1 Heb je spontaan gesolliciteerd bij Standard of zijn zij jou komen halen?

“Ik heb Axel Lawarée gebeld met de vraag of hij mij wou voorstellen en daarna heb ik mijn cv opgestuurd. Het bestuur heeft met meerdere kandidaten gesproken. Op hetzelfde moment en op dezelfde plaats, maar in verschillende zalen. Die andere kandidaten heb ik niet gezien. Ik heb mijn visie uiteengezet en het bestuur heeft vrij snel beslist mij aan te werven.”

2 Heb je gedacht aan de moeilijke job van Ivan Vukomanovic? In volle crisis van T2 tot T1 gepromoveerd worden en de baas moeten gaan spelen over voetballers van wie hij voordien de vertrouweling, zelfs de vriend was: dat is niet makkelijk…

“Die bedenking heb ik gemaakt, ja. Hij stond dicht bij de spelers en werd opeens hun baas. Hij moest boven hen gaan staan en dat is natuurlijk niet eenvoudig. Je kunt hen niet van de ene dag op de andere zeggen: ‘Jullie mogen me niet meer bij de voornaam noemen, jullie moeten ‘u’ zeggen en ik schud jullie niet meer de hand.’ Ik zag in elk geval niemand die er met de pet naar gooide. Hij heeft al bij al geluk gehad om op zijn 37e trainer te kunnen worden bij een club als Standard. Dat gaat in de toekomst deuren voor hem openen. En het zal voor hem gemakkelijker zijn om T1 te worden in een club waar hij niet voordien assistent is geweest.”

3 Hij nam een ploeg over die de indruk gaf niet meer te kunnen voetballen en deed die direct een gedaanteverwisseling ondergaan: winst in Anderlecht en Genk, geen tegendoelpunten… Gewoon door het vervangen van één man.

“Het is altijd gevaarlijk om conclusies te trekken op korte termijn. De ploeg verloor vijf keer op rij niet, haalde twaalf op twaalf in de competitie en slikte geen enkele goal. Dat is indrukwekkend, zeker als je weet dat ze er eerder, tegen Oostende en Mouscron-Péruwelz, vijf binnenkregen. Maar na die reeks spelen we een uur met elf tegen tien op Oostende en krijgen we toch drie goals tegen, we verliezen op Rijeka, tegen Kortrijk, slikken vier doelpunten tegen Lokeren voor de beker, dan drie tegen Feyenoord… Je ziet dat de trainerswissel een effect gehad heeft gedurende vijf matchen, en dan… vier nederlagen op tien dagen tijd. Ik weet niet of ze dat hier al ooit hadden meegemaakt. Tien dagen van totale crisis! Misschien dat de spelers onbewust dachten: ‘We hebben twaalf op twaalf en een clean sheet, we zijn vriendjes met de trainer, alles loopt los…’ Misschien waanden ze zich plots onfeilbaar.”

4 Hadden jullie met de technische staf voorspeld dat Steven Defour zijn terugkeer naar Sclessin slecht zou verteren vanwege de vijandige sfeer?

“Daar hebben we niet over gepraat. Toen Steven Defour in het stadion aankwam, leek hij heel rustig en cool. Hij begroette de mensen van Standard die hij nog kende, sloeg een praatje. Net als Gohi Bi Cyriac. Ik had niet de indruk dat Defour bijzondere druk voelde. Maar allicht dat hij sterker was dan hij in werkelijkheid is, want op het veld was hij niet opgewassen tegen de sfeer. Hij zal blijven zeggen dat hij niet door het lint is gegaan. Ik kan niet in zijn hoofd kijken, maar ik denk dat dat toch wel het geval was… Uitgefloten worden is niet prettig, maar goed, je bent prof, je moet daarmee kunnen omgaan.”

5 Niemand in de kern van Standard heeft een palmares. Is dat niet het voornaamste probleem?

“Je kunt het ook anders stellen: zeggen dat ze honger hebben. Herinner je het jaar dat Genk kampioen werd met Thibaut Courtois en Kevin De Bruyne. Ook een groep jongeren die nog niks gewonnen hadden. We weten dat we geen ploeg hebben die de competitie kan domineren, maar met de nodige discipline kunnen we wel resultaten halen.”?

Etienne Delangre (52) is sinds november 2014 assistent-trainer bij Standard. Hij voetbalde jarenlang voor de Rouches (1981-1992) en werd twee keer kampioen. Nadien speelde hij nog bij RWDM en Avenir Beggen in Luxemburg voor hij trainer werd bij Charleroi, Verviers en Namur.

DOOR PIERRE DANVOYE

“Ivan Vukomanovic heeft geluk gehad om op zijn 37e trainer te kunnen worden bij Standard. Dat gaat in de toekomst deuren voor hem openen. En het zal gemakkelijker zijn om T1 te worden in een club waar hij niet voordien T2 is geweest.”

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content