Foto’s helikoptercrash Kobe Bryant: jury kent 31 miljoen dollar schadevergoeding toe

(Archiefbeeld) Kobe met dochter Gianna Bryant op 29 december 2019. © Getty

Een jury heeft lokale overheden in Los Angeles veroordeeld tot het betalen van 31 miljoen dollar aan schadevergoeding vanwege de foto’s die agenten en reddingswerkers namen van de helikoptercrash waarbij basketster Kobe Bryant en diens 13-jarige dochter om het leven kwam.

De Los Angeles County moet wegens de schending van de privacy en de geleden emotionele schade 16 miljoen dollar betalen aan Vanessa Bryant, de weduwe van Kobe. Daarnaast moet de lokale overheid 15 miljoen dollar overmaken aan Chris Chester, die zijn vrouw en dochter verloor bij de crash in januari 2020.

Agenten van het bureau van de sheriff van de Los Angeles County en brandweermannen hadden foto’s genomen op de plaats van het ongeval, inclusief van de uit elkaar gerukte resten van Bryant en zijn dochter Gianna. In totaal kwamen negen mensen om bij de helikoptercrash.

Tijdens het civiele proces in Los Angeles kwam aan het licht hoe sommige reddingswerkers foto’s aan derden hebben getoond, onder meer aan een barman. Een agent stuurde ze naar een vriend terwijl ze samen aan het gamen waren, en een brandweerman toonde foto’s aan collega’s tijdens een galabal.

De advocaten van Bryant en Chester kloegen aan dat hun cliënten voortdurend moesten leven met de angst dat de foto’s op een dag het internet zouden bereiken. ‘We zijn hier niet omwille van een ongelukje, maar omwille van opzettelijk gedrag van zij die de waardigheid van Sarah en Payton, van Kobe en Gianna moesten beschermen’, fulmineerde de advocaat van Vanessa Bryant.

De verdediging van de County voerde aan dat de beelden nooit publiek zijn geraakt, en dat de leidinggevenden, eenmaal op de hoogte, de zaak kordaat hebben aangepakt en de beelden zo snel mogelijk lieten wissen van de toestellen van de agenten. ‘Dit is een zaak over foto’s, maar er zijn geen foto’s’, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content