‘Zo dadelijk de persbabbel’, staat op het tv-scherm na de wedstrijd Lokeren-GBA. Dat kondigt zich aan als een interessant gesprek. Benieuwd hoe beide trainers zich na zo’n rotmatch verdedigen ! Voor het interne tv-circuit vraagt de moderator aan Willy Reynders en Marc Brys een wedstrijdanalyse, en enige toelichting. Reynders geeft zijn onmacht toe om het spel te maken, door gebrek aan creativiteit op de flanken. Brys : “Alleen punten pakken telt in deze fase, op welke manier dan ook.” Aan de aanwezige pers wordt niet eens meer gevraagd of er nog vragen zijn. Alsof de moderator uit ervaring weet dat die er toch niet zijn. Drie dagen eerder werd na Westerlo-Lokeren en GBA-Genk na de trainersanalyses wél gevraagd of er nog vragen waren. Er waren er géén. Waarop de trainers zoals steeds vaker hun glas leegdronken en opstapten.

Brys had wel wat anders verwacht van de perspraatjes op het hoogste niveau. Zoals zaterdag in Oostende-Gent, waar geen moderator was voor een intern tv-circuit en waar Herman Vermeulen en Georges Leekens na afloop bestookt werden met vragen. Dat gebeurt vaker na een wedstrijd tussen twee toppers, maar nog maar zelden op het niveau daaronder. Brys : “Jammer voor de gemiste kansen vind ik dat. Waarom vraagt niemand me ooit vooraf hoe we gaan spelen en waarom we dat doen ? Dan kunnen ze me na de match tenminste afrekenen op mijn woorden of tijdens de wedstrijd met kennis van zaken nagaan of mijn bedoelingen er ook uitkomen. Bijna nooit vraagt iemand iets. Jammer dat je de kans op een interessant debat mist zoals je dat in Nederland wél hebt.”

Brys is niet bang om het vuur aan de schenen gelegd te krijgen. “Wij moeten niet met onze geheimen blijven zitten. Ik wil wel eens met mijn mond vol tanden zitten, in de onmogelijkheid verkeren om te repliceren, maar ik krijg niet eens de kans om in de hoek geduwd te worden. Is het aan ons trainers om de analyse van een wedstrijd te maken, om alles uit te leggen als niemand ernaar vraagt ? Zelden gebeurt dat. Zo’n debat zou voor iedereen interessant zijn : voor de pers die inzicht krijgt in wat beide trainers van de wedstrijd wilden maken, maar ook voor de trainers zelf. Er is al zo weinig uitwisseling van ideeën tussen trainers. Het interesseert mij ook wel om te weten hoe een collega de wedstrijd tegen ons benaderde en invulde, net zoals hij misschien graag meer duidelijkheid van mij krijgt. Ik heb niets te verbergen, ik wil alles best toelichten, maar niemand is er blijkbaar in geïnteresseerd.”

Komend weekend ontvangt GBA op het Kiel La Louvière. Benieuwd naar de persbabbel. (GF)

GF

‘Ik wil wel eens met mijn mond vol tanden zitten, maar ik krijg niet eens de kans om in de hoek geduwd te worden.’ (Marc Brys)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content