FC Zwolle ontsloeg coach Peter Boeve.

“Verbijsterd” was Peter Boeve (46) toen hij vrijdagochtend vernam dat FC Zwolle hem per direct van zijn trainerstaken onthief. Hij is daarmee de eerste trainer die werd ontslagen in het Nederlandse betaalde voetbal. Volgens het bestuur ontbrak “de vereiste chemie” tussen de spelersgroep en de trainer van de hekkensluiter uit de Eredivisie. Assistent-trainer Gerard Nijkamp neemt voorlopig de selectie onder zijn hoede. Tegen Feyenoord zat hij op de invallersbank als sportief verantwoordelijke.

Boeve werd vorige week bij Zwolle-directeur Henry van der Vegt ontboden en trof daar tot zijn verbazing ook voorzitter Ronald van Vliet. “Ik had geen enkele indicatie dat mijn positie op het spel stond”, verklaarde Boeve op de NOS. Zwolle veroverde dan weliswaar één punt uit vijf duels en werd in de tweede ronde van de Amstel Cup door FC Den Bosch uitgeschakeld, maar Boeve zag een stijgende lijn in het spel. Naar eigen zeggen was hij niet de enige.

In de officiële verklaring was het bestuur kort. De verstandhouding tussen spelers en trainer zou volledig zoek zijn. Het bestuur zag ook geen aanwijzingen voor een herstel. “Van een verstoorde verhouding is helemaal geen sprake. Natuurlijk zijn er in een groep altijd jongens ontevreden, in de eerste plaats de wisselspelers. Maar ik ben altijd duidelijk naar iedereen geweest. Bovendien heeft de voorzitter vanmorgen gezegd dat hem daar de schoen niet wrong. Het draait volgens mij om randzaken. Maar ik hoef mezelf niets te verwijten”, zei de coach die Zwolle vorig jaar via de nacompetitie in de Eredivisie hield. Voor zijn dienstverband in Zwolle werkte de ex-prof als assistent-trainer bij Vitesse, was hij hoofdtrainer bij RKC en assistent-trainer bij Ajax. Bij die laatste twee clubs werd hij ook telkens ontslagen. (FV)

NEDERLAND daalde op de Fifa-ranglijst van plaats vier naar zeven. ROB RIBBERS werd aangesteld als nieuwe commercieel directeur van PSV. BARONIE zorgde met de uitschakeling van Roda JC voor de sensatie in de tweede ronde van de Amstel Cup. AZ en Oscar Moens zijn uit elkaar. De arbitragecommissie bepaalde dat de doelman, die nog een contract tot 2007 heeft maar bij de Alkmaarse club op een zijspoor was gezet, een afkoopsom van 600.000 euro (ofwel twee jaarsalarissen) meekrijgt. Moens, die recht op arbeid eiste, mag bovendien transfervrij vertrekken. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Kezman (PSV) 8 goals ; 2. Redan (RKC) 5 goals ; 3. Buffel (Feyenoord), Elkhattabi (AZ), Buys (Volendam) 3 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content