F Hongarije

Bondscoach: Marco Rossi (ITA)

Geboren Druento, 9 september 1964

De anderhalf uur durende marteling was het waard. Na een positieve COVID-19-test aan de vooravond van de beslissende barragewedstrijd tegen IJsland, moet Marco Rossi ver van zijn dug-out toekijken hoe zijn ploeg op achterstand komt na een fout van Péter Gulácsi. Uiteindelijk weten eerst Loïc Nego en daarna Dominik Szoboszlai het tij te keren. Het wordt een eenzaam feestje voor Rossi, die in Hongarije bijna per toeval een tweede vaderland vond.

Marco Rossi
Marco Rossi© GETTY IMAGE

De Italiaan was een bescheiden verdediger, met als grootste wapenfeit een verblijf van vijf jaar bij Brescia, dat in het begin van de jaren negentig promoveerde naar de Serie A. In zijn eerste buitenlandse avonturen speelt Rossi zeventien wedstrijden voor Club América (Mexico) en vijftien voor Eintracht Frankfurt. Daarna keert hij terug naar Italië om zijn spelersloopbaan te beëindigen en zijn eerste stappen te zetten als trainer. Aan de andere kant van de witte lijn komt zijn carrière in eerste instantie niet van de grond. Rossi traint voornamelijk clubs in de Serie C. Wanneer hij op Valentijnsdag 2011 zijn ontslag krijgt bij Cavese, denkt hij eraan om uit het voetbal te stappen, maar tijdens een bezoek aan een vriend in Hongarije ontmoet hij de sportdirecteur van Honvéd, een historische club uit Boedapest.

F Hongarije

In 2013 leidt Rossi deze club naar een derde plaats in het kampioenschap. Een jaar later wordt hij ontslagen, om begin 2015 terug te keren naar Honvéd en in 2017 de landstitel te pakken na een overwinning op de allerlaatste speeldag tegen het machtige Videoton. Rossi steekt de grens over om zijn geluk te beproeven in de meer gerenommeerde Slovaakse competitie, en keert een jaar later terug naar Hongarije met een derde plaats in de hand. Hij krijgt de opdracht om de Hongaren naar EURO 2020 te leiden en volbrengt die missie via de Nations League. Eindelijk praten ze over hem in zijn geboorteland, waar voor zijn vlucht naar Hongarije niemand nog een cent gaf voor zijn carrière.

Dominik Szoboszlai
Dominik Szoboszlai© UEFA via Getty Images

De kenner: Tibor Balog, Ex-coach Charleroi

‘Sinds de komst van Marco Rossi draait het team draait zeer goed. Hij won het Hongaarse kampioenschap, kent het land en de spelers en weet hoe hij met hen moet praten. Hij hanteert een andere methode dan zijn voorgangers, maar heeft een geweldige groep gebouwd. De kracht van dit team zit echt in het collectief, in jongens die hongeren naar de zege met een goed georganiseerde 3-5-2. Daarbij komen dan nog de getalenteerde spelers. We kennen Gulácsi en Szoboszlai, die in Leipzig spelen, en er is ook nog Orban. Hem zie ik als de revelatie van de competitie. Orban heeft de verdediging gestabiliseerd, hij is een speciale speler. Szoboszlai zou de ster van het elftal moeten worden, maar hij komt terug uit blessure. Ik denk dat het te nipt wordt om helemaal top te zijn op het EK.

Bernd Storck
Bernd Storck© BELGAIMAGE

‘We hebben het voordeel van thuis in Boedapest te spelen, in een stadion dat goed gevuld zal zijn dankzij de vooruitgang in de vaccinaties. Dat is geen overbodige luxe, gezien onze tegenstanders in de groep. We zullen echter zonder druk kunnen spelen, met een jonge ploeg. Niets weerhoudt ons ervan te dromen van een nieuwe kwalificatie bij de laatste zestien, zoals in 2016. ‘

Rising star: Dominik Szoboszlai

Niet dat hij het nog nodig had om de harten van de supporters te veroveren, maar met zijn rechtervoet stelde Dominik Szoboszlai de Hongaarse kwalificatie veilig voor EURO 2021. Met nog twee minuten te gaan in de adembenemende barragewedstrijd tegen IJsland en met de verlengingen in het vooruitzicht, stak de Hongaarse maestro met de bal aan de voet het veld over en besloot zijn wandeling met een strak schot dat via de paal in doel ging. Hongarije mocht naar zijn tweede opeenvolgende EK, vijf jaar nadat het in de 1/8 finale verloor tegen de Rode Duivels van Marc Wilmots.

F Hongarije

Szoboszlai is een man van het moment, met een buitengewone vista. Hij koppelt de kwaliteiten van een ouderwetse nummer tien aan de energie die nodig is voor het verticale voetbal van de Red Bullschool. Szoboszlai startte aan de academie van Videoton, maar op zijn zeventiende, nog vóór zijn profdebuut, ging hij naar de voetbalacademie van Salzburg. De jongen ontwikkelde zich als een raket: tien doelpunten en zeven assists in de Oostenrijkse D2 met Liefering, 26 goals en 35 assists in iets meer dan 80 optredens voor Salzburg, gevolgd door een transfer naar Leipzig, afgelopen winter. Voor deze club heeft hij nog niet gespeeld wegens een spierblessure aan het dijbeen. Heel Hongarije houdt dan ook de adem in, want het team zal zijn patron goed kunnen gebruiken in de groep des doods.

F Hongarije

4

Hongarije werd slechts vierde in zijn EURO-kwalificatiegroep – na Kroatië, Wales en Slovakije – maar boekte zijn Europese ticket via de Nations League. Daar versloegen de Hongaren met gemak Bulgarije en zetten ze IJsland opzij, de verrassing van EURO 2016.

Bernd Storck

Hoewel de naam van de huidige coach waarschijnlijk geen belletje doet rinkelen, hebben enkele van zijn voorgangers hun stempel gedrukt op de Pro League. Bernd Storck (ex-Moeskroen en Cercle) voerde de Hongaarse troepen aan tijdens EURO 2016, en Georges Leekens leidde het team kortstondig in 2018. In vier vriendschappelijke wedstrijden kon het team toen geen enkele keer winnen.

4

Hongarije neemt voor de vierde keer deel aan de eindronde van een EK en zal proberen zijn Europese reputatie hoog te houden. In 1964 won de nationale ploeg een bronzen medaille, in 1972 speelden ze de halve finale en in 2006 overleefden ze de groepsfase. Een EK-deelname is voor Hongarije dus nog nooit gestopt in de groepsfase.

Tactiek 3-4-1-2

De Hongaren spelen in een 3-4-1-2-systeem dat ideaal is om een spelverdeler tot zijn recht te laten komen. Het is dan ook georganiseerd rond de verbluffende Szoboszlai, die op elk moment het verschil kan maken. De man uit Leipzig vormt het sluitstuk van een ruggengraat die is opgebouwd rond Red Bullspelers, met Gulácsi tussen de palen en Orban in het midden van de driemansverdediging, met Botka en Attila Szalai naast hem.

Voor de rest is het talent vooral voorin te vinden, hoewel Nagy’s ongedwongenheid aan de bal en uitstekende positionering, ook al te zien tijdens EURO 2016, nog steeds zullen opvallen. Veteraan Adam Szalai is altijd gevaarlijk en mag niet verward worden met Roland Sallai, de veelbelovende jonge aanvaller die ook voorin staat.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content