De Agnelli’s nemen Juventus weer over.

Andrea Agnelli (34) wordt na dit seizoen de nieuwe voorzitter van wat het vernieuwde Juventus moet worden. Hij volgt de Fransman Jean-Claude Blanc (48) op, die afgevaardigd bestuurder wordt. Blanc was zelf nog maar voorzitter sinds 27 oktober 2009. Hij verving toen Giovanni Cobolli Gigli, die aan het hoofd kwam van de club uit Turijn toen het voormalige bestuur moest opstappen bij het uitbreken van het voetbalschandaal in 2006.

Buiten de plannen voor een nieuw stadion en een financieel herstructureringsproject kreeg Blanc de ploeg sportief niet op de rails. In plaats van mee te dingen voor de titel staat Juventus op dit moment slechts zevende. Vorig jaar werd trainer Claudio Ranieri – nu succesvol met AS Roma – nog doorgestuurd omwille van de tegenvallende resultaten. Juventus werd toen derde. Drie maanden geleden werd Ciro Ferrara ontslagen en vervangen door Alberto Zaccheroni.

De afgelopen vijftig jaar eindigde Juventus slechts zes keer niet bij de eerste vijf van de Serie A: in het seizoen 2006/07 voetbalde het na het schandaal in tweede klasse. In de hoogste afdeling werd het in 1962 twaalfde en in 1996 zevende. Drie keer (in ’85, ’88 en ’99) eindigde het als zesde.

Sinds 2004 kwam geen Agnelli meer in het cluborganigram voor. Toen overleed Umberto Agnelli, die na zijn voorzitterschap van 1956 tot 1962 erevoorzitter werd tot zijn dood. Andrea Agnelli is een zoon uit Umberto’s tweede huwelijk.

De terugkeer van de Agnelli’s heeft een sterke symbolische betekenis. Toen Edoardo Agnelli op 24 juli 1923 voorzitter werd, begonnen de successen. Edoardo was de zoon van Giovanni Agnelli, de stichter van Fiat. Vandaag is Juventus de meest bekroonde Italiaanse club, met 29 titels behaald op het veld, waarvan 26 met een Agnelli in het organigram (voor 1924 werd Juventus één keer kampioen). Twee titels (2005 en 2006) werden na Calciopoli (in mei 2006) afgenomen en aan Inter toegekend. Terwijl het proces nog bezig is, gaan er almaar meer stemmen op om de titel van 2006 opnieuw toe te kennen aan Juventus.

Inter speelt, ondanks de eerste nederlaag na zes opeenvolgende CL-zeges deze campagne, na 38 jaar nog eens de finale van EC1. Toen verloor het van Ajax. De laatste winst dateert van 1965, toen Angelo Moratti, de vader van de huidige eigenaar, nog aan het bewind was. De enige Europese trofee van zoon Massimo Moratti was de UEFA Cup in 1998, toen met Luigi Simone als trainer. Huidig trainer José Mourinho won de CL al eens, met FC Porto in het seizoen 2003/04.

Bij Milan lijken de dagen van trainer Leonardo geteld, ondanks de derde plaats die recht geeft op CL-deelname. Op een etentje zou premier Silvio Berlusconi zich in die richting uitgelaten hebben door de Braziliaan te omschrijven als “moedig maar ook koppig. De ploeg speelt slecht en de manier waarop sommige keuzes gemaakt worden, bevalt me niet.” De 40-jarige Braziliaan, die Carlo Ancelotti opvolgde, reageerde als volgt: “Ik kan niet ontkennen dat onze samenwerking moeilijk verloopt, we zijn nogal verschillend.” Het is al twaalf jaar geleden dat een trainer bij Milan nog eens na één jaar moest opstappen. De vorige was de huidige Engelse bondscoach, Fabio Capello.

Na de Europese eliminatie tegen Bayern München is Fiorentina in de Serie A na een twee op vijftien ook quasi uitgeschakeld voor Europees voetbal. Adrian Mutu (negen maanden geschorst wegens positief bij twee dopingcontroles) mag weg, tenzij hij een forse loonsverlaging accepteert. Anderhalf jaar geleden weigerde Fiorentina een bod van 20 miljoen euro op de Roemeense spits. De club benadrukte dat iedereen die niet in het project gelooft, weg mag. Die opmerking kwam er nadat Alberto Gilardino twijfels uitte over zijn toekomst.

Na Livorno staat nu ook vast dat een tweede Toscaanse eersteklasser uit de Serie A wegvalt: Siena zakt na zeven jaar.

GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content