Beattie scoort weer voor Sheffield United.

Na veertien speeldagen werd de topschutterslijst van de Engelse tweede klasse aangevoerd door James Beattie (29). Negen doelpunten maakte de gewezen international al voor Sheffield United, dat momenteel maar net boven de degradatieplaatsen uitstijgt.

Tijdens het seizoen 2002/03 kondigde hij zich nog aan als de spits die in de voetsporen zou treden van Alan Shearer. Toen scoorde Beattie immers 23 keer in de Premier League voor Southampton, was hij dé sensatie en kreeg Beattie van toenmalig bondscoach Sven-Göran Eriksson een uitnodiging voor de nationale ploeg. Vier jaar later daalde hij af naar de kelder van de Championship. Of hoe een loopbaan vreemde bochten kan nemen.

Everton legde in januari 2005 nog 9 miljoen euro op tafel voor de pocketaanvaller, destijds een clubrecord. Maar door zijn overgang naar Goodison Park liet zijn voornaamste kenmerk hem in de steek : scoren. In 76 competitieduels was het maar dertien keer raak voor the Toffees. Na vijf doelpuntloze interlands was ook zijn carrière als international voorbij.

Zonder goals blijft er weinig over van de voetballer Beattie. “Ik was nooit een technicus”, bekende hij afgelopen weekend op de BBC. “Om het beste van mijzelf te kunnen geven, moest ik altijd hard werken. Zo was het vroeger ook op school : van nature uit bleek ik niet echt intelligent. Maar ik redde het door er veel energie in te steken.”

Op de inzet van Beattie valt er weinig aan te merken. Maar de spits voegde vorig seizoen bijzonder weinig toe aan het spel van de tweede club uit Liverpool. David Moyes twijfelde dan ook niet lang om akkoord te gaan met een bod van 5,5 miljoen euro van degradant Sheffield United afgelopen zomer. “Zelfvertrouwen is een van de belangrijkste eigenschappen die een aanvaller in huis moet hebben”, weet Beattie. “Alleen was het net dat aspect dat ontbrak bij Everton.”

Na de komst van Andrew Johnson, voor 13 miljoen euro weggehaald bij Crystal Palace, was Beattie geen vaste waarde meer bij Everton. Vijftien basisplaatsen en achttien invalbeurten, met als schrale oogst twee goals, waren het resultaat. De miljoenenaankoop werd zelfs voorbijgestreefd door de jongeren Victor Anibeche en James Vaughan.

In de achtste finales van de Ligabeker werd tweedeklasser Coventry, dat in de vorige ronde Manchester United wipte, nu zelf uitgeschakeld door West Ham (1-2). Chelsea won nipt met 4-3 van Leicester, Man. City haalde het bij Bolton (0-1) en Blackburn Rovers schakelde Portsmouth (1-2) uit. De topaffiche in de kwartfinales, in de week van 17 december, is de clash tussen Liverpool en Chelsea. West Ham-Everton, Man. City-Tottenham en Blackburn Rovers-Arsenal zijn de andere confrontaties. De winnaar verovert een UEFA Cupticket.

Glenn Roeder (ex-Newcastle) werd aangesteld als nieuwe manager van Norwich City.

De Nederlandse doelman Edwin van der Sar (37) speelde tegen Arsenal zijn vijfhonderdste wedstrijd op het hoogste niveau. Hij onderhandelt met Manchester United over een nieuw contract. Paul Scholes (32) is door een operatie aan de gewrichtsbanden van zijn knie zeker drie maanden out. Gary Neville is volledig hersteld van zijn kuit- en enkelletsel, die hij begin maart opliep tegen Bolton.

Jermaine Pennant, de rechterflankspeler van Liverpool, werd geopereerd aan zijn been en kan daardoor twee maanden niet in actie komen. Door een scheurtje in de lies is ook de Spaanse topspits Fernando Torres buiten strijd. Beter nieuws kwam er van de Australische linkerflankspeler Harry Kewell. Hij is weer volledig fit en kan rekenen op een nieuwe verbintenis.

Manager Harry Raedknapp kreeg bij Portsmouth een contractverlenging tot 2011.

Blackburn Rovers is middenvelder Robbie Savage tot half december kwijt, want de middenvelder uit Wales onderging een knieoperatie.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content