Brecht Dejaegere, revelatie van play-off 1, maakt woensdag 16 mei bekend waar hij volgend seizoen zal spelen, liet hij weten. Sinds hij begin maart in de thuiswedstrijd tegen Genk in de 93e minuut na een persoonlijke actie de winning goal maakte en daarmee de kansen op deelname van zijn ploeg aan play-off 1 redde, is de vinnige en vaardige offensieve middenvelder nog maar zelden uit het nieuws geweest. Cercle Brugge meldde zich voor hem, en Zulte Waregem, en Lokeren; alsook Club Brugge, de club waar hij tot voor vijf jaar doelman was. Een maand geleden zei Patrick Turcq in dit blad dat KV Kortrijk hem net een “zeer mooi contractvoorstel voor drie jaar” had gedaan en dat hij uitging van een positief vervolg. Maar sindsdien wees weinig of niets erop dat Dejaegere volgend seizoen nog bij KVK zal voetballen.

Want Brecht Dejaegere, die eind deze maand 21 wordt, is transfervrij. Vorig jaar kreeg hij in februari een contract van vijf maanden aangeboden om aan de vereiste 22 profspelers te raken en licentieproblemen te vermijden. Dat werd dit seizoen twee dagen voor de start van de trainingen met een jaar verlengd. Op speeldag 1 en op speeldag 2 verscheen hij aan de aftrap, maar daarna niet meer. “Het was lang geleden dat ik nog mijn kans had gekregen”, verklaarde hij na zijn goal tegen Genk tijdens een korte invalbeurt op speeldag 28 van de reguliere competitie. En met wat hij intussen op de drie offensieve posities achter de diepe spits liet zien, is het toch opmerkelijk dat hij daarvóór zo weinig aan bod kwam in nochtans een kleine kern en onder de leiding van een coach die meer dan wie ook roteerde. “Dat komt door de omstandigheden”, zegt hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck. “Brecht speelde een uitstekende voorbereiding en kreeg tegen Lierse en Westerlo de voorkeur op Messoudi en Czvitkovics. Maar dan is hij een paar weken out geweest met een blessure. Ondertussen begon de ploeg te draaien en werd het voor hem wat moeilijker. Messoudi speelde wat meer, Czvitkovics deed enkele keren mee, door de komst van Veselinovic en Chavarría werd Nfor achteruitgetrokken en die tilde ons op de 10 naar een hoger niveau.”

Dejaegere verscheen alleen nog in twee bekerwedstrijden aan de aftrap en werd daarin bovendien al vrij vroeg gewisseld: thuis tegen Antwerp (16e finale) na 34 minuten en in Beerschot (kwartfinale) bij de rust. “Tegen Antwerp haalde ik hem eraf omdat de scheidsrechter hem aan het zoeken was”, zegt Vanhaezebrouck. “En in Beerschot kreeg hij na een heel gevaarlijke tackle op Losada gelukkig slechts geel, maar nadat bij de thuisploeg Malul kort voor de rust wel rood had gekregen voor een tackle vreesde ik dat Nzolo in de tweede helft zou beginnen te compenseren en dat Brecht groot gevaar zou lopen om met een tweede gele kaart weggestuurd te worden. Dat risico wilde ik niet nemen.

“En wanneer is Brecht uiteindelijk weer in de ploeg gekomen? Op het moment dat Nfor weer diep is gaan spelen en er ruimte is vrijgekomen op de 10. Tegen mijn directie zegde ik ook bewust: we moeten plaats maken voor Dejaegere. Daarom adviseerde ik zelfs om het contract van Messoudi niet te verlengen.”

Vanhaezebrouck beweert zelf niet verrast te zijn door wat Dejaegere in play-off 1 liet zien. “Het is snel gegaan, maar eigenlijk ben ik niet verbaasd. Tot nu toe deed hij nog niets wat we niet wisten dat hij kon. Eén tegen één is hij onze beste speler, niemand in de groep schakelt zo makkelijk een man uit als hij. Hij is onvoorspelbaar door zijn vinnigheid en de keuzes die hij maakt – binnenkant, buitenkant, linkervoet, rechtervoet. De progressie die hij nu maakte, komt ook doordat ik hem een rij hoger zette. Bij de beloften was hij een verdedigende middenvelder, maar bij het begin van dit seizoen zegde ik hem dat hij met zijn mogelijkheden en zijn acties in onze manier van spelen veel nuttiger zou zijn op offensievere posities. Brecht speelde een fantastische play-off 1, maar het is ook niet met een vingerknip gekomen. Positioneel is hij een heel seizoen gekneed geweest. Al moet ik wel zeggen dat hij iemand is die de dingen snel oppikt. Wanneer je iets uitlegt, is hij doorgaans de eerste die het snapt.”

door Christian Vandenabeele

“Eén tegen één is hij onze beste speler.”

Hein Vanhaezebrouck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content