Voor het eerst in drie jaar begint Lierse met een nagenoeg ongewijzigde kern aan het kampioenschap. Tenzij één van de spitsen in laatste instantie nog vertrok, moet trainer Emilio Ferrera maar één vervanging in zijn basisteam doorvoeren : rechtsachter Axel Smeets week uit naar Turkije en wordt opgevolgd door Bertrand Crasson. De andere nieuwkomers ( Nicolas Timmermans en Maxence Coveliers, allebei ex-RWDM) zijn versterkingen in de breedte. Zijn de spelers intussen vertrouwd met de dagelijkse aanpak van hun trainer, hoe er straks gespeeld zal worden, wisten ze een week voor de competitiestart nog niet. Ferrera laat niet in zijn kaarten krijgen en wil dat zijn spelers verschillende systemen onder de knie hebben, waartussen hij vlot kan omschakelen. Ferrera wil stap voor stap gaan met Lierse. Vorig seizoen, zijn eerste, zette hij de defensieve organisatie op punt, zodat de ploeg van een schiettent veranderde in een verdedigend stevig geheel. Nu wil hij de spelers vooral beter maken en aanvallende patronen in het team stoppen. Daar snakken de mensen op het Lisp ook een beetje naar, want ondanks de goede resultaten van de vorige campagne zijn weinig wedstrijden in het geheugen blijven hangen.

Verdediging

Yves Van der Straeten blijft het betrouwbare sluitstuk tussen de palen. Leider van de defensie is nog steeds Jonas De Roeck, die na een operatie wel de competitiestart mist. Daardoor komt Igor Nikolovski, vorig jaar naar de B-kern gestuurd maar daar nu uit opgevist, weer in beeld. Hij gaat met Laurent Fassotte, ook terug uit blessure, de strijd aan voor de stek van De Roeck. Voor de plaats van tweede centrale verdediger liggen Stef Wils en Michael Nnaji met elkaar in balans.

Op rechts moet Bertrand Crasson met zijn ervaring in staat zijn Axel Smeets te doen vergeten. Die stond een jaar geleden al op het lijstje van de vertrekkers, maar op aandringen van Ferrera bleef hij, waarna hij een uitstekend seizoen afwerkte. Ook de jonge Nicolas Timmermans liet zich in de voorbereiding kennen als een betrouwbare, sobere verdediger. Door de aanslepende blessure van Jimmy Smet zal Hasan Kacic het seizoen aanvatten als linksachter. Een uitgelezen kans voor hem om te laten zien dat hij tot meer in staat is dan wat hij al liet zien. Vorig jaar was de rechtsvoetige Smet op links alvast een goede oplossing. Vaak onderschat bijt hij zich steeds vast in zijn rechtstreekse tegenstander en ook aanvallend (hij heeft een goede voorzet) staat hij zijn mannetje.

Middenveld

Met Marius Mitu en Marc Schaessens vond Lierse vorig jaar eindelijk de creatieve spelers die het al een paar jaar miste. Hoe belangrijk zij waren, bleek op het eind van het seizoen toen zij geblesseerd uitvielen en de ploeg ineenstuikte. Zorgen beide spelers ervoor dat het positiespel in het oog gehouden wordt, dan neemt een herboren kapitein Karel Snoeckx het loop- en stoorwerk op zich. Omdat op de linkerflank Kristof Imschoot noch Werry Sels totnogtoe een meerwaarde konden tonen, bestaat de kans dat Ferrera uitpakt met een driehoek op het middenveld, met afwisselend Mitu, Snoeckx en Schaessens in de punt naar voor. Evengoed kan de trainer voor vier middenvelders kiezen. In dat geval wordt Laurent Delorge (rechts) een rij naar achter gehaald, of worden Sels of Imschoot (links) ingepast.

Aanval

Door de ontbolstering van de jonge Ivoriaan Arouna Kone en Stein Huysegems die de bevestiging bracht van zijn prestaties het jaar voordien, moeten Geir Frigard en Bjorn De Wilde (die wegens een aanslepende blessure de competitiestart alleszins mist) wachten op een kans. In de voorbereiding pakte Ferrera vaak uit met een driemansvoorhoede, met daarin Delorge als ouderwetse rechtsbuiten. Vraag is hoe doeltreffend de voorhoede blijft als Kone en/of Huysegems alsnog vertrekken. In dat geval moet Ferrera tijdens de competitie nog nieuwe patronen uittekenen, eventueel met een naar valt te hopen nog voldoende gretige Gilles De Bilde.

Conclusie

Vorig seizoen kreeg voorzitter Gaston Vets met een vijfde plaats meer dan de negende stek waar hij vooraf op had gehoopt. Vooral wegens blessures greep Lierse uiteindelijk naast Europees voetbal. Misschien zit dat er nu in, als Ferrera erin slaagt bovenop de automatismen en de verdedigende sterkte van vorig jaar Lierse nu ook aanvallend een meerwaarde te geven, zodat het niet langer vooral hoeft te rekenen op een bevlieging van een spits. Tenzij zijn plannen door het vertrek in extremis van één of twee spitsen vertraging oplopen, wordt van Ferrera verwacht dat hij nu ook voor spektakel zorgt op het Lisp. Als dat allemaal lukt, mag Lierse op zijn minst een even goed resultaat als vorig jaar ambiëren.

door Geert Foutré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content