helft meemaakten.

“Sommige spelers verdragen het gewicht van hun shirt niet. Die leiderspositie speelt een aantal spelers parten. Dat zit in hun hoofd en dat krijg je er moeilijk uit. Een leidersploeg mag zich niet zo vlug uit z’n lood laten slaan. Desondanks blijf ik erbij dat het uitstel van de topper tegen Anderlecht de competitie heeft vervalst. Er was die 26ste november geen algemene afgelasting. Andere wedstrijden werden wel gespeeld en op Sclessin kon zonder meer gevoetbald worden. Dan had die match in een totaal andere context plaatsgevonden, want Anderlecht bevond zich toen in een dal. En dat kwam ons perfect uit. Nadien is bij ons de machine gaan sputteren, terwijl de machine van Anderlecht net op volle toeren begon te draaien. Waardoor zij en niet meer wij aan de leiding liggen. We toonden echter in die topper dat we verdiend staan waar we staan.

“Maar het blijft een feit dat we te veel tegendoelpunten slikken. Jorge Costa is dan ook een broodnodige defensieve versterking. En we scoren te weinig. Cédric Roussel heeft weinig gespeeld maar ook op training heb ik weinig positieve signalen van hem opgevangen. Hij heeft me nooit een selectieprobleem bezorgd.” l

TOP SERGIO CONCEIÇÃO

Ook al zorgt zijn gedrag op het veld geregeld voor irritatie en werkt hij menig scheidsrechter op de heupen, de Portugese artiest is ongetwijfeld een aanwinst voor het Belgische voetbal. Zijn klasse is onbetwistbaar, zelfs toen een blessure aan de adductoren hem op het einde van de heenronde parten speelde.

FLOP CéDRIC ROUSSEL

Mémé Tchité tekende voor een spectaculair seizoenbegin en daardoor be- landde Cédric Roussel in de vergeethoek. Tussen de spits en de technische staf is de verstandhouding verzuurd. Jammer, want met spelers als Milan Rapaic en Sergio Conceição in steun zou hij de perfecte pivot kunnen zijn.

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Assou-Ekotto (11), Bangoura (3), Beda (14), Conceiçao (17), Da Silva Moreira (16), Deflandre (17), Dragutinovic (3), Garbini (13), Geraerts (18), Kovalenko (7), Léonard (15), Mutavdzic (3), Negouai (14), Niculae (11), Onyewu (15), Rapaic (4), Roussel (5), Runje (18), Sarr (4), Tchité (17), Walasiak (15), Wamberto (8).

DOELPUNTENMAKERS : Bangoura (1), Conceiçao (6), Da Silva Moreira (2), Garbini (1), Geraerts (2), Léonard (1), Onyewu (1), Rapaic (1), Tchité (12), Walasiak (1).

GELE KAARTEN : 40

RODE KAARTEN : 2

STRAFSCHOPPEN : 1 voor (0), 0 tegen (0).

HOEKSCHOPPEN : 127 voor, 65 tegen.

OVERTREDINGEN : 329 begaan, 301 tegen.

PIERRE BILIC

‘EEN LEIDERSPLOEG MAG ZICH NIET ZO VLUG UIT Z’N LOOD LATEN SLAAN.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content