Met zijn veertig miljoen euro is Javi Martínez de duurste aankoop ooit in de Bundesliga. De verdedigende middenvelder verruilde Athletic de Bilbao voor Bayern München. Dat verliep zo.

Javier Martínez Aguinaga (geboren op 2 september 1988 in Ayegui) heeft de geschiedenisboeken gehaald met zijn historische overgang naar Bayern München. Martínez werd eerder al de natuurlijke opvolger van Xabi Alonso bij la Roja genoemd – ook al zijn de twee niet bepaald vergelijkbaar. JM ziet er met zijn 86 kilo voor 1m90 niet alleen een stuk indrukwekkender uit, hij kan ook depanneren als centrale verdediger. De nieuwste Bayernaanwinst pakte vorig seizoen dertien keer geel, werd drie keer uitgesloten en scoorde vier keer. Nog een punt waarop hij verschilt van de doorgaans erg braafjes spelende Xabi. Martínez is wat je noemt het type mannetjesputter.

De verdedigende middenvelder is het trouwens wel gewend om als toptransfer te worden binnengehaald. Hij was amper zeventien toen hij Osasuna B verruilde voor Athletic de Bilbao voor de ronde som van zes miljoen euro. Rancune is Martínez overigens vreemd, want niet lang voor zijn overstap naar het Baskenland werd zijn oudere broer nog vriendelijk verzocht om Lezama, het opleidingscentrum van Athletic de Bilbao, te verlaten. Javi’s broer was door die afwijzing zo van slag dat mama Martínez zwoer dat geen van haar zonen ooit nog voor Athletic zou uitkomen. Het moet zijn dat de beer dan toch danst voor (veel) geld…

Buitengewone speler

De opmars van Javitxu is opmerkelijk. Hij maakt al enkele jaren deel uit van de Spaanse nationale ploeg. Hij was erbij op het WK in Zuid-Afrika en kroonde zich mee tot Europees kampioen afgelopen zomer. Toen bekend werd gemaakt dat Het kind van Ayegui tot de definitieve selectielijst behoorde, barstte er een waar volksfeest los in het kleine stadje van 2000 inwoners op 45 kilometer van Pamplona. Bondscoach Vicente del Bosque strooide dan weer met complimentjes: “Javi is een geweldige speler en een echte leider. Hij heeft te allen tijde het volledige speelveld in zijn hoofd.” Enige smet op zijn carrière tot hiertoe zijn de drie verloren finales. De Copa del Rey ontglipte hem tot twee keer toe (2009 en 2011) en ook in de finale van de Europa League (2012) trok Martínez met Athletic de Bilbao aan het kortste eind.

De spelstijl van het Baskische voetbal is er altijd een geweest die aan de Britse rechttoe-rechtaanstijl deed denken. Mede door toedoen van JM werd die spelstijl langzaam maar zeker omgevormd tot een stijl waarin techniek en vinnig samenspel de bovenhand hebben. Dat doet dan weer denken aan het tiqui-taca van la Roja. Martínez was de hoeksteen in het systeem van Marcelo Bielsa. De Argentijnse coach stelde zichzelf in zijn column in El País de vraag wat Athletic de Bilbao nu juist verliest door het vertrek van Martínez. ‘Een buitengewone speler’, was het antwoord.

Niet naar Real of Barça

Het zal niemand verbazen dat de prestaties van Javi Martínez ook Real Madrid en FC Barcelona zijn opgevallen. Hij leek voorbestemd om de Koninklijke te gaan vervoegen, maar daar kwam verandering in tijdens de laatste Athletic-Real van vorig seizoen. Real was toen al zeker van de titel en Javi Martínez achtte het moment rijp om Cristiano Ronaldo vlak voor de bank van Real Madrid toe te bijten “dat hij de titel maar elders moest gaan vieren, hijo de p…” Nadien is er nooit meer sprake geweest van een overgang naar Real Madrid.

Dat akkefietje met CR maakte Martínez plots wel een nog interessantere optie voor Barcelona. Athletic wilde evenwel geen eurocent minder dan de vooropgestelde veertig miljoen euro en dat wilde Barcelona niet op tafel leggen. De schuldenberg van de blaugrana zit daar ongetwijfeld voor iets tussen, maar waarschijnlijk dachten ze in Catalonië vooral dat ze met Sergio Busquets toch al over een meer dan aardige nummer zes beschikken. Karl-Heinz Rummenigge, voorzitter van Bayern München, zei onlangs in El País: “Het klopt dat veertig miljoen euro niet weinig is, maar je mag niet vergeten dat Martínez twee miljoen euro per seizoen minder verdient dan eerst was overeengekomen. Over vijf seizoenen gezien scheelt dat meer dan een slok op de borrel.” Dat noemen ze nog eens clubliefde… zelfs vooraleer je het shirt van je nieuwe club ook maar één keer hebt gedragen. Een paar maanden eerder zag het er nochtans naar uit dat er van een transfer geen sprake kon zijn. Bayern vond de vraagprijs schandalig hoog. Uiteindelijk werd er dan toch in ware Hollywoodstijl – JM werd overgevlogen in een privéjet en opgehaald met een geblindeerde limo – nog een lastminutedeal gesloten.

Als we de Catalaanse krant Sport mogen geloven, drong Martínez zelf aan op een transfer. Dat probeerde ook Fernando Llorente, zij het met iets minder succes. De boomlange spits wordt sindsdien uitgefloten door de eigen supporters. We kunnen er ons wel wat bij voorstellen want het is niet bepaald de gewoonte dat topspelers vertrekken bij Athletic de Bilbao. Het is zelfs bijna verboden. Herinner u het verhaal dat Julen Guerrero destijds in het Baskenland zou zijn gebleven onder druk van de terroristische ETA-beweging. We hopen voor Martínez dat hij niet te maken zal krijgen met dezelfde chantagepraktijken als BixenteLizarazu toen die naar Bayern München overstapte.

door dani moreno

Javi Martínez beledigde Cristiano Ronaldo tijdens de wedstrijd en weg was zijn transfer naar Real Madrid.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content