Bondscoach José Antonio Camacho nam ontslag als Spaans bondscoach en wordt opgevolgd door Iñaki Sáez.

José Antonio Camacho nam twee weken na de frustrerende uitschakeling op het WK zelf ontslag, omdat hij dat voor alle partijen de beste oplossing achtte. De oud-international twijfelde al langer of hij zijn nog twee jaar doorlopende contract wel moest uitdienen. Ondanks het feit dat de Spanjaarden na de dubieuze uitschakeling in de kwartfinale tegen Zuid-Korea als helden werden ontvangen in eigen land, stoorde Camacho zich aan de kritiek in de pers op zijn optreden voor en tijdens het toernooi.

Verscheidene Spaanse media vonden dat Spanje dwingender had moeten spelen en begrepen een aantal tactische keuzes van Camacho niet. Zo had hij Raúl niet moeten wisselen tegen Ierland en had hij hem in de verlenging tegen Zuid-Korea ondanks een blessure moeten inbrengen om de overwinning te forceren. “Het is beter voor iedereen dat ik opstap. De Spaanse voetbalbond wint, omdat mijn opvolger in een gespreid bedje terechtkomt. Ook ik win, omdat ik niet goed kan werken als zoveel mensen twijfelen aan mijn kwaliteiten. Er is gewoon een einde gekomen aan mijn cyclus. Ik heb de spanning van het dagelijks aan de gang zijn met een groep nodig”, verduidelijkte de voormalige verdediger van Real Madrid zijn beslissing.

Camacho was sinds 24 september 1998 bondscoach en begon met 1-0-winst tegen Rusland. Onder zijn leiding kwalificeerde Spanje zich uiterst simpel voor zowel Euro 2000 als voor het WK 2002. De ploeg oogstte lof voor de aanvallende en zeer succesvolle speelwijze. Maar op de eindtoernooien wist de nationale ploeg niet aan de verwachtingen te voldoen. Tijdens het EK in Nederland en België sneuvelden de Spanjaarden in de kwartfinale tegen de latere kampioen Frankrijk. Op het WK bleek Zuid-Korea in kwartfinale beter in het nemen van strafschoppen, nadat Spanje in de wedstrijd twee goals ten onrechte afgekeurd zag worden. Toch oogde de balans onder het bewind van Camacho positief. In 44 wedstrijden werden er 28 overwinningen behaald, negen gelijke spelen en zeven nederlagen. Het doelpuntensaldo (105-37) sprak ook boekdelen.

Assistent-bondscoach en beloftetrainer Iñaki Sáez (47) zal voorlopig als interim de taken overnemen. Hij behaalde op de Olympische Spelen in 2000 een zilveren medaille, nadat hij twee jaar eerder Griekenland versloeg in het EK voor -21-jarigen. Eerste opdracht wordt een vriendschappelijk duel op 21 augustus in Hongarije, in het kader van de festiviteiten voor Ferenc Puskas. De meest belangrijke afspraak volgt op 7 september in Griekenland, wanneer de eerste EK-kwalificatiewedstrijd wordt gespeeld.

(DDv)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content