Als Juventus op zijn huidige elan doorgaat aan een gemiddelde van 2,64 punten per competitiewedstrijd, sluit het dit jaar af met 100 punten. Geen enkele andere ploeg in Europa doet op dit moment beter. Ondanks het gelijkspel van afgelopen zaterdag stevent de ploeg pijlsnel op de negenentwintigste landstitel af. Hij heeft nog altijd tien punten voorsprong op het nummer twee, Milan. Op Messina gooide de uitsluiting van Cannavaro nog voor het uur roet in het eten. Meteen daarop verving trainer Fabio Capello Alessandro Del Piero door verdediger Liliam Thuram.

Van de 89 onder Capello gespeelde wedstrijden werd Del Piero 36 keer voortijdig naar de bank gehaald. Liefst 21 keer was hij ‘slechts’ invaller, waarvan 12 keer dit seizoen.

Bij Capello’s komst naar Juventus leek het helemaal niet te klikken tussen de nieuwe trainer en de sterspeler. Al in de eerste competitiewedstrijd werd die vervangen, in de tweede startte hij op de bank. Zelden kon Del Piero daar vorig seizoen om lachen. Ook al werd Juventus voor de achtentwintigste keer kampioen, toch nam hij zich voor : “Nooit meer zo’n seizoen als dit !” Ook deze competitie start hij vaak vanop de bank, maar in zijn hoofd veranderde er iets. Op de trip naar Azië afgelopen zomer kwamen trainer en speler nader tot elkaar. Eindelijk leek Del Piero te begrijpen wat de coach van hem wilde. Niet langer neemt hij elke vervanging als een persoonlijke belediging op. Of hij nu start en vervangen wordt dan wel invalt, bijna steeds is Del Piero beslissend in het afdwingen van het resultaat, via een goal of een assist. Dit jaar lukte hij in competitie al acht goals.

De waardering voor zijn inbreng bij Juventus komt ook van buitenaf. Ondanks zijn statuut van semi-invaller lijkt Del Piero nu al een van de vier vaste spitsen waarmee bondscoach Marcello Lippi straks naar het WK trekt, samen met Totti, Toni en Gilardino. Om de twee resterende plaatsen in de aanval moeten anderen maar vechten.

Italië telt vijf clubs binnen de twintig rijkste van Europa, zo leert een verslag van financieel analysebureau Deloitte over de impact van marketinginkomsten over de hele wereld. Milan is na Real en Manchester United nummer drie, Juve nummer vier. Inter staat negende, AS Roma elfde en Lazio twintigste.

Walter Baseggio viel na een uur in bij Treviso, Gaby Mudingayi bleef 90 minuten op de bank bij Lazio.

AS Roma won zijn tiende opeenvolgende wedstrijd en evenaart daarmee het record dat gedeeld wordt met Juventus, Milan en Bologna. Het verloor wel na tien minuten Francesco Totti met een enkelbreuk.

Cafu werd vorige week in Brazilië aan de knie geopereerd en zal bij Milan een maand onbeschikbaar zijn. Sinds november speelde hij nog maar twee wedstrijden. Het wederoptreden van kapitein Paolo Maldini, afwezig sinds 6 december, is gepland voor de terugwedstrijd tegen Bayern München op 8 maart.

In tweede klasse leidt verrassend het Siciliaanse Catania. Tweede is ex-eersteklasser Atalanta, derde is het verrassende Mantova dat de terugronde nog in ging als herfstkampioen. Mantova steeg via de play-offs na 32 jaar weer naar tweede klasse en droomt stiekem van een terugkeer naar de Serie A waar het 34 jaar geleden uit verdween. Bari, de ploeg van Jean-François Gillet, is op vijf na laatste.

VOLGENDE SPEELDAG

26/02 Inter – Udinese, Empoli – Treviso, Siena – Sampdoria, Lazio – Roma, Palermo – Milan, Ascoli – Messina, Reggina – Livorno, Juventus – Lecce, Parma – Fiorentina, Cagliari – Chievo

TOPSCHUTTERS

1. Toni (Fiorentina) 22 goals ; 2. Trezeguet (Juventus) 18 goals ; 3. Totti (AS Roma), Gilardino (AC Milan) 15 goals ; 4. Shevchenko (AC Milan) 14 goals.

GF

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content