Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

DE TRAINER HENK HOUWAART

“Ik ben hier natuurlijk nog maar enkele weken, maar heb veel van horen zeggen. En ik heb Sint-Truiden natuurlijk ook op tv gezien, onder meer tegen Anderlecht, Club Brugge en Genk. Ze hebben heel goed gespeeld in die wedstrijden. Alleen verloren ze telkens op het eind door wat tactische foutjes. Hadden ze daar een paar puntjes meer gehaald, waren ze niet in de miserie geraakt. Tegen Lierse en Standard pakte de ploeg zes op zes. De zege op Standard was niet verwacht, maar met een beetje geluk en een mentaliteit die goed zit, kan je overal gaan winnen in België.

“Na die zes op zes kwam ik in een gespreid bedje terecht. Vooral omdat de mentaliteit goed zat. Als je een ploeg overneemt, is er doorgaans rotzooi, maar dat heb ik hier niet gehad. Het gaat hier heel familiaal toe, jovialer zelfs dan in West-Vlaanderen. Het enige wat ik moet doen, is mijn ervaring naar voor brengen. Als ik daarin slaag, zal ik heel tevreden zijn. Peter Voets is een geweldige jongen, met veel ambitie, maar het ontbreekt hem nog een beetje aan ervaring in het spreken. Training geven, een opstelling maken : dat kan iedereen. Maar de júíste training geven, op de júíste manier met de spelers omgaan, psycholoog zijn, het maximum uit een groep halen : dan ben je een coach. Een coach kan ingrijpen in een training of tijdens een wedstrijd. Tegen Cercle breng ik Simaeys in en vijf minuten later scoort hij, tegen Roese-lare breng ik Buvens en ook hij scoort op het eind.

“Sint-Truiden heeft thuis altijd heel aanvallend gespeeld. In dat opzicht is er met mij geen verandering gekomen. Mijn systeem is ook een 4-3-3, volgens mij het mooiste systeem. Maar belangrijk is ook : hoe speelt de tegenstander ? De praktijk is dus altijd anders. Tegen Gent staan we 2-0 achter na vier minuten, daar kan geen tactiek meer tegen op dan. Ik lach dus met systemen. Wat ik in Sint-Truiden wil doen, is mijn stempel drukken op de wedstrijden : ik ga hier niet het droomvoetbal van Barcelona spelen, maar ik wil wel altijd winnen. Wat dat betreft, is het duidelijk dat ik niet houd van de lange bal naar voren in de hoop dat één of twee spitsen dan het verschil maken.”

statistiEKEN

GEBRUIKTE SPELERS : Boeckx (3), Bogaerts (1), Bouslama (2), Buvens (11), Chimedza (14), Debroux (15), Deelkens (15), Delorge (14), Hayen (15), Hendrikx (12), Mbonabucya (1), Mulemo (15), Munyaneza (17), Nijs (7), Peeters (13), Prudhomme (2), Simaeys (15), Sishuba (15), Stolica (12), Van Houdt (17), Vanczak (14), Van Oudenhove (1), Wisniowski (3).

DOELPUNTENMAKERS : Buvens (2), Chimedza (1), Delorge (1), Munyaneza (3), Peeters (1), Simaeys (2), Sishuba (2), Stolica (1), Van Houdt (7), Vanczak (3).

ASSISTS : Buvens (1), Chimedza (3), Debroux (2), Hayen (1), Hendrikx (1), Munyaneza (3), Sishuba (3), Van Houdt (1), Wisniowski (1).

GELE KAARTEN : 34

RODE KAARTEN : 4

STRAFSCHOPPEN : 0 voor (0), 0 tegen (0).

HOEKSCHOPPEN : 59 voor, 65 tegen.

OVERTREDINGEN : 304 begaan, 236 tegen.

TOP PETER VAN HOUDT

Peter Van Houdt stelde zich tot de trainerswissel Thomas CaersPeter Voets zonder morren op de flank in dienst van het elftal. Hij werd pas echt onmisbaar voor het elftal – door zijn doelpunten én intelligente looplijnen – sinds hij als diepe spits wordt uitgespeeld. Een leider door zijn prestaties.

FLOP ILJA STOLICA

Ilja Stolica mocht weg tijdens de voorbereiding, maar hij bleef en verkoos de strijd om een basisplaats aan te gaan. Die verloor hij, ondanks volwaardige speelkansen, van de van de derde klasse gekomen Henri Munyaneza. Hij werkte ontroerend hard, maar scoorde niet en werd de pispaal van de eigen aanhang.

JAN HAUSPIE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content