Geboren op 19 juni 1967

Gehuwd en vader van Alexis en Luca.

Wat is je huidige gemoedstoestand ?

“Lichtgeraakt, dat moet ik toegeven. Het kampioenschap is net van start gegaan en dat brengt toch altijd heel wat zenuwen met zich mee. We hebben hard gewerkt tijdens de voorbereiding en we willen daar nu de vruchten van plukken. Ik denk dat iedereen momenteel wel een beetje op de toppen van zijn tenen loopt.”

Waar had je graag geleefd ?

“Mijn ouders zijn afkomstig uit Huelva, in Andalusië. Ze emigreerden omdat de levensomstandigheden er op dat ogenblik onvoldoende waren om hun kinderen met de nodige zorg op te voeden. Ik zou graag terugkeren naar Huelva. Je kan het zien als een manier om mijn ouders te tonen dat hun opofferingen niet nutteloos waren. Ik zou hoe dan ook geregeld naar België komen.”

Wat is je lijfspreuk ?

Faire comprendre. Uitleg verschaffen, mensen iets willen leren : dat zat altijd al in mijn karakter. Hoe het komt, weet ik ook niet, maar het vormt ongetwijfeld de reden waarom ik, voor ik trainer werd, in het onderwijs terechtkwam.”

Wat is je grootste gebrek ?

“Geduld staat niet in mijn woordenboek. Ik werk dan ook niet graag samen met mensen die, nadat ze uitleg kregen, niet snel reageren. Alles moet vooruitgaan. In dit vak heb je geen tijd, de resultaten van nú tellen. Daar word je als trainer op afgerekend.”

Van welke films hou je ?

Fahrenheit 9/11 krijgt terecht lovende kritieken, maar een nog grotere fan ben ik van de films met Benoît Poelvoorde. Podium, Atomik Circus, C’est arrivé près de chez vous. Poelvoorde acteert echt met gemak. Als een voetballer zo speelt, spreken ze ook van talent. Ook Jack Nicholson, Sean Connery en Pierce Brosnan vind ik schitterende acteurs.”

Naar welke boeken gaat je voorkeur uit ?

“Naar het werk van Amélie Nothomb. Haar stijl bevalt me en de plot van haar romans zit steeds boordevol verrassingen. Ik lees ook graag Kafka en biografieën van historisch belangrijke mensen.”

Wie is je geliefkoosd historisch personage ?

Julius Caesar, Napoleon en vooral Columbus. Durven risico’s te nemen en erin geloven : dat is belangrijk. Door de ontdekking van Columbus veranderde de wereld drastisch. Maakte men geen vergelijking met zijn tocht toen Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette ?”

Wie zijn je hedendaagse helden ?

“De grote onderzoekers die zorgen voor een vooruitgang in de geneeskunde. Ook mensen die strijden voor een grotere vrijheid. Maar het meeste bewondering heb ik voor Bill Clinton : hij stond aan het hoofd van de machtigste staat ter wereld, maar bleef een mens van vlees en bloed, met zijn kwaliteiten en zijn gebreken.”

Welke socio-politieke veranderingen vind je goed/niet goed ?

“Ik heb bijzonder veel respect voor de politiek die Mikhaïl Gorbatchov voerde. De perestrojka gaf vrijheid aan miljoenen mensen in de voormalige Sovjet-Unie. Wat ik veel minder apprecieer is de hedendaagse tendens van individualisme en xenofobie. In het verleden is gebleken waartoe die gedachten kunnen leiden.”

Wat irriteert jou het meest ?

“In detail over voetbal praten met mensen die er eigenlijk geen verstand van hebben. Ik maakte het helaas een paar keer mee in de clubs waar ik werkte dat bepaalde bestuurders niets van het spelletje begrepen, maar er toch uitvoerig met mij over wilden praten. Dat stoorde me.”

Wat is voor jou het aards paradijs ?

“Dat via je werk of via professioneel succes bereiken lijkt mij onmogelijk. Een titel, beker of Europese deelname : het geeft ongetwijfeld een fantastisch gevoel, maar dat ebt snel weg. Het paradijs staat voor mij synoniem met andere woorden : gezondheid, familie, vrouw, kinderen.”

Wat zullen je eerste woorden zijn als je God ontmoet ?

“Ik heb gedaan wat ik kon.”

door Pierre Bilic

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content