Pep Guardiola volgt Frank Rijkaard op.

FrankRijkaard nam in 2003 het roer bij Barcelona in handen. Hij haalde met de ploeg uit de Catalaanse hoofdstad twee landstitels binnen (2005 en 2006) en een overwinning in de Champions League (2006). Maar nu sluit hij zijn tweede opeenvolgende seizoen af zonder prijs. En bij een club met het prestige van Barcelona bestaat daar geen begrip voor. Het bestuur van de blaugrana besliste dan ook om de vroegere Nederlandse middenvelder ondanks zijn nog lopende contract van één jaar de wacht aan te zeggen. Zoals gebruikelijk is in Spanje moet ook de rest van de technische staf, die bestaat uit JohanNeeskens, EusebioSacristan en JuanCarlosUnzué, opstappen.

Verrassender is wel dat het bestuur besliste om zijn vertrouwen te schenken aan een trainer uit eigen huis. Wellicht spraken de bestuursmensen wel met JoséMourinho maar uiteindelijk vertrouwden ze de coaching toe aan de 37-jarige Josep ‘Pep’ Guardiola. Deze toegewijde middenvelder, die in de jaren 90 zes landstitels en een Champions League won bij Barcelona, was tot nu toe aan de slag als trainer van de B-ploeg. Hij kent dus heel goed jongere spelers als LionelMessi, BojanKrkic en GiovanniDosSantos, die ondertussen zijn doorgebroken bij de A-ploeg. Voorzitter JoanLaporta verklaarde dan ook dat de benoeming van Guardiola – voor minstens twee jaar aangezien hij nog een contract had voor die looptijd – “aansluit bij een bepaalde voetbalfilosofie”. Ook JohanCruijff, die nog altijd een enorme invloed heeft op het bestuur van Barcelona, gaf zijn fiat. Guardiola kan nochtans niet als een adept van de Nederlander beschouwd worden. Hij heeft immers zijn eigen ideeën. Zo is het voor hem een obsessie om de ideale omstandigheden te creëren. Hij interesseert zich voor tactiek, voeding, de fysieke voorbereiding, … Als trainer is hij niet anders dan als speler: hij staat open voor kritiek, en hij is zich goed bewust van zijn sterktes en zwaktes. Voor de wedstrijd verschijnt hij nooit in het openbaar en hij geeft vaak trainingen achter gesloten deuren, maar hij straalt een soort besmettelijk enthousiasme uit. Bij Guardiola staat alles in het teken van gezondheid, geloofwaardigheid en een natuurlijke aanpak. Bij Barcelona hoopt nu natuurlijk iedereen dat Guardiola dit enthousiasme ook zal kunnen overbrengen op de A-ploeg.

Luis Aragonés maakte zijn selectie bekend voor Euro 2008. De meest verrassende keuze is die voor Santi Cazorla, de middenvelder van Villarreal, die verkozen is in de plaats van Albert Riera van Espanyol. Raúl (30) is niet opgenomen in de selectie. Bij de 23 uitverkorenen zijn er slechts twee spelers van landskampioen Real Madrid: Iker Ca- sillas en Sergio Ramos. Het is geleden van 1950 dat Real Madrid zo slecht vertegenwoordigd was.

Bojan Krkic (18) weigerde dan weer de selectie. “Ik voel me zeer vereerd dat de bondscoach aan mij heeft gedacht,” verklaarde het jonge talent van FC Barcelona, “maar ik was er pas geleden nog bij op het EK en het WK voor -17-jarigen en ik heb net mijn eerste seizoen in de Liga achter de rug. Het is voor mij hoog tijd om te rusten. Het spreekt voor zich dat de nationale ploeg in de toekomst op mij zal kunnen rekenen.”

Real Madrid stelde Robinho (24) voor om zijn contract te verlengen tot juni 2014.

Deco (30) stapt op bij Barcelona. De kleine Portugese middenvelder zou graag in Engeland of Italië gaan voetballen.

Michael Laudrup, de Deense coach die vorig seizoen bij Getafe aan de slag ging in de plaats van Bernd Schuster, verlaat na één seizoen de kleine Madrileense club alweer. Na een moeilijke start leidde hij het team voor de tweede opeenvolgende keer naar de Spaanse bekerfinale en bereikte hij ook de kwartfinale van de UEFA Cup.

Santiago Cañizares (38) speelde zondag zijn laatste wedstrijd voor FC Valencia. Ronald Koeman had hem uit de kern verwijderd, maar van Voro, de nieuwe coach, mocht hij opnieuw bij de groep aansluiten. Ondanks een nog één jaar lopend contract besliste hij om de club te verlaten. “En als ik geen aanbiedingen krijg, stop ik”, verklaarde hij.

DANIEL DEVOS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content