FRANCKY DURY

© BELGAIMAGE

Sinds oktober zit Francky Dury al aan meer dan 400 matchen in de Belgische eerste klasse.

1 Je was genomineerd voor de Trofee Raymond Goethals, net als Felice Mazzu. Maar uiteindelijk ging Michel Preud’homme met de prijs lopen. Heeft de jury altijd gelijk?

Uiteraard. Preud’homme is een verdiende winnaar. Hij heeft de titel naar Brugge gebracht. Hij heeft waarden waarvan Goethals hield: engagement, grinta, de identiteit die hij aan Club gegeven heeft sinds hij er werkt. En de jury is ook niet om het even wie. Er zitten oud-trainers in, zij weten waarover ze spreken. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik goed werk lever in Waregem, Mazzu doet dat ook in Charleroi, en zo zijn er nog. Ik denk aan Hein Vanhaezebrouck, Yves Vanderhaeghe, maar ook aan een meer verrassende naam: Jordi Condom. Wat die doet met Eupen, is mooi.

2 Het aantal Belgische spelers op de velden tijdens de kwartfinales van de beker was historisch laag. Moeten we nog spreken van een ‘Belgische beker’?

Zeer goede opmerking! Maar het is onvermijdelijk. Ik neem het voorbeeld van onze U14. Die stonden twee jaar geleden aan de kop van hun competitie. In maart gingen er al zeker zeven spelers vertrekken. Makelaars zouden hen plaatsen bij AA Gent, Club Brugge, Anderlecht. Nu hebben we Soualiho Meïté, die als onbekende gekomen is in januari en nu al gegeerd is door heel Europa. Hoe wil je iets bouwen op lange termijn in die omstandigheden? Hoe wil je een Belgische ploeg samenstellen en die behouden? Onmogelijk. Geld wint altijd.

3 Zulte Waregem is zogoed als geplaatst voor play-off 1 en jullie spelen tegen Eupen in de halve finale van de beker: gaat jouw club haar mooiste seizoen ooit tegemoet?

Dan moet ik vergelijken met onze vorige seizoenen. Er zijn zeven edities geweest van de play-offs, we zaten vier keer in play-off 1. Dat is op zich al mooi als je naar de concurrentie kijkt. Vroeger waren er vier grote clubs plus AA Gent dat er dicht bij zat. Nu zijn er vijf grote clubs plus KV Oostende. Desondanks doet Zulte Waregem mee voor de prijzen. Met een budget tussen 11 en 12 miljoen euro terwijl bijvoorbeeld KV Oostende op 18 miljoen euro zit. Ik denk dat we het seizoen kunnen herhalen waarin we de tweede plaats pakten. En toch nog dit over de halve finale van de beker: onderschat Eupen vooral niet.

4 Roberto Martínez ziet veel matchen in België en is geïnteresseerd in spelers van onze competitie. Hij selecteert ze zelfs. Heeft de bond alleen al daarom de best mogelijke keuze gemaakt als vervanger voor Wilmots?

Dat de coach van de Belgische ploeg competitiematchen in België bijwoont, is toch normaal, niet? Men mag ook niet vergeten dat Marc Wilmots eveneens heel aanwezig was in onze stadions. Alleen was dat al zo’n gewoonte geworden dat het onopgemerkt bleef. Sinds Martínez er is, zijn de camera’s op hem gericht. Of zoals de uitdrukking luidt: nieuwe messen snijden altijd goed…

5 Wat is het grootste probleem van scheidsrechters vandaag de dag? Voorwerpen die op het veld gegooid worden, de afwezigheid van video-arbitrage of de geregelde kritiek van een groep trainers waar jij deel van uitmaakt?

Als een coach niets meer mag zeggen als zijn ploeg benadeeld wordt, dan moet je stoppen! Men verwijt me dat ik soms erg kritisch was? Moet ik de omstandigheden nog eens schetsen? Vorig seizoen op dit tijdstip lapte de scheidsrechter ons erbij in de match tegen KV Kortrijk, terwijl een doelpunt van Standard goedgekeurd werd met vier spelers die buitenspel stonden. Moet ik dan zwijgen? Een jaar geleden wint Standard op Charleroi dankzij zijn supporters die de match onderbraken. Men zegt dan dat dat nooit meer mag gebeuren, men vindt een akkoord waarbij geen van beide ploegen nog punten krijgt. Dat is ook wat men nu besliste na de laatste Charleroi-Standard, maar dan gaan de Luikenaars in beroep. In beroep, altijd maar in beroep. En er is die reviewcommissie die elke week scheidsrechterlijke beslissingen in vraag stelt. Denk je dat scheidsrechters zo geholpen worden? Dat men hen videomiddelen geeft tijdens de match, op die manier kunnen ze beslissen en dan is het definitief.

‘Een reviewcommissie die elke week scheidsrechterlijke beslissingen in vraag stelt. Denk je dat scheidsrechters zo geholpen worden?’ – FRANCKY DURY

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content