Shota Arveladze is een denker op noppen.

Sinds dit seizoen is de Georgische aanvaller Shota Arveladze aanvoerder van AZ. Louis van Gaal omschrijft hem als een autoriteit, maar geen leider. Het is naar de buitenwereld toe dan ook een functie die de 34-jarige spits ingetogen vertolkt. “Ik kan de belangrijkheid van voetbal best relativeren”, verklaarde de broer van Archil en Revaz onlangs in De Telegraaf. “In eerste instantie ben ik ook geen voetballer. Wel een vader, echtgenoot, zoon en kleinzoon. Natuurlijk, toen ik twintig was, betekende voetbal wel het enige in mijn leven. Als je jong bent, vraag je je niet af waarom. Maar je krijgt in de loop van je leven altijd meer mee waar het om draait. Ziekte en gevaar zijn altijd dichtbij. Godzijdank vandaag en in de toekomst niet té dichtbij.”

Zo sprekend relativeert Arveladze ook zijn eigen sportieve verplichtingen. “Daar is de trainer verantwoordelijk voor”, bekent hij. “Met zijn karakter, hoe hij het wil en alles controleert. Maar ik zeg ook wat ik zie. Wij begrijpen elkaar. Het gaat erom hoe snel je het vangt en naar de boys linkt. Daar ben ik misschien de juiste man voor. Het werkt fantastisch met deze jonge, hongerige groep.”

Het werkklimaat in Alkmaar staat hem aan. “AZ heeft het Nederlandse voetbal uitgebreid naar een top vier. Wij moeten als voorbeeld voor andere clubs dienen, om tot een sterke top zeven te komen. Dat zou uitstekend zijn voor het niveau.” Arveladze bewondert de ‘recht toe, recht aan’ en compromisloze stijl waarmee ‘El Mister’ Van Gaal werkte. “Hij maakt het werk voor ons zo veel makkelijker. De coach is altijd straight en eerlijk. Niks houdt hij voor ons achter. Louis zegt gewoon : Boem, we doen het zó. Een van zijn belangrijke eigenschappen is dat Van Gaal iedereen altijd vraagt om zijn opinie. Hij kan luisteren en daagt je uit. Zet druk op je. Dat moet ook. Anders kun je beter bij de amateurs gaan spelen. Je moet gewoon je positie kennen. Van Gaal heeft 25.000 keer meer ervaring. Ik sta wel op het veld, maar hij neemt de beslissing.”

Danny Koevermans (AZ), die profiteert van de enkelblessure bij Jan Vennegoor of Hesselink, en Ibrahim Afellay (PSV) maken deel uit van de 23-koppige selectie voor de EK-kwalificatieduels tegen Roemenië en Slovenië.

Ajax brak het contract van de Armeense international Edgar Manucharyan (20) open tot 2011.

PSV-verdediger Alex is zeker vijf weken buiten strijd met een spierscheur aan de hamstrings. Een zware domper voor Ronald Koeman, want volgens de coach is de Braziliaanse international onmisbaar in de Champions League centraal achterin.

Feyenoord zal zeker tot de winterstop van volgend seizoen geen beroep kunnen doen op verdediger Serginho Greene, die tegen AZ de voorste kruisband van de knie volledig afscheurde.

Louis van Gaal (AZ) onderhandelt met de Australische voetbalbond over een job als bondscoach. Hij voerde al een oriënterend gesprek, legde uit wat zijn voorwaarden, filosofie en manier van werken zijn.

Erwin Lemmens (30, RKC) werd geopereerd voor een meervoudige neusbreuk en twee barstjes in de oogkas.

De Graafschap, dat na een afwezigheid van twee seizoenen op het punt staat terug te keren naar de Eredivisie, kan vanaf volgend jaar rekenen op het technisch advies van Guus Hiddink.

FC Twente won de strijd om spits Romano Denneboom (26). De aanvaller, die transfervrij weg kan bij NEC, tekende voor drie jaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content