Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Veel kans dat Koen Daerden deze week van Genk naar Brugge verhuist. ‘Hij is de speler die Club nodig heeft.’

De transfersom van 4 miljoen euro viel al, waarmee Koen Daerden (24) de duurste Belg in onze competitie zou zijn. Enkele getuigen leggen uit waarom de linksvoetige Genkmiddenvelder en Rode Duivel dat geld waard is : Aimé Anthuenis, Sef Vergoossen, Franky Van der Elst en Gert Claessens.

Sef Vergoossen

“Ik ken Koen al vanaf zijn twaalfde. Ik was trainer bij de jeugd van MVV en hij stond in de spits bij Tongeren. Op een jeugdtoernooi scoorde hij viermaal tegen ons, waarna hij in de tweede helft als verdediger ging spelen, Koen veegde achteraan alles op, het bleef 4-0. Ik wilde hem toen al naar MVV halen, je zag dat hij het ver kon schoppen. Zijn ontwikkeling werd de laatste jaren afgeremd door diverse blessures. Anders zat hij al lang in het buitenland.

“Ik kan zijn beslissing om te vertrekken wel begrijpen, hij zit al van zijn zeventiende in het eerste elftal van Genk, er komt een tijd dat je dan een stapje naar buiten wil zetten. Hij is klaar om door te groeien. Het enige wat ik bij Koen als minpunt moet aanstippen, zijn zijn kopspel en het teveel aan zelfkritiek. Hij heeft de neiging om te hard te zijn voor zichzelf en de zaken te willen forceren. Ik heb hem er vroeger vaak genoeg op moeten wijzen dat hij rustig moest blijven.

“Koen Daerden is een uitzonderlijke voetballer, alles wat hij doet, is functioneel. Hij kan met één beweging meer teweegbrengen dan anderen met vijf acties. Die jongen bezit bovendien de perfecte mentaliteit. Het karakter van een profsporter : bleef langer op de training en wilde er alles voor doen om te verbeteren. Hij kon lastig zijn als hij verloor. Zelfs in een groep met leiders zoals Josip Skoko en Wesley Sonck had hij al een eigen mening. Maar hij kende tegelijkertijd zijn plaats en accepteerde dat er bepaalde figuren boven hem stonden in de ploeghiërarchie.”

Aimé Anthuenis

“Ik herinner me een van de eerste matchen van Koen Daerden voor de Rode Duivels, tegen Polen. Hij maakte daar als jonge gast meteen indruk op mij. Een uitstekende mentaliteit. Een beetje zoals Timmy Simons : zoekt de fout altijd eerst bij zichzelf. Louter sportief doet hij me denken aan Kari Ukkonen en Bruno Versavel. Beiden balvaste linkspoten die ook centraal uit de voeten kunnen en sterk zijn in het infiltreren. En niet onderschatten : linksvoetige spelers lopen er niet te veel rond, dat is voor hem een extra troef.

“Koen is een middenvelder naar mijn hart, iemand die van box to box raakt. Door de vele blessures werd hij afgeremd in zijn ontwikkeling, maar dat kan ook positief uitvallen : ten eerste bezit hij nu nog een ruime progressiemarge en ten tweede leerden die tegenslagen hem de voetjes op de grond te houden.

“Als Koen naar Club Brugge vertrekt, verwacht ik dat hij er snel een van de dragers wordt. Een inlooptijd heeft hij niet nodig. Dat was bij de Rode Duivels evenmin zo. Door zijn professionele houding zal hij vanzelf respect afdwingen. Echte leiders zijn diegenen bij wie het rendement hoog ligt, slechte leiders zijn diegenen die veel in de kranten komen maar een laag rendement halen. Je moet niet zonodig veel kabaal maken om respect af te dwingen. Kijk naar Bart Goor en Timmy Simons. Wel, ik zet Koen Daerden in dat lijstje.”

Gert Claessens

“Bij Genk kreeg Koen het gevoel dat hij alles al had meegemaakt en hoewel de Genksupporters en -spelers zijn vertrek zouden betreuren, zou het voor hem misschien geen slechte zaak zijn als hij eens andere lucht kan opsnuiven. Club, dat Europees speelt, is toch een stapje hogerop. Vorig jaar kon hij naar Wolfsburg of Feyenoord, dat was ook geen slechte keuze. Maar ook bij Club Brugge zal de druk groter zijn dan bij Genk, als de transfer wordt afgerond, zeker met dat prijskaartje van 4 miljoen euro. Dan word je veel kritischer beoordeeld. Twee slechte wedstrijden en de kritiek barst los. Maar Koen is een jongen zonder kapsones, die blijft hoe dan ook verder werken en een mindere prestatie compenseert hij altijd met inzet en onverzettelijkheid. Met zijn mentaliteit, snelheid en loopvermogen past hij trouwens perfect bij Club Brugge. Koen kan iets teweegbrengen in een ploeg, ook en vooral op training. Dat hij zich roert, zit nu eenmaal in hem. Hij geeft altijd het maximum van zichzelf en eist dat ook van zijn medespelers.

“Toen ik destijds als 22-jarige bij Club Brugge aankwam, was ik het eerste seizoen een beetje geïntimideerd door de grote namen in de ploeg. Ik bezat niet de volwassenheid die Koen wél heeft. Het enige dat je moet afwachten, is hoe hij reageert op die verandering van omgeving. Voor de eerste maal in zijn leven wordt hij uit zijn normale sociale leven getrokken. Terwijl Koen toch enorm aan zijn familie hangt, aan zijn oma’s en opa’s. Gelukkig kan hij rekenen op zijn vriendin.”

Franky Van der Elst

“Koen Daerden is een speler met de nodige kwaliteiten voor Club Brugge. Zowel sportief als mentaal. Hij kan een grote afstand overbruggen, infiltreren, scoren en aangeven. Deze ploeg had daar nood aan, zeker op de linkerkant. En zeker met het systeem dat de trainer op het oog heeft. Emilio Ferrera schenkt zijn flankspelers veel vrijheid, hij verlangt enkel dat ze goed de ruimtes benutten. Dat kan centraal zijn of op de flank. De flankspelers moeten de tegenstander uit hun positie lokken.

“Als hij komt, zal Koen bij Club in de eerste plaats als linkermiddenvelder uitgespeeld worden. Centraal hebben we er al genoeg lopen, zeker als straks ook Karel Geraerts erbij komt. Maar dat betekent niet dat Daerden tegen de zijlijn moet blijven plakken. Met een spits als Salou erbij, die het best rendeert met veel lopende spelers rond zich, ziet die combinatie er op papier dan alvast mooi uit. Ook Bosko Balaban moet daarvan kunnen profiteren.

“De concurrentie ? Jonathan Blondel zien we als een pion voor de verdediging. Ivan Gvozdenovic en Michael Klukowski zijn backs. Daerden zal in concurrentie moeten gaan met Elrio Van Heerden, Grégory Dufer, Gaëtan Englebert en vergeet ook Manasseh Ishiaku niet, die onder Ferrera weer kansen kreeg. Er is veel concurrentie, maar dat is exact wat we beogen. Iedereen zal zich moeten bewijzen.

“Daarnaast wordt Daerden ingehaald als persoonlijkheid, iets wat in deze groep ontbrak. We moesten op zoek naar jongens die hun mond durven opendoen, zelfs als Gert Verheyen was gebleven. Ook van Salou, en in mindere mate van Timothy Dreesen, verwachten we dat ze zich laten gelden.”

MATTHIAS STOCKMANS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content