Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Een licentie én een promotie : het was een mooi weekend voor KV Mechelen. “Uit deze groep kan veel meer worden gehaald in eerste klasse.”

Voor voorzitter Willy Van den Wijngaert kwamen die er ook. Zondag rond half vijf schreeuwden de tweeduizend naar Bergen meegereisde fans, die de hele namiddag zingend de striemende regen hadden getrotseerd, nog eens hun dank uit. Ontroerd stond Willy Bofin recht op de eretribune, de armen gespreid.

Voor Rosy, zijn levenspartner, kwam de steun uit Afrika, van een Senegalese ziener. De zenuwen in de loop van de week niet langer machtig had Rosy de man om helderheid gevraagd. De licentie komt in orde, klonk het geruststellend over de telefoon. En de promotie ook. Toen Bergen na een goeie start van Mechelen (0-1 voor via Viscaal) het laken naar zich toetrok en zelf twee keer scoorde, werd het de West-Vlaamse, onkundig van de score in Virton-Ingelmunster weer te machtig. Ze greep naar haar zaktelefoon en belde intercontinentaal om bevestiging. De man stelde haar alweer gerust en zei : binnen de vijf minuten valt een goal. Wat geschiedde. Eindstand 2-2 en het, door de nederlaag van de West-Vlamingen zelfs niet meer noodzakelijke punt, was binnen. Waarop de voorzitter zich afvroeg : zou dat ook met de Lotto-cijfers werken ?

Alle gekheid op een stokje : het is maar normaal dat Mechelen kampioen is. Het won twee van de drie periodetitels, scoorde het meeste, slikte het minste aantal tegendoelpunten en had het grootste budget. Bovendien kraakte het wel, maar brak het niet. Het niet toekennen van de licentie op de dag dat Malinwa een uitwedstrijd bij Geel speelde, deed volgens De Mos een extra schepje bovenop de inspanningen van de club om snel naar eerste terug te keren. De Mos : “Vanaf de tweede helft in Geel hebben ze opnieuw alles gegeven wat ze in zich hadden. Dat was van het beste dat KV Mechelen dit seizoen liet zien. Het bracht de groep nog dichter bij elkaar en maakte de ontlading des te groter. We hebben de club met de licentie van de dood gered en met de promotie geplaatst waar ze thuishoort, in eerste klasse. Het management heeft zichzelf terugverdiend.”

aarom liep het in het begin zo vlot en kende Malinwa vervolgens een dip ? Fi Van Hoof, die aarzelde om het van Barry Hulshoff over te nemen, maar uiteindelijk toch de uitdaging aanvaardde, en sinds maandag hoofd scouting is : “Omdat de meeste ploegen eerst wat schrik van ons hadden, zelf ook nog een beetje meevoetbalden en we wat geluk hadden. De oefenwedstrijden waren goed, maar bleken achteraf geen maatstaf. Elke week moesten we vechten tegen een muur, en dan heb je een moeilijk seizoen.”

“Eigenlijk hadden we dit jaar geen oplossing tegen dat soort verdedigend voetbal”, zegt aanvoerder-doelman Ivan Willockx. “We hebben het op kracht en karakter gedaan. Het is de goeie sfeer tussen de spelers die het jaar draaglijk maakten.”

Af en toe werd wat geklaagd. Geen warm water op Ingelmunster, splitsing over twee kleedkamers omdat die te klein zijn bij een paar andere uitwedstrijden : het zijn volgens Van Hoof allemaal futiliteiten. “Als je de ambitie hebt om kampioen te spelen, neem je dat erbij. Het is het volste recht van al die ploegen om het aan te pakken volgens de manier die hen de beste garanties op succes lijkt te bieden. Wij moeten maar zien hoe we het oplossen.”

“Ik had tot aan die licentieperikelen het gevoel dat het een gewone kampioenenviering zou worden”, zegt Willockx “omdat het als grote favoriet bijna normaal was dat je kampioen werd, maar die toestand heeft de banden nog versterkt en voor taferelen gezorgd die doen terugdenken aan de vorige keer, toen een inhaalrace op Antwerp uitmondde in een climax.”

Jean-Paul Boeka-Lisasi werd topschutter met 14 doelpunten. Van Hoof : “Voor een kampioen is dat te weinig, want zijn goals scoorde hij over 7 matchen. Wij moeten het hebben van het collectief, de combinatie, en als de ander geen ruimte geeft, is het niet makkelijk.” Negatief wil Van Hoof toch niet doen. “We hebben wat gestalte in de ploeg, fysiek zitten we goed, technische kwaliteiten hebben we, duels kunnen we winnen, maar blijft één van die parameters achterwege, dan krijgen we het moeilijk.”

e promotie is nu een feit. Moet er veel bij ? Willockx : “Met deze ploeg speelden wij beter tegen eersteklassers dan in tweede. In tweede krijg je totaal geen ruimte, in eerste wel. Dat is een vaststelling, maar of er veel moet veranderen, dat is een vraag voor de technische staf.”

Aad De Mos : “Ik denk dat deze ploeg inderdaad beter voetbalt in eerste dan in tweede, maar bepaalde posities moeten sterker worden ingevuld. Vooral in de as. Een centrale verdediger naast Dever om De Jong weer een rij vooruit te kunnen duwen. En een spelbepalende man op het middenveld. Geen spits, die hebben we al.”

Hoofdscout Fi Van Hoof zit op één lijn. “Het hangt allemaal af van de ambities. Je hebt veel nodig als je de kop in eerste wil spelen, maar niet zo veel als je ergens middenin wil meedraaien. De kwaliteit die er is – Ribus, Van Steenberghe, Guadelupe, Vandael, Eeckloo als hij blessurevrij blijft, Amusu – kan je dertig procent verhogen met één of twee gerichte aankopen. We missen nog wat figuren die het tempo kunnen bepalen en zeggen : geef die bal maar aan mij, ik los dat hier wel op. Zoals een Ingesson of een Koeman destijds, een tactisch sterke meedenker. Eigenlijk moeten we ons fixeren op één transfer, want zo zwak in de aanval zijn we niet. Voorin gaan we wat meer ruimte krijgen, de counter, en de snelheid daarvoor hebben we. Voor de druk op de verdediging ben ik niet zo bang. Misschien dat we daar nog iets kunnen doen als er wat op de markt komt, wat zeker zal gebeuren. Je gaat straks kunnen kiezen en als club moet je nu niet te snel toehappen.”

De Mos : “De bedoeling is om zo snel mogelijk 35 punten te hebben en een rustig seizoen. Ik denk niet dat er sportief zoveel moet veranderen als vorig seizoen. Wél in de organisatie. De vzw moet overgaan in een nv, we gaan met aandelen in de club werken. Ik heb mensen klaar staan, die willen investeren. Belgen en buitenlanders die willen meewerken aan het afbouwen van de schulden die de club ten opzichte van Willy heeft. Minimaal de helft van diens investeringen moeten we proberen opnieuw naar Bofin terug te krijgen. We willen van het gegeven af dat de club heel erg van één man afhangt en dat plan is al helemaal rond. Die structuur afmaken heeft nu de voorrang. Het is makkelijk om in een club te stappen als alles op poten staat. Maar ik heb zelf een heel groot risico genomen om dit zestien maanden geleden te aanvaarden. Toen wist ik niet dat de beerput zo groot was. Op dit moment hebben we de club zo goed als op nul gekregen, vanaf nu kunnen we bouwen. Mensen zijn geïnteresseerd in sponsoring, maar die zeggen ook terecht dat ze geen euro’s in een varkentje stoppen als er geen bekwaam management is. Dan geef ik liever een kwart van het geld uit om een goeie structuur uit te bouwen.”

n de daaropvolgende rust moet Mechelen ook op zoek naar een nieuwe trainer, nu Emilio Ferrera zijn contract verbrak. Van den Wijngaert : “Daarvoor willen we een schadevergoeding. Wij moeten een trainer betalen als we hem ontslaan. Dit kan ook niet zomaar gebeuren.”

De Mos kreeg al twintig kandidaturen binnen, onder meer die van Stéphane Demol, die wordt uitgenodigd voor een gesprek. Afhankelijk van de wensen van de nieuwe hoofdtrainer wordt Geert Deferm al dan niet assistent-trainer. Rudi Smidts stapt uit die positie, die hij in de loop van het seizoen kreeg, ook al bleef Smidts tot het einde speler. Hij weet ook nog niet wat op hem afkomt, “maar ik heb mijn kandidatuur als coach niet gesteld. Daarvoor vind ik het nog wat vroeg.”

De Mos zou het liefste een Belgische trainer hebben. “Eentje die zijn talen spreekt, omdat in elke ploeg veel buitenlanders rondlopen. Daarom vind ik het afhaken van Ferrera nog steeds doodzonde. Dat zeg ik zonder emoties. Hij heeft de zaak verkeerd ingeschat, zich laten beïnvloeden door derden. Het doet mij veel pijn, dat geef ik toe. We hebben er veel werk aan gehad, het correct gespeeld. Het klopt als hij zegt dat ik niet over die licentie heb gesproken, omdat ik het ook niet had verwacht. Achteraf is ook gebleken dat die beslissing in eerste instantie onjuist was, maar ze heeft ons wel schade berokkend. Het is onbegrijpelijk allemaal, temeer omdat iemand van de commissie lid is van de club, we zelfs nog met Germain Landsheere contact hadden om te vragen hoe we alles moesten opstellen, en dan toch nog op een njet stuitten. Het heeft de druk op de club levensgroot gemaakt, maar we konden ermee omgaan.”

Qua infrastructuur, spelerspotentieel, scouting en jeugd – als ouders zonder makelaar komen, krijgen ze zelf 7 procent fee – zit Malinwa goed. De Mos : “Europees voetbal halen, ik blijf ervan overtuigd dat het mogelijk is in België. Emilio was daarvan ook overtuigd.”

door Peter T’Kint,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content