Osasuna ontpopt zich tot een onverwachte kandidaat voor een ticket voor de Champions League.

Osasuna groeide uit tot de revelatie van de eerste ronde. Het team uit Navarra vierde nieuwjaar met een onverwachte vierde plaats in de rangschikking. Zoals bekend levert die in Spanje een ticket op voor de voorronde van de Champions League. Voor een kleine club die meer gewoon is om tegen de degradatie te vechten dan om naar boven te kijken, gaat het natuurlijk om een heus huzarenstukje.

De Mexicaanse trainer Javier Aguirre ziet verschillende oorzaken voor het feit dat het dit jaar zo vlot loopt. “In de eerste plaats hebben zowel de spelers als ikzelf een jaar meer ervaring dan vorig seizoen. Voorts is er in het tussenseizoen weing veranderd aan onze kern. We hebben gaandeweg meer vertrouwen gekregen in onze kwaliteiten, we kennen elkaar steeds beter en beheersen alsmaar beter de spelsystemen.”

Toch heeft Osasuna zijn eigen stijl niet verloochend. “In de loop der jaren heeft dit team inderdaad een kenmerkende stijl ontwikkeld”, zegt Javier Aguirre nog. “In deze vereniging hebben wilskracht, vechtlust en doorzettingsvermogen altijd voorop gestaan. Deze waarden zijn karakteristiek voor de bevolking uit deze regio.”

Een verplaatsing naar El Sadar, het stadion van Pamplona waar Osasuna speelt, is voor geen enkele tegenstander een pretje. “Onze spelers zijn over het algemeen bijzonder gemotiveerd. Het publiek zit heel dicht bij het veld, en vaak regent het of is het koud. Dat maakt het de tegenstanders extra moeilijk”, zegt de Mexicaanse trainer nog, zonder daarbij naast zijn schoenen te gaan lopen. “Ik wil met beide handen tekenen voor een tiende plaats”, geeft hij aan. “Daarmee zouden we één plaats hoger eindigen dan onze elfde stek van vorig seizoen.”

Dat Aguirre het met een al bij al bescheiden kern zo goed doet, opent misschien ook perspectieven voor zijn eigen trainerscarrière. “Daar denk ik nog niet aan. Het is voor mij een nieuwe situatie dat ik nu trainer ben van een ploeg uit de linkerhelft van de tabel. Daar moet ik me nog aan aanpassen. Ik zal nooit vergeten dat Osasuna de ploeg is die voor mij de deuren naar de Spaanse Liga heeft geopend. Ik zal dus zeker nooit vertrekken als een dief in de nacht.” (DDV)

ZINEDINE ZIDANE verklaarde aan de Madrileense sportkrant Marca dat Real Madrid zijn laatste club zal zijn. Zijn contract loopt er af in 2005. Mogelijk neemt de middenvelder na Euro 2004 ook afscheid van de Franse nationale ploeg. SANTANDER ontsnapte tijdens de winterstop ternauwernood aan de ontbinding wegens financiële problemen. JUAN JOSE HIDALGO nam ontslag als voorzitter van Salamanca. De tweedeklasser kampt met een tekort van 14 miljoen euro.

TOPSCHUTTERS (op 04/01) : 1. Ronaldo (Real) 14 goals ; 2. Mista (Valencia) 10 goals ; 3. Torres (Atlético), Salva (Malaga) en Raul (Real) 9 goals.

DDv

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content