De transferperiode is voorbij, Anderlecht en Aruna Dindane kunnen de brokken proberen te lijmen. Volgende week wacht immers Valencia. Zondag leek er alvast een verzoening in de maak.
Hij haalde vorige week ook in eigen land de sportkolommen, Aruna Dindane. Via het internet was ook in Ivoorkust zijn krachtmeting met Anderlecht te volgen. L’intelligent d’Abidjan, Le Patriote of Le Jour, allemaal wilden ze van de spits weten of de strubbelingen een invloed zouden hebben op zijn concentratie voor de wedstrijd tegen Soedan, de vierde kwalificatiematch van Ivoorkust voor het WK 2006 in Duitsland. Neen, bezwoer de Afrikaanse parel zijn landgenoten, hij kon zich perfect concentreren. Wat ook bleek: Aruna scoorde twee keer in het met 5-0 gewonnen duel.
De wedstrijd werd ter plaatse gevolgd door Serge Trimpont, die vrijdag afreisde naar Ivoorkust om er in te praten op de speler. Tot zijn verrassing trof hij er ook Herman Van Holsbeeck aan, die, ver van Belgische waarnemers, de brokken wilde proberen te lijmen. Geen makkelijke opdracht, want Trimpont moest eerder op de week toegeven dat hij de controle over zijn speler was kwijtgeraakt. Als hij A zei, kreeg Aruna bij wijze van spreken tien minuten later al een telefoontje van Jean-Marc Guillou of diens assistent-zakenpartner Régis Laguesse, die hem B deden zeggen. Laguesse vergezelde Aruna vorige week maandag naar de luchthaven in Brussel, maar was vorig weekend niet in Ivoorkust. De Fransman maakte zondag een fietstochtje en begreep de hele heisa niet. “Aruna heeft toch al gezegd dat hij bij Anderlecht blijft ? En een transfer is niet meer mogelijk. Wat heeft Anderlecht ginder dan te bespreken ?”
Wie is die man, die zich opwerpt als de vertegenwoordiger van Aruna ? Régis Laguesse dook voor het eerst op in België op 25 september 2001. Guillou stelde hem voor als assistent-trainer. Guillou was eigenlijk naar Beveren gekomen als sportief directeur, maar omdat het niet klikte met Emilio Ferrera, werd hij ook coach. Als sportieve adelbrieven kon Laguesse een passage bij Angers voorleggen, maar vooral was hij een werknemer van Guillou op zijn Académie in Ivoorkust. Laguesse leidde de meeste trainingen en was zelfs een tijdje hoofdcoach van Beveren, toen Guillou in Ivoorkust zijn zaakjes onder controle trachtte te houden. Beveren en Guillou, dat was in die dagen nog een gearrangeerd huwelijk waarin beide partners vrij argwanend tegenover elkaar stonden. Van de afwezigheid van de Fransman profiteerde de Belgische groep onder leiding van ondervoorzitter De Colfmaeker om Laguesse op 25 januari 2002 uit en Thierry Pister in het trainerszadel te wippen. Beveren eindigde dat seizoen als laatste met amper veertien punten, maar handhaafde zich toch in de eerste klasse omdat RWDM geen licentie kreeg.
Laguesse bleef ook na zijn ontslag op de club rondhangen, maar niet meer in een officiële functie. Hij ging zich bezighouden met spelersbegeleiding. Jean-Marc Guillou beschouwde Beveren immers als een tussenstap tussen zijn opleidingsproject in Ivoorkust en succesvolle carrières voor zijn spelers bij grote clubs in Europa. Na tien jaar van investeringen was het moment rijp om er eventueel iets aan te verdienen. “Daar doet men in België nogal agressief over,” aldus Laguesse zondag, “maar kunt u hier iets tegen hebben ?”
Om alles binnen de eigen familie te houden, probeerde dochter StéphanieGuillou haar licentie als spelersmakelaar te halen. Zelf mag Jean-Marc Guillou dat niet doen wegens onverzoenbaar met een officiële functie in een club. Stéphanie slaagde echter nog steeds niet voor het examen. Dus werd een andere piste bedacht. Daarin komt de andere dochter, Sarah, haar rol in het verhaal spelen. Sarah is de echtgenote van een chirurg uit Nice, Bernard Massini. Die opereerde in het verleden al spelers van de Académie, waaronder Dindane, en heeft tachtig procent van de aandelen van de firma Académie Management in zijn bezit. De overige twintig procent zijn in handen van Régis Laguesse.
Académie Management : het ruikt naar spelershandel door een firma zonder officiële licentie. Onderzoeksjournalist François Vermeulen polste Jean-Marc Guillou naar het bestaansrecht van de firma, maar volgens Guillou is het louter “een slapende vennootschap waarmee hij nog geen concrete plannen heeft”. In Beveren doet de naam desgevraagd geen belletje rinkelen. De firma diende geen facturen in bij de club voor spelersbemiddeling en kreeg ook nog nooit geld gestort. Laguesse bevestigt het verhaal : “De firma is opgericht, met nog andere aandeelhouders overigens – uw percentageverhouding klopt niet. Maar ze heeft nog niks gedaan, wat uit de rekeningen ook moet blijken. We hebben ooit gedacht om ermee te werken, maar het is niet van de grond geraakt.”
Duidelijk is dat Guillou, met de hulp van Laguesse, de groep wil samenhouden en zelf de carrière van de spelers wil sturen. Daarom stelde hij zijn spelers voor een Association des Académiciens en Activité op te richten. Die vereniging drijft op de lidgelden van de voetballers en zou voor hen één makelaar kiezen. Die zou als wederdienst een deel van zijn winst aan de vereniging moeten terugstorten. Op die manier kan die verder functioneren en spelers blijven opleiden in Ivoorkust.
Eén keer raden wie die makelaar is : Régis Laguesse. Zelf heeft hij geen licentie, maar ondertussen is hij bediende van het Franse bureau VIP Management, dat wél over een Fifa-licentie beschikt en afspraken heeft met de Académie. Niks belet Laguesse dus om bij clubs officieel op te treden als begeleider van de spelers die door Beveren of de Académie worden getransfereerd. Met Straatsburg zat hij rond de tafel voor Arthur Boka, met Nantes voor Yapi Yapo en de voorbije maanden was hij geregeld in Donetsk, waar Beveren drie spelers ( Arsène Né, Yaya Touré en Igor Lolo) kon plaatsen.
Ook Aruna had nu in Oekraïne moeten voetballen. Begin deze zomer belde de Ivoriaan vanuit zijn land naar Serge Trimpont, zijn Belgische manager, met de mededeling dat Laguesse een formidabele aanbieding van Donetsk voor hem klaar had liggen en dat hij ernaartoe verhuisde. Het kostte Anderlecht veel overtuigingskracht om zijn aanvaller van dat plan te doen afzien. Het vervolg is dat nu ene Andrés Mendoza bij Metallurg voetbalt, die zijn contract bij Club Brugge verbrak om naar ginder te kunnen.
Ook in de transfer van Didier Zokora probeerde Laguesse een voet tussen de deur te krijgen. Dat zou niet zijn gelukt. Zokora werd opgeleid door Guillou, maar tekende voor zijn belangenbehartiging bij SEM. Zijn transfer naar Saint-Etienne werd afgehandeld door het Leuvense bureau en Franck Belhacen, een Fransman.
Laguesse is niet nieuw als begeleider van Aruna, in tegenstelling tot wat Anderlecht wil doen geloven. Al op 8 januari 2004 liet Aruna zich tegenover verslaggevers van L’intelligent d’Abidjan ontvallen dat hij zich geflatteerd voelde door de belangstelling van Marseille en Lyon, maar dat hij zich niet druk maakte. “Ik laat mijn zaakwaarnemers, Serge Trimpont en Régis Laguesse, dit rustig afhandelen. Ik bel ze geen vijftig keer per dag, je suis zen.”
Er is zakelijk nog een andere band tussen Aruna en Guillou. De Fransman maakte de Ivoriaan tot aandeelhouder van zijn nieuwe Académie in Ivoorkust (na problemen met de voorzitter van Asec Abidjan richtte Guillou een nieuw samenwerkingsverband op, dit keer met FC Toumodi, een tweedeklasser). Aruna investeert mee in de opleiding van zijn opvolgers, samen met nog andere voetballers die intussen een carrière en wat centen hebben. Laguesse vindt dit normaal : “Wij zullen er niet eeuwig zijn. Er zijn in dit dossier twee dingen. Eén : mensen die al tien jaar hebben geïnvesteerd, recupereren nu wat van die inspanningen. En twee : de spelers die al wat geld verdienen – niet de jongens van Beveren met hun minimumcontract -, investeren dat thuis in nieuwe generaties voetballers. Een mooi verticaal systeem, dat op termijn zelfbedruipend kan zijn. Is er iets mooiers dan dat ? Ik snap niet waarom iedereen ons aanvalt. Aruna had een héél mooie aanbieding van Donetsk, maar Anderlecht wil bepalen waar de speler gaat.”
Hoe moet het nu verder ? Laguesse : “Aruna gaat gewoon weer voor Anderlecht spelen, zoals hij op 1 september al zei. Wij zijn bekommerd om zijn carrière en gaan hem niet het tegendeel adviseren. En bij de volgende transferperiode zien we wel.”
Dat nieuws wordt bevestigd vanuit Ivoorkust. Valencia is gewaarschuwd.
door Peter T’Kint en Pierre Bilic
Aruna, en niet Mendoza, had nu in Oekraïne moeten voetballen.
Aruna investeert, als aandeelhouder, mee in de opleiding van zijn opvolgers.