Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Met flair en allure debuteerde Thomas Vermaelen vorige week in de nationale ploeg. In het sneeuwlandschap van Luxemburg was hij het enige lichtpunt in een grauw geheel. De vlekkeloze prestatie van de verdediger van Ajax tegen een voetbaldwerg mag uiteraard niet overgewaardeerd worden. Niettemin moet je vaststellen dat de ontwikkeling van Vermaelen nooit in een dusdanige stroomversnelling zou zijn gekomen indien hij in België was gebleven. De Antwerpenaar beschikt over kwaliteiten die hier zeldzaam zijn : hij is een verdediger die leerde voetballen.

Dat heeft uitsluitend met opleiding te maken en met accenten die op training worden gelegd. Bij Germinal Beerschot was Moussa Dembele vorig seizoen een getalenteerde aanvaller die in negentien competitiewedstrijden mocht opdraven. Hij trok vorige zomer naar Willem II dat amper 250.000 euro voor hem neertelde. Hoewel zijn club tegen de degradatie knokt, groeide Dembele met zijn overzicht en fluwelen techniek uit tot een echte sensatie. Na amper zes maanden in Tilburg hebben Ajax, Feyenoord, AZ en Borussia Dortmund naar hem geïnformeerd. Dembele kreeg de Nederlandse stempel al veel eerder, bij GBA. Simon Tahamata leerde hem hoe hij een bal moest aannemen en kaatsen en hoe hij zich diende te bewegen op het veld. Geen enkele Belgische trainer had hem dat tot dan bijgebracht.

De jeugdopleiding in dit land mist al jaren ieder niveau. Dat is de schuld van de dirigenten die dat ondanks tal van uitspraken niet als een prioriteit aanzien en onvoldoende investeren in de omkadering. Bij Ajax traint Simon Tahamata op dit moment samen met Johnny Van ’t Schip, een andere ex-international, de min-12-jarigen. Bij Club Brugge denken ze erover na om Gert Verheyen, die straks stopt, volgend seizoen meteen de beloften in handen te geven.

In dit land zijn er nauwelijks ex-internationals die zich met de jeugd bezighouden. Jeugdtrainers moeten tevreden zijn met een karig loon. Ze werken in de eerste plaats voor zichzelf en blijven gebiologeerd door het resultaat. Dat leidt onder meer tot een schrijnend gebrek aan techniek. De achterstand tegenover andere landen openbaart zich vooral in de achterste linie. Wie eender welke jeugdwedstrijd gaat bekijken, ziet dat jonge verdedigers vooral de bal moeten wegtrappen en ieder risico dienen uit te sluiten. Juist Thomas Vermaelen ondervond het verschil aan den lijve : bij Ajax verdrong het technische aspect in een eerste fase de kracht en ging het steeds om het pure voetbal. Technische kwaliteiten bij verdedigers zijn binnen het moderne voetbal van essentieel belang. Meer dan ooit begint de opbouw van een ploeg van achteruit. Thomas Vermaelen is de exponent van het verschil in zienswijze tussen Nederland en België. Maar zelfs een verdediger als Daniel Van Buyten maakte als voetballer vooruitgang sinds hij voor Hamburg uitkomt. De Bundesliga is nochtans geen hoogfeest van academisch spel.

De aanstelling van een nieuwe bondscoach zal niet alle kwalen verdrijven. René Vandereycken deed zijn imago van eigenzinnige trainer alle eer aan en pakte in zijn eerste interland uit met een vreemde opstelling. Hij illustreerde in zijn selectiepolitiek de armoede van het Belgische voetbal : liefst acht van de zestien spelers die in Luxemburg het sneeuwtapijt op mochten, hebben in hun club niet echt een basisplaats. Vandereycken zal op de prestatie van Vermaelen na weinig hebben geleerd. Vooral voor de rust voetbalden de Rode Duivels steriel en zonder samenhang. In de tweede helft ging het wat beter, maar dat mocht dan wel tegen een van de allerzwakste Europese voetbalnaties. De na 65 minuten afgebroken interland was een maat voor niets.

Toch bleek Vandereycken na afloop niet ontevreden. Hij sprak erg lovend over de gretigheid en de concentratie die de groep tijdens de trainingen aan de dag had gelegd. Je moet in deze donkere dagen met erg weinig tevreden zijn. Belangrijker is de lijn die Vandereycken in de toekomst zal uittekenen. Door nostalgie gedreven ex-vedetten pleiten ervoor om terug te grijpen naar oude Begische waarden. Ze leven in het verleden : met organisatie kan je een manco aan techniek en snelheid al lang niet meer camoufleren.

JACQUES SYS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content