Komende zondag speelt Nigeria in het kader van de kwalificaties voor het WK uit bij Rwanda. Als de groepsleider in de Afrikaanse groep 4 uit dat duel en de thuismatch tegen Angola op 18 juni vier punten haalt, is hij zeker van de kwalificatie voor Duitsland. Vier jaar na een ontgoochelend WK in Azië kan de ploeg dan voor de vierde keer op rij trachten een gooi te doen naar de wereldtop.

In het spoor van Christian Chukwu, de bondscoach, werkt Augustine Eguavoen (19 augustus 1965), ex-speler van onder meer AA Gent en KV Kortrijk, aan de uitbouw van zijn verdere trainerscarrière. Augustine coachte de min-17-jarigen van zijn land voor hij assistent werd van Chukwu. De ploeg bereidde de trip naar Rwanda voor in Londen. Met de nodige problemen, zo werden vorige week nog drie spelers naar huis gestuurd. Augustine, maandag : “De spelers druppelen hier met mondjesmaat binnen, het is niet evident om een groep die over Afrika en Europa verspreid is te verzamelen. Tal van jongens hadden nog verplichtingen bij hun club en kunnen maar laat naar Londen afreizen.” Wie wij zouden moeten kennen ? “Uiteraard Okocha en Kanu, ex-Ajax nu West Brom. En zeker nog de drie jongens die in België voetbalden, Odemwingie (nu Rijsel, nvdr), Yobo (Everton) en Enakarhire (Sporting Lissabon). Ik denk dat we sterk genoeg zijn om iets te kunnen doen op het WK in Duitsland. En daarna wil ik terug naar België, een eersteklasser trainen.”

Hoe verging het hem na zijn seizoenen bij Gent en KV Kortrijk ? “Goed en minder goed. Ik had contacten met West Brom en QPR, maar door een stom incident liep dat verkeerd. Ik kreeg een rode kaart tegen Moeskroen, vertrok naar Engeland, was niet aanwezig op de bond en werd bij verstek geschorst. Daarop trok ik voor een tijdje naar Spanje en naar de States. Spanje viel tegen, in de States konden ze niet wegsteken dat ze geen voetbalcultuur hadden. Pas toen ik naar Moskou kon om er bij Torpedo te voetballen, ging het weer beter. Nadien heb ik ook nog in Malta gespeeld en later zelfs getraind. Daarna ging ik voor de Nigeriaanse FA werken.”

Aan Han Grijzenhout, zegt hij, liet hij weten dat hij trainer wilde worden. “Zijn aanpak inspireerde me, maar de man die me als trainer het meest beïnvloedde, was René Vandereycken. Gent had in die periode geen slechte ploeg, maar we verloren altijd van Anderlecht. Tot René kwam. Ongelooflijke tijd. Zo’n trainer wil ik ook worden. Hierbij solliciteer ik naar een job. Wie me wil, mag me na volgend seizoen contacteren.” Je moet er tegenwoordig wel een diploma voor hebben. “Geen probleem, ik heb genoeg bagage en ervaring.” (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content