Christophe Dugarry stopt als Frans international.

Acht jaar lang verdedigde Christophe Dugarry de blauwe kleuren van zijn vaderland. In die periode beleefde de Fransman enkele internationale hoogtepunten : halve finale op het Euro ’96, wereldkampioen in 1998 en Europees Kampioen op Euro 2000. Maar nu besloot Duga dus om les Blues de rug toe te keren. Als reden geeft hij de toenemende twijfel over zijn plaats in het Franse nationale team aan. Het debacle in Azië speelde daarin geen rol, zo wordt althans beweerd. De beslissing was al voor het WK gevallen.

Ondanks zijn vijftig selecties en acht doelpunten verliep de internationale carrière van Dugarry eerder chaotisch. Al te vaak kreeg hij felle tegenwind van de journalisten, wat uiteraard voor bijkomende druk zorgde. Kwatongen beweren dat hij zijn selecties in grote mate te danken heeft aan de invloed van zijn goede vriend Zinedine Zidane. Erger nog, Dugarry kon eigenlijk nooit op een grote populariteit in zijn eigen land rekenen : “Ik denk dat ik de meest uitgefloten wereldkampioen in Frankrijk was.”

Nu is hij het dus moe om zich almaar te moeten verantwoorden voor zijn selectie. Een nieuwe kwalificatiecampagne zal zonder hem verlopen. “Ik behoor tot het verleden,” zegt hijzelf. Volgens insiders zou de onvrede van Dugarry bovendien gevoed worden door zijn positie in het elftal. Lemerre ziet hem eerder als linksbuiten, terwijl hijzelf liever als offensieve middenvelder opereert.

Eigenlijk vreemd dat de Bordeaux-spits nooit sant in eigen land was : want was Dugarry niet die man die de nationale ploeg altijd en overal prioriteit gaf ? De man die daardoor zijn clubcarrière gefnuikt zag ? In 1997 deed hij mee aan het Tournoi de France en in 2001 aan de Confederations Cup : telkens negeerde hij de verplichte rust die zijn clubdokter voorschreef. Nu zijn internationale carrière tot het verleden behoort, wil Dugarry zich volledig toeleggen op Bordeaux. Hij heeft immers wat schade in te halen : op een Spaanse titel met Barcelona in 1998 en een Beker van Frankrijk vorig jaar na, oogstte de speler nog maar weinig succes in clubverband. Of het zou zijn eerste passage bij Bordeaux moeten zijn, toen hij in 1996 aan de zijde van zijn maatjes Lizarazu en Zidane de finale van de Beker der Bekerwinnaars verloor van Bayern München.

Zijn contract bij Bordeaux loopt nog drie jaar, tijd genoeg om zich te motiveren : “Een titel met Bordeaux, dat is de enige droom die me nog rest !” ( TB)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content