Na een verblijf van slechts twee seizoenen in tweede klasse, maakt RAEC Bergen zijn debuut op het hoogste toneel. Dat betekent, zoals voor alle nieuwkomers : leergeld betalen, zeker naast het veld waar de berichten alvast niet hoopvol zijn als het financiële verhaal ter sprake komt. Maar erop kan trainer Marc Grosjean, die zelf al met La Louvière kortstondig van eerste klasse proefde, alvorens hij de baan moest ruimen voor Daniel Leclercq, met vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Hij beschikt over veel meer dan een handvol spelers die al in eerste acteerden. Ervaring te over, en dus betreedt zijn ploeg alvast niet onbeslagen het terrein.

Verdediging

Grégory Delwarte, ex-belofteninternational en vorig seizoen titularis, speelde zich in de voorbereiding wel in de kijker, maar zal toch niet in het Bergense doel aan de competitie-aftrap verschijnen. Kris Van de Putte kwam er ondertussen namelijk bij, en hij liet in de vriendschappelijke wedstrijden een nog betere indruk. De ex-keeper van RWDM heeft ervaring, kan een verdediging leiden en is goed op hoge ballen.

In de viermansdefensie van Grosjean liet Liviu Ciobotariu zich in de voorbereiding kennen als een enorm zeker sluitstuk. Zo’n sterke indruk maakte hij zelfs op Grosjean en zijn medespelers, dat hij meteen ook de aanvoerdersband overhandigd kreeg. Het gebrek aan matchritme, het gevolg van een maandenlange veroordeling tot de C-kern van Standard, werkte de Roemeen bijzonder snel weg. Ook op menselijk vlak scoort hij erg goed.

Centraal naast Ciobotariu staat Mustapha Douai, die er indertijd bij Charleroi niet in slaagde zich op te dringen. Op rechts speelt Sébastien Nottebaert, eerder actief bij Harelbeke, bij vierdeklasser Doornik ook en een bekende van Marc Grosjean uit hun gezamenlijke tijd bij La Louvière. Op links kiest de trainer voor de bij Roda JC gehuurde DennisDe Souza Guedes, ook ex-Harelbeke. Toch zal Bergen niet met zijn typeverdediging van start kunnen gaan, want Nottebaert is geblesseerd en bovendien de eerste drie wedstrijden geschorst. Olivier Suray zal dus naar de rechterflank verhuizen, waar eventueel ook El Aeraïschi zou kunnen spelen.

Middenveld

Op het middenveld een trio met naam en faam : Eric Joly en Olivier Suray in een meer verdedigende rol, en Claude-Arnaud Rivenet om de lijnen uit te zetten. Drie spelers zijn het, die bij hun ex-clubs (AA Gent en La Louvière) op een zijspoor waren gezet. Tijdens de voorbereiding lieten zij zien dat revanche hun drijfveer wordt. Suray speelde heel sterk en Rivenet liet zien dat hij nog niets van zijn technisch vermogen heeft ingeboet. Ook op de flanken pakt Bergen uit met twee vroegere eersteklassers : Olivier Baudry links en Tarik Kharif rechts. Baudry herpakte zich flink op het eind vorig seizoen en was één van de sterkhouders tijdens de eindronde. Kharif ontpopte zich tot een goede spelmaker en een interessante persoonlijkheid.

Omdat Kharif, net als Nottebaert, voor de eerste drie wedstrijden geschorst is, zal Suray zijn plaats als verdedigende middenvelder afstaan aan Hocine Chebaiki, die ook offensief aardig uit de voeten kan, of aan Olivier Berguemanne. Kharif zal vervangen worden door Dieudonné Londo, Jean-Pierre La Placa of PascalDevreese. Zij zijn allemaal in staat om het 4-5-1 systeem snel te laten veranderen in een 4-3-3.

Mbemba Sylla, die op elke centrale positie kan spelen, staat ook vrij dicht bij de eerste ploeg.

Aanval

Bergen verwacht enorm veel van Cédric Roussel, ooit als één van de grootste Belgische beloften het Kanaal overgestoken. Toen hij vanuit Engeland in Bergen neerstreek, bleek hij helemaal uit conditie te zijn en met ernstig overgewicht te kampen, maar daar is in het tussenseizoen hard aan gewerkt door de Bergense staf. Roussel start in principe altijd als diepe spits, met achter hem in steun Rivenet, maar ook Tomasz Herman hoopt daar op een kans. Niet ten onrechte : de Tsjech was niet voor niets de topschutter van Bergen in tweede klasse. Grosjean kwam al onder de indruk van zijn zeer goede kopspel.

Conclusie

De kalendermaker was de nieuwe eersteklasser gunstig gezind. RAEC Bergen mag zijn debuutseizoen aanvatten met drie – wat heet – relatief makkelijke wedstrijden : tegen Beveren, Westerlo en KV Mechelen. Op de vierde speeldag dan volgt op eigen veld de Waalse klapper tegen Standard. Kassa, kassa ! Normaal kan Marc Grosjean dan ook uit een volledige spelerskern putten. Die bevat hoe dan ook zoveel ervaring, dat het al erg slecht moet lopen wil Bergen in het degradatiedebat verzeild geraken. Niemand ook in de regio die daar rekening mee houdt.

door Pierre Danvoye

Van de Putte

NottebaertCiobotariuDouai De Sousa

SurayJoly

KharifBaudry

Rivenet

Roussel

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content