Welke soort man is Lorenzo ?

Françoise Vancoillie : Hij is eerlijk en houdt van zijn gezin : hij is veel bezig met de kinderen. De laatste twee jaar heb ik hem door zijn avontuur in Japan en door zijn job als jeugdcoördinator bij Moeskroen eigenlijk niet zoveel gezien. Ik stond er vaak alleen voor. Huishoudelijke taken zijn aan hem niet besteed ( Lorenzo mompelt een ingehouden excuus), maar door de kinderen naar hun sportactiviteiten te brengen helpt hij toch een beetje bij de organisatie van het gezin.

Wat vond jij van Japan ?

De paar keer dat ik er geweest ben, heb ik mij vooral verveeld. Lorenzo was meestal weg door de verre verplaatsingen. Was er een internationale school geweest, waren we wellicht allemaal samen geweest. Wat me ginder opgevallen is, is de discipline die de kinderen er wordt bijgebracht. Ik zag dat ze op school de afgevallen bladeren van de bomen moesten oprapen. Hier zou je dat niet moeten proberen.

Wil je er nog terug op vakantie ?

Ja. Ik hou van de warmte. Afgelopen zomer zijn we twee weken naar de Dominicaanse Republiek geweest. We wilden eens een mooie reis maken, want tot nu toe is dat er eigenlijk nooit van gekomen. We zijn trouwens ook niet op huwelijksreis geweest, want Lorenzo had toen verplichtingen met de militaire nationale ploeg. Hij heeft al veel meer mooie reizen gemaakt dan ik. Onlangs was hij nog in Zuid-Afrika.

Ga je uit werken ?

Al veertien jaar niet meer. Ik werkte in de slagerij van mijn ouders in Lauwe. Maar ik verveel me allerminst. Ik doe nogal wat activiteiten op de school van de kinderen. Zo ben ik vrijwilligster om mee het Kerstfeest te helpen organiseren en ik ben ‘leesmoeke’.

Doe je aan sport ?

Vroeger veel, maar sinds Lorenzo naar Japan trok was er geen tijd meer voor. Ik hou veel van atletiek, vooral van de halve fond. Ik overweeg om deze week weer wat te beginnen joggen. Het begin is altijd het moeilijkste, eens je het weer gewoon bent breng je het wel op.

Je doet de strijk met een professioneel strijkijzer ?

Dat moet wel met kinderen die zoveel aan sport doen. Ik wil dat ze er altijd onberispelijk uitzien. De berg was en strijk is dus heel hoog. Eigenlijk ben ik nogal maniakaal in die dingen. Soms zitten we samen naar een video te kijken en dan bedenk ik dat er nog huishoudelijke taken liggen te wachten. Daar begin ik dan dadelijk aan ( Lorenzo : “Het is vervelend als ze dan begint te stofzuigen”).

Wie heeft voor de inrichting van het huis gezorgd ?

Ik. Ik hou het meest van veel licht en een frisse uitstraling. Als ik toch even twijfel, beslist Lorenzo omdat hij goed aanvoelt wat ik wil. Ik schik ook graag bloemen en ik naai graag.

Van welke soort films houden jullie ?

Lorenzo houdt van thrillers, ik meer van komedies en drama’s. Anders kan ik van opwinding niet slapen. Ik luister elke dag naar de radio en we kijken ook altijd naar het nieuws op tv. Programma’s als Big Brother zijn aan ons niet besteed. Ongelooflijk hoe jongeren hun tijd verdoen door op het internet te discussiëren over het wegstemmen van de bewoners. Onze kinderen mogen het internet uitsluitend gebruiken als het nodig is voor hun schoolwerk. En we hebben het natuurlijk ook gebruikt om te mailen toen Lorenzo in Japan zat.

Speelt hier iemand piano ?

Dat is een speciaal instrument voor de kinderen. Om iets te horen moet je alleen maar op de toetsen drukken die oplichten ( lacht).

door Pascale Piérard

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content