Bayern München verkeert in nood.

Erevoorzitter Franz Beckenbauer is het beu. Hij pleit voor een grote schoonmaak bij het sputterende Bayern München, dat de Champions League dreigt mis te lopen. Het matige seizoen dat zijn club doormaakt, waarschijnlijk zonder prijs, kan volgens der Kaiser ook een positief gevolg hebben. “Je kunt op zo’n moment vernieuwen en zeggen : zo gaan we het nu aanpakken”, verklaarde hij in Welt am Sonntag. Eén van de gebieden waarop de topclub uit Beieren zich wil verbeteren, is het transferbeleid. “We zijn wellicht te voorzichtig geweest en niet bereid om meer risico’s te nemen. Het lukte ons niet om creatieve krachten als Michael Ballack, Zé Roberto en Sebastian Deisler te compenseren”, gaf Beckenbauer ootmoedig toe.

De voorzitter vindt dan ook dat er aan het huidige middenveld iets ontbreekt. ” Mark van Bommel is een zeer belangrijke speler. Maar wel op een bepaald gebied. We hebben een type nodig die een duel kan bepalen. Zo iemand missen we momenteel. Diego (Werder Bremen), Rafael van der Vaart (HSV) of Lincoln (Schalke 04) kunnen dat wel. We moeten een kwaliteitsinjectie invoeren.”

Het is overduidelijk : Bayern München, dat zaterdag thuis van Hamburg verloor, kent angstzweet en hunkert naar de Champions League, voor het geld en de daarmee gepaard gaande status. Er is nood aan nieuwe impulsen én kwaliteitsvoetballers. Er wordt gedacht aan een spits, een draaischijf en een doelman, want aanvoerder én clubicoon Oliver Kahn loopt op zijn laatste benen. Manager Uli Hoeness onderhandelde al met Miroslav Klose, die weg wil bij Werder Bremen, zeker nadat Luca Toni (Fiorentina) aangaf niet te willen komen. Hasan Salihamidzic trekt naar Juventus, Owen Hargreaves flirt met Manchester United, terwijl volgens de Duitse sensatiepers Ali Karimi, Mehmet Scholl, Roque Santa Cruz, Claudio Pizarro en Christian Lell niet meer welkom zijn.

Bayern München verzekerde zich voor volgend seizoen al van de diensten van Jan Schlaudraff (Alemannia Aachen), Hamit Altintop (Schalke 04) en de Argentijn José Ernesto Sosa (Estudiantes de la Plata).

Oud-bondscoach Jürgen Klinsmann (42) wordt tv-analist en krijgt een eigen programma. De oud-international tekende een lucratief tweejarig contract bij de commerciële zender Arena.

Het fel geplaagde Bayern München kan dit seizoen geen beroep meer doen op Lukas Podolski (21) en Valérien Ismaël. Podolski onderging een operatie aan de linkerknie, waar een stuk loszittend kraakbeen werd verwijderd. De spits zal drie maanden revalidatie nodig hebben. Ismaël, pas hersteld van een gebroken scheen- en kuitbeen, moest een plaat laten verwijderen en is minstens twee maanden buiten strijd.

Marc Ziegler (30) speelt vanaf volgend seizoen tot 2010 bij Borussia Dortmund. De goalie verlaat Arminia Bielefeld, om in het Westfalenstadion te fungeren als doublure voor Roman Weidenfeller.

Schalke 04 maakte de overgang van Jermaine Jones (25) bekend. De middenvelder, die transfervrij wordt overgenomen van Eintracht Frankfurt, tekende tot 2001 bij de Königsblauen. Momenteel herstelt Jones van een meniscusoperatie.

Oliver Neuville (33, Gladbach) onderging een liesoperatie. Zijn seizoen zit erop.

Leverkusen betaalde 5,6 miljoen euro voor de Chileense verdediger Arturo Vidal (19) van Colo Colo. Hij kreeg een vierjarig contract.

Karlsruhe promoveert na negen jaar weer naar de Bundesliga.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content