Sinds de G5 (Anderlecht, Club Brugge, RC Genk, Standard en AA Gent) boos wegliepen van de laatste vergadering van de liga beroepsvoetbal, is het ze me-nens met de oprichting van een nieuwe vereniging van profclubs. Nu hij op het eind van deze maand het managerschap van Anderlecht vaarwel zegt en niet langer bij het dagelijks beleid van de Brusselse club betrokken zal zijn, wordt Michel Ver- schueren meer dan ooit naar voren geschoven als hun woordvoerder.

“Verschueren kent het profvoetbal in België van binnen en van buiten”, zegt een medestander, “en hij heeft entrees op alle politieke niveaus. Als Jean-Marie Philips(de huidige voorzitter van de profliga, nvdr) een minister belt, krijgt hij misschien de adjunct van de tweede kabinetschef aan de lijn. Verschueren daarentegen heeft échte invloed. Was hij voordien te veel een vertegenwoordiger van Anderlecht, dan is hij nu een neutraler figuur geworden. Dat maakt hem aanvaardbaarder voor ons. Hij is ook bereid om die rol op zich te nemen en beseft dat hij dit niet kan doen met de pet van Anderlecht op. Daarvoor is hij een te slimme man.”

“Vanuit zuiver theoretisch standpunt is dat misschien juist,” is de reactie van Verschueren, “maar ik moet toch opletten dat ik mij niet in een positie manoeuvreer die diametraal staat tegenover de belangen van Anderlecht. Kijk, het is in de profliga zoals in de Europese Unie : er zitten daar veel mensen van goede wil, maar uiteindelijk verdedigt ieder in de eerste plaats zijn eigen, protectionistische belang. En wat nu concreet de profliga betreft : we zijn daar iets aan het samenhouden wat niet meer samen te houden is.”

Afgesproken was dat Verschueren en de voorzitters van de G5 – Roger Vanden Stock, Michel D’Hooghe, Jos Vaessen, Ivan De Witte en Luciano D’Ono-frio (niet de voorzitter, maar wel de baas op Standard, luidt het) – een beslissende bijeenkomst zouden houden na de Europese op-drachten van Anderlecht en Club Brugge tegen Bayern München en Ajax. Het zou de bedoeling zijn om met z’n vijven een nieuwe profliga op te richten, en die daarna stap voor stap uit te breiden. “Maar dan op ónze uitnodiging,” wordt gezegd, “deze keer zullen wíj kiezen wie erbij komt.” Dat de tv-rechten niet onderhandeld kunnen worden zonder hen, de grote clubs, maakt de G5 zeker van hun zaak. Eerder vroeg dan laat, verwachten ze, zullen de anderen schoorvoetend toenadering zoeken.

Michel Verschueren, na Eddy Wauters de man die het langst zitting heeft in de profliga (sinds 1973), wacht nu op telefoons van de G5-clubvoorzitters. Zaterdagmiddag : “Gisteren had ik Antoine Vanhove nog aan de lijn vanuit Genève en D’Hooghe belt mij om de twee dagen. Eén van de komende dagen komen we zeker tot een afspraak.”

‘Verschueren was vroeger te veel de man van Anderlecht, nu is hij een neutraler figuur geworden.’

door Jan Hauspie

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content