Met het jaareinde in zicht en de competitie ongeveer halverwege worden er lijstjes opgemaakt. Het tweede lijstje: welke transfers bleken de spreekwoordelijke kat in een zak te zijn?

1 JESPER JØRGENSEN {CLUB BRUGGE}

Gemiddeld om de drie matchen scoorde de aanvallende middenvelder vorig seizoen bij Gent en dus waren de verwachtingen in Brugge hooggespannen. Maar de Deen vond nooit zijn draai, werd geremd door een blessure en nadien op rechts geposteerd. Bleek een speler die kan uitblinken in een goed draaiende ploeg, maar bij een zoekend Brugge mee op de dool raakte.

2 MARVIN OGUNJIMI {STANDARD}

De spits is het grote mysterie van Standard. Zijn komst deed het gemor van de fans omtrent de transferpolitiek verstommen, maar daar bleef het bij. Ogunjimi werd ziek, verdween uit beeld en kwam nooit helemaal terug. Noch hijzelf noch zijn entourage lost iets over zijn huidige toestand. Slechts één zaak staat vast: Standard wil weer van hem (en zijn dure contract) af.

3 JORDAN REMACLE {AA GENT}

De flankspeler kon de verwachtingen die bij OHL waren gewekt niet inlossen. Hij heeft een karakterprobleem: wanneer het goed gaat, overschat hij zich gemakkelijk en dreigt hij naast zijn schoenen te gaan lopen. Gaat het wat minder, dan is hij geen voortrekker die de ploeg meesleurt. Integendeel: dan blijft hij vaak de onmogelijke dribbel zoeken in plaats van het spel eenvoudig te houden.

4 IVAN TRICKOVSKI {CLUB BRUGGE}

Eindelijk een rasechte flankspeler, een dribbelaar die de achterlijn kan halen en goals voorbereiden, dachten ze bij Club. Intrinsiek kan dat wel zo zijn, maar het komt er helaas bijna nooit uit. De Macedoniër kon niet overtuigen tijdens de speeltijd die hij kreeg en maakt ook op training bepaald geen grootse indruk. Zijn toekomst in Brugge oogt somber – of kort.

5 DUDU BITON {STANDARD}

Toen Standard de ex-speler van Charleroi weer naar België haalde na een jaar Wisla Krakau, verwachtte iedereen veel van hem, vooral goals. Maar zelfs in een team dat op zoek was naar een betrouwbare spits (Ezekiel en Batshuayi zijn goed maar erg jong) kon Biton zich niet doorzetten. Wanneer hij eens mocht spelen, liet hij zien waarom hij Jans noch Rednic kon overtuigen.

6 ELIMANE COULIBALY {BEERSCHOT}

De Beerschotsupporters kennende zullen ze er wel om kunnen lachen als we zeggen dat de club een beetje ‘van slag’ is na de affaire-Coulibaly. De spits moest opkrassen na een handgemeen (al dan niet gebeurd) met Losada. Maar echt goed was Coulibay toch niet bezig, terwijl hij eerder bij Gent toch bewees dat hij het euh… klappen van de zweep kent.

7 MILOS MARIC {LOKEREN}

Lokeren zag in hem een vervanger voor de bijna 35-jarige Leko, maar die nam dat op zijn krachten en wilde per se tonen niet versleten te zijn. Leko op topniveau is voor de amper roterende Maes nog steeds eerste keuze en dus moest Maric zich meestal tevredenstellen met korte invalbeurten. Maar tevreden is hij daar helemáál niet mee en dus wil hij weer weg.

8 TIM SMOLDERS {CERCLE BRUGGE}

Smolders werd bij AA Gent weggehaald als rustbrenger, maar bij Cercle was de rust vaak ver te zoeken. Hij werd voorbijgelopen of liep zichzelf voorbij. In een ploeg die naar zichzelf op zoek was, wist hij van zijn ervaring geen meerwaarde te maken. Bovendien verhinderden blessures allerhande dat hij echt zijn stempel kon gaan drukken.

9 MADS JUNKER {KV MECHELEN}

De ene Deen is de andere niet. Terwijl Pedersen het bij KV prima doet, gaat het met Junker van kwaad naar erger. De eigenzinnige spits is sowieso al een buitenbeentje – voetbal is niet echt zijn passie – en geenszins een trainingsbeest. Wanneer zijn doelpuntenproductie dan ook nog stilvalt, moet hij niet meer op veel speelkansen rekenen onder Van Veldhoven.

10 OSAMA HAWSAWI {ANDERLECHT}

Als eerste binnen en als eerste weer buiten. Anderlecht stelde zijn nieuwe verdediger al in april voor, maar vorige maand, ruim vóór de wintertransferperiode verliet hij het Astridpark alweer. België en Saudi-Arabië bleken op voetbalvlak én op cultureel gebied véél te ver uit elkaar te liggen. Hawsawi integreerde moeilijk en kwam alleen aan spelen toe als de anderen eens rust kregen.

OPGESTELD DOOR DE REDACTIE – TEKST: PETER MANGELSCHOTS – BEELDEN: IMAGEGLOBE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content