Bart Goor weet dat Rudi Völler met een kwalitatief mindere selectie naar Portugal trekt. Maar de Hertha-BSC-middenvelder onderschat de veerkracht van de Mannschaft niet.

“Voor het vertrouwen was het goed dat de Duitse nationale ploeg met 7-0 kon winnen tegen Malta. Dat zorgde ervoor dat de storm van kritiek, ontstaan na de 5-1-pandoering in Roemenië, toch enigszins ging liggen”, vertelt Bart Goor (31), die sinds 2001 in de Bundesliga speelt. “Het voetbal dat de ploeg op dit ogenblik brengt, kan je ook niet echt goed noemen. Achterin blinkt de ploeg niet uit door stabiliteit, waardoor hij gewoon te veel doelpunten weggeeft. Het ontbreekt duidelijk aan voetballend vermogen op het middenveld, terwijl de ploeg voorin nog op zoek is naar een echte afwerker.”

De zware nederlaag tegen Roemenië vormde een absoluut dieptepunt, weet ook de aanvoerder van de Rode Duivels. ” Rudi Völler deed er goed aan de spelers op zijn manier – hard brullen – op hun plichten te wijzen. Nu moeten we afwachten hoe die nieuwe generatie voetballers zich internationaal manifesteert. Zelf heb ik de indruk dat de Duitsers weinig verwachten van het komende EK. Het is echter moeilijk om hun waarde in te schatten, vooral omdat je niet over voldoende vergelijkingspunten beschikt. Net dat maakt hen echter ook zo gevaarlijk. Je mag nooit uit het oog verliezen dat Duitsland een echte toernooiploeg blijft. Doordat er bijna geen druk bestaat, kunnen ze bovendien als echte outsiders aan het EK beginnen. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ze met een minder gevoel vertrekken dan de vorige keren.”

Bart Goor merkt dat een flink aantal Duitse internationals de laatste maanden zwaar onder zijn niveau presteert. “Het zijn altijd de sterkhouders die het goede voorbeeld moeten geven, hé ( grijnst). Oliver Kahn heeft een bijzonder zware periode achter de rug, zowel bij Bayern München als bij de nationale ploeg. Maar hij zal er straks wel staan, hoor. Het is iemand die een kick krijgt van de aandacht, die graag op de voorgrond treedt. Kahn vangt graag wat wind en lacht er wel eens hartelijk mee, maar lijkt toch niet langer onoverwinnelijk. Toch denk ik niet dat Rudi Völler voor iemand anders zal kiezen. Kahn is en blijft de onbetwiste titularis in doel.”

Ook Michael Ballack krijgt de laatste tijd de wind van voren. “Mensen zien hem te veel als een boegbeeld, waardoor de druk op zijn schouders gewoon té verstikkend begint te werken”, zegt Goor. “Hij moet én het spel verdelen én scoren én ook nog eens als verdedigende middenvelder de gaten dichten. Dat is net iets te veel gevraagd voor één persoon. Ik beschouw Ballack als een uitstekende voetballer : sterk met het hoofd, een knappe traptechniek met een goed afstandschot, positioneel uitstekend. Maar je mag niet van hem verwachten dat hij de ploeg op zijn eentje kan dragen. Ballack is geen leidersfiguur, hij functioneert liever op de achtergrond. Om patron te worden, moet je verantwoordelijkheid durven opnemen. Ballack moet daarbij hopen op de steun van Bernd Schneider.”

Volgens Bart Goor zal het voor de Duitsers geen sinecure worden om de eerste ronde te overleven. “Nederland beschouw ik nog altijd als een van de kandidaat-winnaars, terwijl Tsjechië toch ook over een goed collectief geheel beschikt. Ik heb geen flauw idee wat Letland in zijn mars heeft, maar gezien ze zich plaatsten voor de eindronde, kan het geen slechte ploeg zijn. Duitsland zal het van zijn karaktersterkte moeten hebben en op dat vlak blijft het een moeilijke tegenstander. Ook aan loopvermogen en duelkracht zal het hen straks zeker niet ontbreken. Ze gaan er altijd negentig minuten voluit voor. Alleen vrees ik een beetje voor hun voetballend vermogen en dat kan hen zuur opbreken.”

Rudi Völler kan bovendien niet meer rekenen op de ervaring van Carsten Ramelow (30), die op het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea nog de finale speelde en zich verzekerd wist van een basisplaats. De ervaren speler van Bayer Leverkusen haakte echter af nadat de kritische Duitse pers zich niet altijd even lovend uitliet over zijn prestaties bij de nationale ploeg. “Een aderlating voor de ploeg”, weet Goor. “Net als Jens Jeremies is Ramelow een onderschatte voetballer, die in het belang van de ploeg vaak niet op zijn vertrouwde positie speelde en daar vervolgens op werd afgemaakt. In de verdediging wordt het straks toch nog wat zoeken en tasten. Jens Nowotny en Christian Wörns moeten voor de organisatie zorgen. Waar ze vroeger echter meer naar voor konden spelen, geeft de ploeg nu meer kansen weg. Op termijn zullen PhilippLahm en Andreas Hinkel zich tot goede spelers ontwikkelen, maar het is moeilijk in te schatten hoe ze reageren indien ze nu al voor de leeuwen worden geworpen. Bewaren ze de kalmte in bijzonder moeilijke omstandigheden ? Het antwoord op die vraag kennen we pas binnen enkele weken. Het EK vormt voor hen in ieder geval een goede leerschool.”

In de definitieve selectie was er voorin met de keuze van Thomas Brdaric van Hannover zelfs sprake van een heuse verrassing. Hij moet samen met veteraan Fredi Bobic (Hertha BSC), Kevin Kuranyi (VfB Stuttgart) en Miroslav Klose (Kaiserslautern) voor het aanvallende geweld en de doelpuntenproductie zorgen. “Dat wordt beslist geen eenvoudige opdracht”, uit ook Goor zijn twijfels. “Sinds het verdwijnen van Oliver Bierhoff slaagde niemand er echt in om zijn rol als goalgetter over te nemen. Bobic maakte veel beslissende doelpunten tijdens de kwalificatieduels, maar moet misschien eerder gezien worden als een joker. De ploeg rekent duidelijk op Kuranyi, die op het einde van het seizoen toch ook een mindere periode kende. Normaal gezien is hij bijzonder balgericht, heeft hij een goede balaanname, is hij vrij snel voor zijn lengte en schiet hij vanuit elke hoek. Ik vind het een aanvaller die goed in de vrije ruimte loopt. Hij is echter nog jong en dus moet je voor voldoende ondersteuning zorgen. Een Bobic in vorm lijkt dan aangewezen, maar door de strubbelingen die hij bij ons had met Hans Meyer zat hij lange tijd in een dipje. Mentaal is hij echter sterk genoeg om die mindere periode te boven te komen. Het EK zorgt zeker voor wat extra Schwung. Bobic is iemand die zich nog graag eens bewijst. Een typische spits voor de zestien meter, niet meteen de grootste meevoetballer, maar wel iemand die constant op de loer ligt. Levensgevaarlijk heerschap, zeker met de kop. Klose was vorig jaar iets meer in beeld en kende nu een rustig seizoen. Het blijft een vraagteken of hij straks iets kan forceren.”

Bart Goor denkt niet dat Brdaric veel op het veld zal staan. “Hij speelt toch bij een typische counterploeg, terwijl de Duitsers veelal domineren. Dan moet je afwachten of zo iemand zich in die speelwijze kan manifesteren, maar intrinsiek is het zeker geen slechte voetballer, die zijn selectie verdient. Hij is erg beweeglijk en toonde al vaker zijn efficiëntie.”

Het EK moet voor een ommekeer zorgen binnen de Duitse ploeg. “Die hoop koesteren ze toch”, zegt Goor. “De spelers beseffen heel goed dat ze in een loodzware poule werden ingedeeld. Net dat aspect zorgt voor extra motivatie, ook al omdat ze Nederland – de eeuwige rivaal – weer mogen bekampen. Steeds weer slagen de Duitsers er dan in om een knopje om te draaien en uit te pakken met resultaten. Een goed toernooi betekent voor hen minstens de kwartfinale. Anders staan kenners als Günter Netzer en Franz Beckenbauer klaar met hun kritische analyses. Zij gaan er trouwens van uit dat het Duitse team minstens een halve finale waard is.”

door Frédéric Vanheule

‘Doordat er bijna geen druk bestaat, kunnen de Duitsers als echte outsiders aan het EK beginnen.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content