De Braziliaanse international Luis Fabiano trekt naar FC Sevilla.

Anticiperend op het mogelijke vertrek van doelpuntenmaker Julio Baptista (afgelopen seizoen goed voor 18 doelpunten in 33 wedstrijden) maakte FC Sevilla van het aantrekken van een nieuwe spits een topprioriteit. De voorkeur ging uit naar Luis Fabiano (24) : een topper, althans zo blijkt uit de cijfers. Luis Fabiano was in 2002 topschutter van de Braziliaanse competitie en in 2004 was hij het best bij schot in de Copa Libertadores. In 2003 veroverde de spits de Braziliaanse versie van de zilveren bal (Placar). De aanvaller verkreeg de bijnaam o Fabuloso, omdat hij vanuit elke positie op doel schiet én scoort.

Verder oogst Luis Fabiano in eigen land lof met zijn elegante baltoets en zijn tweebenigheid is al meermaals een troef gebleken. Typerend is ook de constante in zijn prestaties, want hij kende in Brazilië slechts zelden een dipje. Waarnemers waren het er over eens dat Luis Fabiano, na 12 selecties voor de nationale ploeg, rijp was voor een mooie toekomst in Europa. In augustus 2004 verkaste hij richting Porto, waar ze 12 miljoen euro veil hadden.

Helaas voor de Portugese club kon hij nooit de hoge verwachtingen inlossen. Luis Fabiano kende er een ronduit desastreus seizoen en stapelde de tegenslagen op. De man die zich nooit blesseert, kreeg op het eind van het seizoen met blessures af te rekenen. En dan waren er nog problemen van familiale aard : kidnappers ontvoerden zijn moeder op 11 maart. Pas op 12 mei verkreeg ze opnieuw haar vrijheid. Misschien niet echt verbazingwekkend, omdat dergelijke affaires schering en inslag zijn in Brazilië, waar onlangs de moeder van Robinho en Grafite het onderwerp werden van een vergelijkbare zaak. Telkens betaalden de slachtoffers een aanzienlijk losgeld. Toch behoeft het geen uitleg dat zoiets zijn weerbots vindt in die prestaties van een speler.

Alsof het allemaal nog niet genoeg was, onderhield Luis Fabiano een uiterst moeizame relatie met Vitor Baia, Maniche, Costinha en CostaJorge. Luis Fabiano blijkt een bizar karakter. Uitspattingen en baldadigheden op het terrein maken hem tot een gecontesteerd figuur in voetbalmiddens. De tegenstanders die al eens op de elleboog van de Braziliaan stuitten zijn ondertussen nog maar moeilijk bij te houden. Noch de geboorte van zijn dochtertje, noch de psychologische bijstand voldoen als remedie tegen zijn furie.

Mensen uit zijn omgeving argumenteren dat zijn extravagante karakter opnieuw aan de basis ligt van zijn aanpassingsproblemen. Luis Fabiano’s eerste Europees avontuur, bij Rennes, eindigde faliekant. Zijn jonge leeftijd, 19 op dat moment, gaf hem respijt. Bij Porto nam zijn krediet verder af : hij zorgde voor een geladen sfeer. De slotsom is eenvoudig : Luis Fabiano, 24 ondertussen, is in Sevilla toe aan zijn laatste kans.

Xisco Munoz (24), een middenvelder van Valencia, trekt voor zes jaar naar Betis. Rafaël Monfort vervangt Chuchi Cos aan het hoofd van Alavés. – Antonio Prats (33), de doelman van Betis, keert terug naar Mallorca, de club waar hij in 1991 zijn carrière begon. – Unai Esposito (25) keert van Osusano terug naar Athletic Bilbao. De rechtsachter tekende er voor twee jaar. – David Cerrajeria (22), einde contract bij Alicante, aanvaardde het driejarig voorstel van Valencia. – Juanma Delgado (28), verdediger van Santander, komt de volgende twee seizoenen uit voor Deportivo La Coruña.. – Albert Riera (23, Bordeaux) trekt naar Espanyol. – Claudio Lopez, die nog altijd eigendom is van Lazio en het laatste jaar voor het Mexicaanse América uitkwam, speelt komend seizoen voor Zaragoza.

(NR)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content