Club Brugge slaagt er niet in om regelmaat in zijn prestaties te leggen. Zondagavond tegen Lokeren was Club nergens en verloor het voor de vijfde keer. Geert De Vlieger (39), die vanwege een gekneusde rib opnieuw met inspuitingen onder de lat stond, was de beste bezoeker. Zegt dat iets?

Geert De Vlieger: “Neen. Lokeren vind ik geen verkeerde ploeg, maar het ergste is dat we zelf niet goed hebben gespeeld. De blessure stoort me niet, eens de inspuitingen gegeven, heb ik weinig last. Tussen de wedstrijden in kan je wel weinig doen, dat is nog het meest vervelende. Het is altijd zien wat de dokter zegt.”

Waarom slaagt Club Brugge er niet in om constant te zijn?

“Constant zijn is ook een kwaliteit. Het is duidelijk dat we daar niet in slagen. Woensdag tegen Lommel, dan Standard, Zagreb, Anderlecht … Dat is voor ons het verhaal, een opeenvolging van wedstrijden. Dat we het kunnen, dat weten we, daar gaat het niet over. Maar het elke keer kunnen, dat is de essentie van dit verhaal. De prestatie in Zagreb was goed, maar daarna benut je toch weer niet je kwaliteiten. En dan is een hongerig Lokeren dat de hele week op deze wedstrijd zit te wachten, een kwaaie klant.”

Is vermoeidheid na een Europese trip een excuus?

“Dat zal wel een stuk meespelen, maar ik vind het geen excuus. Dat Lokeren een goeie ploeg is, wisten we ook, maar wij zijn een betere ploeg. Je mag een keer verliezen, maar niet zo vaak. We hebben weinig goeie balcirculatie gehad, voor een stuk door de tactiek van Lokeren, maar we hebben al tegen betere tegenstanders dan Lokeren gespeeld. Geen excuus dus: we zijn zelf onder ons niveau gebleven.”

Opnieuw een tegendoelpunt uit een spelhervatting, ook dat is een constante.

“Ik ben van het principe: voorkomen is beter dan genezen. Ik denk dat we daarin moeten veranderen. Het is eigenlijk de logica zelve, laat ze desnoods maar vanop afstand schieten naar doel, of de bal breed tikken, of rond tikken. Af en toe is de fout nodig, maar heel vaak niet. Het is een algemene tendens: met een fout creëer je vaak gevaar.”

De consequentie van de uitsluiting van Vadis Odjidja is dat hij tegen Standard niet meespeelt.

“Ja. Het is niet de eerste keer dat we in ons eigen vel snijden met zoiets. Dat is heel zuur. Verder no comment.”

Komt het nog goed dit seizoen?

“Jawel. We hebben de kwaliteit, maar niet de constante. Tegen Lokeren was het slecht, maar in andere wedstrijden had ik vaak het gevoel dat we wel goed waren en kansen creëerden. Daarom denk ik dat het nog wel goed komt. Wat we kunnen, moeten we vaker brengen. Dat is nu eenmaal de lat die Brugge heeft gelegd. Daar moet je aan voldoen, anders is het normaal dat men niet tevreden over je is.”

Is de kern niet te smal?

“Ik vind dat nog geen excuus voor de jongens die wél op het veld staan. Ons niveau is gewoon te wisselvallig, dat is de duidelijkste conclusie die je kan trekken. Voor een doelman geldt dat ook. Een ploeg heeft niks aan een doelman die de ene dag alles pakt, en op andere momenten minder is. Je moet regelmaat in je prestaties leggen. Als speler en als ploeg moet dat ook, zeker bij Club Brugge.”

door peter t’kint

“Constant zijn is ook een kwaliteit.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content