PSG ontsloeg Vikash Dhorasoo voor een ernstige fout.

De zomer van 2006 betekende ongetwijfeld de aanloop tot Vikash Dhorasoos (33) meest miserabele seizoen ooit. Onlangs vond de achttienvoudige international een ontslagbrief in zijn brievenbus. Die volgt na weken van spanning tussen de middenvelder en zijn voormalige club, PSG, waar hij sinds juli 2005 actief was, na eerder de kleuren van Le Havre, Lyon, Bordeaux en AC Milan te hebben verdedigd.

Nadat hij afzwaaide als international – op het einde van het WK in Duitsland – had Dhorasoo zijn toekomst wellicht iets minder donker ingeschat. PSG zette nooit eerder een speler aan de deur. Het voorval veroorzaakte dan ook heel wat deining binnen de spelerskern. PSG bestaat uit drie verdeelde groepen : de spelersgroep, het bestuur van de club en hoofdaandeelhouder Canal +. Met deze delicate en markante zaak bakent de club de terreinen nog wat strakker af. De spelers maken niet meer de beslissingen, zoals dat vroeger wel eens het geval was. De directie verwijt Dhorasoo dat hij zijn boekje te buiten ging tijdens een interview gepubliceerd in L’Equipe. Volgens hen ontbreekt het Dhorasoo daarbij aan de nodige gereserveerdheid.

De speler zelf zegt zich vernederd te voelen door sportief uit beeld te verdwijnen. “Ik werd aan de kant geschoven om de verkeerde redenen”, reageert Dhorasoo. Hij bekritiseert bovendien de keuzes van trainer Guy Lacombe. “In Parijs is het niet makkelijk om de druk van de media en het publiek de baas te kunnen, zeker niet als je in een kern vol vedetten speelt”, stelt hij.

De club beschrijft de speler als “ongehoorzaam, weerspannig en provocerend” en verwijt Dhorasoo de diefstal van een intern document. De affaire zal voor de rechtbank eindigen. De speler rechtvaardigde zich tijdens een persconferentie als volgt : “Ik vertelde alleen maar de waarheid. Deze sanctie is ernstig. In dit milieu worden voetballers voor het blok geplaatst : ze zwijgen of kunnen hun boeltje pakken. Ik heb niemand verraden, louter praktijken aangeklaagd. Ik betaal een zware tol voor mijn vrijheid.”

Als Dhorasoo het proces wint, vangt hij een schadevergoeding die kan oplopen tot 2 miljoen euro. Dit seizoen wil hij niet meer spelen. Dhorasoo geeft daarvoor een merkwaardige verantwoording. “Ik wil de supporters van PSG niet bedriegen. Ik heb aanbiedingen van andere eersteklassers en Jean-Pierre Papin belde me voor Straatsburg. Een hele eer. Ik zit even aan de grond, maar wees gerust : ik knok terug.”

Grégory Coupet verwondde twee vingers toen de doelman van Lyon en de nationale ploeg bij zich thuis een rek verplaatste. Hij sneed zich daarbij in de wijs- en middelvinger. Gérard Houllier kan minstens twee weken geen beroep doen op hem, ook niet bij de belangrijke Champions Leagueduels.

Artur Jorge, de befaamde Portugese coach, nam het sportieve roer van de tweedeklasser Créteil deze week over.

De aanvoerder van Lyon, Claudio Caçapa (30), liet zich tot Fransman neutraliseren. Hij verzeilde in 2000 in Frankrijk en kwam over van Atletico Mineiro.

Djibril Cissé (Marseille) kan na zijn dubbele beenbreuk binnen anderhalve maand opnieuw spelen.

Peter Odemwingie, Jean Makoun (beiden tot 2011) en Abdelkader Keïta (2010), de drie buitenlandse internationals van Rijsel, verlengden hun contract.

Pierre Frelot, de voormalige financiële directeur van PSG, werd ondervraagd door speurders van het parket. Dat volgt op een eerder onderzoek naar twijfelachtige transfers die de club deed in samenspraak met spelersmakelaars. Tot die laatste groep behoren onder meer Ranko Stojic en Richard Bettoni. Dat tweetal werd reeds op 21 september ondervraagd. Ze worden verdacht van “bedrog en medeplichtigheid aan zwartwerk” en van “de illegale uitoefening van het beroep van spelersmakelaar.”

Tony Vairelles speelde niet tegen Reims, maar is uiteindelijk wel speelgerechtigd voor tweedeklasser Tours. De oud-international, die een mislukte passage achter de rug heeft bij Lierse, werd vrijgegeven door de Belgische voetbalbond. Hij kan debuteren tegen Bastia op 23 oktober.

PB

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content